Her spiser du lunsj i København

Publisert
15. juni 2016

Her er mattipsene til din neste storbyferie.

København er kjent for å gi gode matopplevelser. Byen syder over av gode og rimelige caféer og restauranter til mer eksklusive stjernerestauranter. Og den danske hovedstaden har nå flere Michelin-stjerner enn noen annen by i Norden.
 
Det er likevel flust av rimelige alternativer som kanskje er enda mer spennende. I tillegg til å være mer lommebokvennlig dersom du har tatt turen innom noen av den danske hovedstadens lekre design- og interiørforretninger.
 
Her er de beste shoppingtipsene i København
 
 

Grød

Ifølge pressesjef hos Wonderful Copenhagen, Henrik Thierlein, er fremdeles grøt den største mattrenden i den danske hovedstaden om dagen. Stadig flere små caféer tilbyr ulike varianter, men det var grøtbaren «Grød» som satte det på kartet først.
 
I 2011 åpnet det som muligens var verdens første grøtbar, i Nørrebro. Ned en trapp, i et knøttlite lokale i Jægersborggade serveres det utallige grøtvarianter fra morgen til kveld. Siden den gang har de åpnet filial i mathallen Torvehallerne ved Nørreport, og et større lokale med vinservering og lengre åpningstider i Guldbergsgade.
 
Konseptet bygger på at grøt er så mye mer enn havregrøt, og på sikt er målet å utvide med flere grøtbarer i Danmark og utlandet for øvrig. Enn så lenge må du til København hvor du kan velge mellom alt fra søte til salte varianter med et hav av ulike toppinger.
 
Adresse: Jægersborggade 50, 2200 København N, Danmark

Annonse

Torvehallerne

Et must på København-turen er en tur innom de to mathallene Torvehallerne på Israels Plads ved Nørreport. Siden 1889 har dette vært Københavns markedsplass, og etter mer enn en ti år lang debatt om hvordan den gamle markedsplassen best skulle utnyttes, så Torvehallerne dagens lys i 2011.
 
Nå sørger over 100 ulike tilbydere for alt fra blomster og kjøkkenutstyr til fersk fisk, deilige oster, til danske spesialiteter. De to markedshallene måler rundt 2.500 kvadratmeter og har en 6.600 kvadratmeter stor utendørsplass.
(Saken fortsetter under bildene.)
 
Les Fannys hyllest til København her
 

I Torvehallerne får du den beste kaffen hos Coffee Collective som ledes av den danske baristamesteren Rasmus Gamrath. Coffee Collective har også kaffebar og et lite brenneri i Jægersborggade, samt sitt hovedbrenneri med tilhørende kaffebar i Godthåbdsvej i Fredriksberg hvor de byr på omvisning første fredag i måneden.
 
Er du ute etter noe lite, søtt eller salt å knaske på, er Torvehallerne et godt sted å være. Exotic Mix er et hett tips og tilbyr nøtter, tørket frukt og sjokolade. Med eget risteri i Malmø lager de deilige yoghurt- og sjokoladeblandinger som smeltes over nøttene. Hos Exotic Mix finner du også verdens beste nøtter: Hasselnøtter fra Piemonte i Italia.
 
Adresse: Frederiksborggade 21, 1360 København K, Danmark

Arriba Nacional

Den økologiske sjokoladeprodusenten Summerbird har nå åpnet flere utsalg i Norge, men i København finner du dem overalt. Nå har de også åpnet en eget konditori i Indre by som byr på det som skal være verdens kakaobønner; Arriba Nacional fra Equador.
 
Konditoriet byr på lekre kaker i tillegg til sjokoladeprodukter som er laget på 68 prosent kakao, og helt opp til 99 prosent! Selv en melkesjokoladeelsker vil la seg overraske over sødmen i produktene som lages av rene økologiske råvarer som nøtter og confitert appelsinskall. Disse produktene selges foreløpig kun i konditoriet hvor de også har et utvalg av Summerbird-produkter.
 
Konditoriet åpnet i november og gjøres om til restaurant en kveld i uken. Med plass til åtte rundt bordet, disker de tre ansatte, en konditor, kokk og servitør/butikkansatt, opp med mat og vin hvor Arriba-sjokoladen spiller hovedrollen.
 
Adresse: Ny Østergade 9, 1101 København K.

Annonse

Raw food og vegansk

Økologi er selvsagt i Danmark, og i København finner du rene økologiske restauranter i alle prisklasser. Den senere tiden har også andre mattrender som steinalderkost, raw food og veganisme økt betraktelig.
 
Steinalderkost baserer seg på at fordøyelsessystemet ikke har utviklet seg med takt i industrialiseringen, og dermed foretrekker økologisk og naturlig mat som nøtter, frukt, grønnsaker, kjøtt og egg fremfor prosessert mat med mye sukker.
 
Raw food-mat varmes aldri opp til mer enn 42 grader og er veldig ofte vegansk – det vil si mat uten animalske ingredienser.

42Raw

I København har 42Raw fire butikker og caféer hvor de serverer pizza, hamburgere, salater, smoothier og populære «bowls» – alt laget på raw food og veganske prinsipper. Også de melkebaserte kaffene og shakene er laget på økologisk og hjemmelaget mandel-, cashew- eller soyamelk.
 
Adresse: Pilestræde 32, 1112 København
 

 

 

Palæo

Vegg i vegg med 42Raw ligger et annet populært spisested: Palæo som baserer seg på steinalderkost. Her er ulike wraps laget av egg svært populært. Samt salater som alle serveres med hjemmelaget steinalderbrød basert på kjerner og nøtter. Som seg hør og bør i København er det også et stort utvalg av ulike shaker og juicer, samt «guilt free desserts». Kaker og terter tar man ikke fra danskene, uavhengig av hvilken matfilosofi man har.
 
I tillegg til Pilestræde, finnes Palæo seks steder i København, deriblant på Ilums, Torvehallerne og Waterfront-shopping center.

simpleRAW

simpleRAW er også et spennende sted å besøke for raw food nysgjerrige. En sidevei inn fra travle strøket ligger sjarmerende og avslappende Gråbrødretorv med flere spisestedalternativer. I et koselig, typisk skandinavisk moderne lokale med steingulv, murvegger og vakre tremøbler, har simpleRAW holdt hus siden juli 2015. På vesterbro ligger søsterrestauranten som har holdt det gående i fem år.
 
Hos simpleRAW er alt sukker-, gluten- og laktosefritt. Det betyr likevel ikke at maten ikke smaker, og spesielt portebello-patéen – som et substitutt for leverpostei – smaker overraskende mye. Prøv noen av deres tapasplater – da får du flere små raw food-opplevelser hvis du er ny til konseptet. Og er du en smørbrød-elsker er Kernebrød med ulik topping et godt valg.
 
Adresse: Gråbrødretorv 9, 1154 København K
 
Les flere saker på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.