Holder liv i gammel håndverksproduksjon

Publisert
19. august 2016

Hos Brdr. Krüger produseres designmøbler etter gamlemåten.

De produserer de kjente apene til Kay Bojesen, det hjulbaserte salongbordet til den danske arkitekten Hans Bølling og den kritikeroste lampen til den norske designeren Sverre Uhnger.
 
Hos familieforetaket Brdr. Krüger holdes fremdeles danske tredreie-tradisjoner i hevd. Ved siden av moderne maskiner, finnes fremdeles dreiebenker og dreiejern møbelsnekkerne bruker for å utforme møbler og interiør i bjørk, bøk, ask, eik, og teak.
 
Et håndverk få mestrer i dag. Spesielt etter at datastyrte dreiebenker entret markedet for å sikre en mer lønnsom drift.
 

Annonse

Vokste opp i familieverkstedet

Familieforetaket Brdr. Krüger ble stiftet av brødrene Theodor og Ferdinand i 1886, og teller i dag 21 personer totalt. Det er nå femte generasjon Krüger som drifter tredreieriet i Værløse, en liten halvtime utenfor København.
 
Niels og Jyliane Krüger driver i kompaniskap med sine barn Julie og Jonas. Begge med hver sine respektive utdannelser, men tilstedeværelsen i fabrikken gjennom hele oppveksten gjorde at også deres veier førte tilbake til familieforetaket.
 
– Jonas er utdannet grafisk designer, mens jeg er skredder. Fabrikken har alltid vært en del av livene våre, vi kan alle maskinene og vet hva som skal gjøres. Da ble det bare slik, forklarer Julie Krüger.
 

Sammen med moren Jyliane arbeider Julie mest i administrasjonen, men også i fabrikken når det trengs. Broren Jonas arbeider med markedsføring og presse i tillegg til produksjon, mens faren Niels er tredreier av den gamle skolen.
 
– Far deltar i produksjonen og gjør fremdeles alt. Han kjenner maskinene ut og inn og vet svaret på alt, forteller Julie.
 
 
Hun står omgitt av sagflis og durende maskiner. De gule hørselsklokkene er tatt av. På grunn av flytteprosessen går ikke fabrikken for full maskin i disse dagene.
 
Bli med inn i verkstedet til en møbeltapetserer.
 

Familier monterer Kay Bojesens aper i pysjen

Brdr. Krügers produkter selges i dag i 171 butikker over hele verden. Fabrikken er blitt utvidet fem ganger, og i vår flyttet de inn i nye lokaler.
 
– Det er forhåpentligvis den siste flyttingen på lenge, kommenterer mor Jyliane og datter Julie nærmest i kor.
 
Foruten å design egne produkter, produserer nå Brdr. Krüger blant annet trekrybben «Lulu», som den verdensberømte danske designeren Nanna Ditzel (1923-2005) står bak, og salongbordet «Bakkebord» laget av den danske arkitekten Hans Bølling. Og de ikoniske apene til Kay Bojesen.
 
– Ved siden av apene er største delen av produksjonen viet salongbordene. Bakkebordet har vi produsert siden 1963, og det er fremdeles en bestselger. Men også stolene, lampen til Sverre Uhnger, krybben og gyngehesten er populære, sier Julie.
 

Ape-produksjonen har de hatt siden 1992 og kom i stand etter at Niels Krügers gamle læremester selv gikk i lære hos tredreier Magne Monsen – en tett og nær venn av Kay Bojesen.
 
I fjor produserte de til sammen 90.000 av den populære apen i limbatre og teak. Den består av 31 deler og engasjerer flere familier utenfor verkstedet. Det er nemlig faste familier rundt om i Værløse som limer apens ulike stykker sammen. Mens én familie limer munnen sammen, monterer andre hodene og beina.
 
– De kan sitte i pysjen og lage apene. Til slutt kommer tredelene hit og vi setter det hele sammen. Det er en gammel tradisjon hvor de samme familiene har vært med fra start, forteller Julie.
 
Les mer om dansk design på Botrend her.
 

Annonse

Vil videreutvikle eget design i egne produkter

Å holde tradisjoner i hevd er viktig for familien Krüger. I dag fins det kun et fåtall tredreiere igjen ettersom håndverket er tidkrevende og dyrt. Moderne maskiner har erstattet håndarbeidet danskene var ledende på.
 
 

– Det er lite håndarbeid igjen, maskinene kjøres etter program og greier det meste. Men det er ikke mulig å erstatte godt håndverk, derfor leter vi etter noen som kan drive det videre, forteller Jyliane.
 
Nå vil de styrke håndverksfagene i Norge.
 
 
Til tross for at dagens ansatte ikke har svennebred i tredreiing, har flere arbeidet tett med tredreiere.
 
– I dag har vi to møbelsnekkerlærlinger som vil få opplæring i tredreiing også. Det er noen som aldri lærer faget, men de vi oppdager at har interesse ønsker vi lære opp videre, sier Julie.
 
I et nytt og større verksted skal Brdr. Krüger nå utvide produksjonen av eget design.
 
Ifølge Julie blir mange produksjonsforespørsler avslått for å prioritere eget, men noen ganger skjer det likevel. Som med lampen «Lune Lamp» til den norske designeren Sverre Uhnger.
 
– Vi var på utkikk etter nye produkter og Sverre lette etter en produsent til sin prototype. Hans trelampe passer perfekt inn i vårt DNA med elegant design og dreiet tre. 
 
Se flere bilder fra fabrikkbesøket under:
 
Flere saker fra Botrend får du herog har du tips og innspill kan du gjerne sende oss en e-post her.