Tenk at noe så trist kan ende så godt.
De ser ut som en mislykket mosaikk fra 70-tallet. De ser tørre ut. Kjedelige. Intetsigende og uinspirerte. Og det verste av alt: Belgfrukter smaker ikke godt.
Heldigvis er det bare i seg selv. De er ikke så smakfulle i seg selv. Men akkurat det kan vi gjøre noe med. Vi kan tilføre smaker, massevis av smaker. Vi kan trylle om de kjedelige til å bli fantastiske råvarer.
For Belgfruktene har nemlig den egenskapen at de mer enn gjerne trekker til seg både smak og farger. Og det de virkelig kan bidra med seg er konsistens. Litt motstand, men først og fremst skaper de en fylde i rettene som ingen andre råvarer kan måle seg med. De gir metthetsfølelse og en følelse av volum.
Snakk om egenskaper!
Bli med bak kulissene hos kokk og skribent Morten Øverbye
Nå vet vi hvordan
Jeg spiser ikke bønner og linser på grunn av den glykemiske indeksen.
Men det kan du gjøre hvis du er opptatt av den slags. Jeg er først og fremst opptatt av smak. Og disse belgfruktene har vært i beita for akkurat dette.
Vi har ikke visst hvordan vi skal bruke dem. Men det vet vi nå.
For bønner, linser og kikerter blir brukt mange steder i verden. Der er de like vanlige i kostholdet som poteten er, eller har vært, for nordmenn.
Her får du en vårlig ribbe-oppskrift
Annonse
Mange andre bruker råvarene som proteinerstatning for kjøtt og fisk.
Det handler om økonomi, tilgang og tradisjoner.
Vi nordmenn bruker dem ofte motsatt, som erstatning for ris, poteter og grønnsaker. Jeg tenker at vi kan velge. Du kan bruke dem som hva som helst. Som alt. Og i tillegg.
Finnes overalt
Tidligere kunne de være en utfordring å få tak i. Nå finnes det i alle dagligvarer, både som tørre og i alle fall som hermetiske.
Da er de allerede bløtlagte og klare til bruk. De finnes i store og små, hvite, svarte, røde og grønne.
Jeg er ikke så opptatt, eller opplyst, at jeg kan skille de fra hverandre i smaken. Men så er det heller ikke smaken i den enkelte bønne som fascinerer meg så veldig.
Annonse
Jeg er først og fremst opptatt av å bruke dem som base.
Kanskje i en stor gryte. I en suppe, som pålegg eller tilbehør til middagen.
Og de gjør seg godt på alle mulige måter, i alle fall når du vet hva annet de skal serveres med.
Her får du alle Morten Øverbyes oppskrifter på Botrend.
Vegetarisk kosthold
Belgfrukter er perfekt for dem som vil ha et vegetarisk kosthold. Jeg er vegetarianer i den forstand at jeg gjerne serverer det sammen med noe kjøtt.
Men når tilbehøret er så godt at det også kan serveres alene, da har du kommet langt. Eller for å si det enda klarere: Da har vi kommet så langt vi skal.
For det er sånne måltider vi jakter, er det ikke? At vi nyter alle delene av det vi har foran oss. Når elementene smelter sammen til en helhet der vi kan nikke, sukke og erkjenne at, jo, dette var helt perfekt. Dette måltidet oppfylte alle våre bønner.
Bønnegryte
200 g brune bønner, gjerne kidney
2 stk. løk, finhakket
1 bunt vårløk, finhakket
2 stk. hvitløksfedd, finhakket
1 stk. paprika, finhakket
1 stk. boks hermetiske tomater
1 laurbærblad
100 stk. liten boks mais
olje til steking
salt og pepper
– Varm opp litt olje i en kjele. Ha i løk og hvitløk, og la det frese til det blir blankt.
– Ha i vårløk og paprika. Tilsett tomater og laurbærblad, la det putre i 10 minutter.
– Tilsett bønner og mais. La det varmes opp i et par minutter. Smak til med salt og pepper, og klem en halv sitron over rett før servering.
– Serveres med kokt ris eller godt brød.
Du kan også gjerne prøve å krydre den opp med en hel chili som finhakkes og has i sammen med tomatene.
Humus
200 g kikerter
½ stk. rød paprika
2 stk. hvitløksfedd
2 ss soyaolje
5 ss. Hoisin-saus
Olivenolje
– Bruk en stavmikser og bland sammen erter, hvitløk, paprika, soyasaus og hoisin-saus.
– Tilsett olivenolje litt etter litt til du har ønsket konsistens. Hvis du skal bruke den på skiva vil du ha den litt tykk. Om du tynner den ut passer den perfekt til å vende sammen med pasta.
Eltefritt grytebrød
250 g hvetemel
250 g speltmel
5 dl vann
¼ stk. pose tørrgjær
2 ts. salt
– Bland alt sammen i en bolle, bruk en tresleiv. Deigen skal være fuktig, men den skal være fri for melklumper.
– Sett deigen på kjøkkenbenken med plast over. Der kan den stå og heve seg over natten eller mer, gjerne opptil 24 timer. Om du ikke har så god tid kan du tilsette en halv pose gjær og la den godgjøre seg en time før du steker det.
– Sett stekeovnen på 250 grader. Jeg bruker en jerngryte med lokk, men du kan selvfølgelig bruke vanlige brødformer. Da kan du gå ned på gradene til ca. 200 grader.
– Forvarm jerngryta i ovnen slik at denne holder den samme temperaturen som ovnen.
– Bruk en slikkepott og elt deigen sammen på nytt.
– Ta gryta ut og legg i deigen. Legg på lokk og stek i 20 minutter.
– Ta av lokket og la den steke videre i 10 minutter. Du vil jo ha en deilig og gylden skorpe på brødet, dessuten er det fint å slippe ut litt av dampen som holder seg inne i kjelen.
– Avkjøles.
Annonse
Linsesalat (m/ kylling)
400 g grønne linser
soltørkede tomater, finhakket
2 stk. stangselleri, finhakket
½ stk. rødløk, finhakket
En neve basilikumblader, finhakket
½ stk. sitron, kun saften
Olje, ev. fra de soltørkede tomatene
Salt og pepper
– Kok linsene som anvist på pakken eller kjøp ferdig kokte.
– Bland alt sammen i en skål, og smak til med salt, pepper og litt olje.
– Passer perfekt både til kjøtt og fisk. Helt fantastisk til kylling!
Linsesuppe
400 g røde linser
1 stk. løk
2 stk. hvitløksfedd
3 stk. gulrøtter
1 stk. rød chili
1 l. kyllingkraft
1 ss frisk ingefær
½ ts. gurkemeie
Koriander
Salt og pepper
Olje
– Grovhakk løk, hvitløk, gulrøtter, chili og ingefær. Fres i litt olje og tilsett kyllingkraft.
– La det koke til grønnsakene er møre, ca. 10 minutter.
– Tilsett linsene og kjør det hele med en stavmikser til den blir fyldig.
– Tilsett gurkemeie for litt ekstra farge og smak til med salt og pepper.
– Serveres med for eksempel Nanbrød.