Hva bør man gjøre og ikke gjøre med hjemmet før salg?

Publisert
7. mai 2017

Meglerne er uenige.

Planlegger du å selge?
 
Øyvind Kolling Johansen som er eiendomsmeglerfullmektig i EiendomsMegler 1 Sandvika, Carl Fredrik Solli, daglig leder i PrivatMegleren Solli & Partnere i Asker og Petter Mamen-Lund, daglig leder i Eie Asker mener førsteinntrykket er viktig.
 
Folk handler med følelsene.
 
– Man kjøper gjerne bolig raskere enn man handler ny vaskemaskin. Jeg ser fort om folk får den rette følelsen når de kommer på visning, sier Johansen.
 
Det er ”go´følelsen” som avgjør om man slår til eller ikke. Et pent og rent hjem hvor alt er på stell, gir et godt førsteinntrykk.
 
Å betale for stylist er ikke alltid nødvendig, men hjemmet bør se innbydende ut med nye, fine møbler. Generelt er folk glad i å kunne flytte rett inn, mener meglerne.
 
Boligprisene stiger fremdeles
 

Handler om å gjøre det beste ut av hjemmet

Har du en leilighet, rekkehus, tomannsbolig eller enebolig bygd senere enn på 1990-tallet?
 
Ifølge Johansen, Solli og Mamen-Lund, bør man starte med å rydde. 
 
Før salg handler det om å ”pynte opp” hjemmet og gjøre det beste ut av objektet. 
 
Rett opp småfeil som løse dørhåndtak og mal alle flater både innvendig og utvendig. Eventuelt kan man bytte gulv hvis det er slitt.
 
Har man hage bør man gjøre det beste ut av uteområdet ved å klippe gresset og rydde i hagen.
 
– Enkelte spør meg om de virkelig må gjøre alt dette? De må ikke gjøre noe, men klart det lønner seg. Bolig er masse følelser. Mange klarer ikke sette fingeren på hva som ikke stemte da de var på visning, men det kan være så enkelt som en lukt i huset. Har noen røyket i huset i 20 år, så må man få gjort noe med det før visning, påpeker Solli.
 
Nå kommer vårslippet

Totalrenovere, eller overlate oppussingen til nye eiere?

Har du en leilighet, rekkehus, tomannsbolig og enebolig bygd før 1990-tallet?
 
Solli og Johansen fraråder selgere å totalrenovere før salg. 
 
De mener man bør male alle flater lyse og sette inn nye møbler så kjøperne kan få et inntrykk av hvordan hjemmet kan se ut.
 
-Trenden er at folk vil gjøre mindre, men vet aldri hva kjøperne ønsker å bruke av penger på oppussing. Kanskje ønsker de å pusse opp litt etter litt, sier Solli.
 

Annonse

Mamen-Lund er uenig med Solli og Johansen.
 
-Høy standard går ofte høyt i budrunder, så det er god butikk å totalrenovere. Når det er lavere standard så kalkulerer ofte interessenter mer enn hva det faktisk koster å pusse opp, også drar de det av prisen, sier Mamen-Lund.
 
Han kommer med et grovt regnestykke.
 
-Si at det koster mellom 1-2 mill. å totalrenovere en enebolig på under 200 kvadratmeter fra 60-70-tallet. Da kan du kanskje flytte prisen fra 7.mill til 10 mill. og du har fort tjent over 1 mill. på å renovere selv om du har satt bort alt arbeidet til profesjonelle, sier han.
 
Mamen-Lund mener årsaken til at meglere generelt fraråder folk å totalrenovere, er fordi de ønsker rask omsetning av boliger. Objektene kommer kjapt ut på markedet og de blir solgt raskt for en tålelig god penge.
 
Les mer om boligmarkedet på Botrend
 
– Man blir ofte oppfattet som litt traust og negativ hvis man sier at selgerne bør pusse opp. Men hvis objektet selges som et oppussingsobjekt, har selgerne da fått optimal gevinst? Etter å ha vært megler i over 20 år så har jeg en magefølelse, sier Mamen-Lund.
 
Han kommer med ett unntak; er beliggenheten veldig sjelden og etterspørselen ekstremt stor, så kan standarden kommet litt i bakleksa. Da kan det kanskje være like så greit å selge uten å renovere, mener han.
Les mer på Botrends forside her
 
Gi oss gjerne tilbakemelding, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no