Annonsørinnhold

Hva er boligen din verdt?

Publisert
25. januar 2016

Du kan spare tusenvis av kroner årlig på å få en riktig prisvurdering av boligen din

Hallgeir Kvadsheim er ekspert på privatøkonomi og økonomisk rådgiver i Tjenestetorget.

Stor sannsynlighet for høyere verdi

Uansett om du skal selge boligen din eller refinansiere boliglånet, behøver du en prisvurdering av boligen. De siste årene har boligmarkedet steget markant. Det betyr at verdien av din bolig sannsynligvis er mye høyere enn da du kjøpte den.

Kjøpe ny bolig?

Hvis du skal kjøpe en ny bolig, er første steg i prosessen å finne ut hvor mye din nåværende bolig er verdt. Banken ønsker en slik verdivurdering for å estimere hvor mye mer den kan låne deg.
Du vil sannsynligvis behøve høyere lån, med mindre du går ned i boligstandard, – størrelse eller flytter til områder med mindre prispress. Økningen i lån tilsvarer jo prisen for din nye bolig minus det du får for din gamle, med tillegg for meglerkostnader, dokumentavgift og andre kostnader. Når du vet verdien på din gamle bolig, kan du lettere sikte deg inn mot det riktige nivået på bolig nummer 2.

Billigere lån

Men selv om du ikke skal flytte, kan en verdivurdering være smart. Når verdien øker, øker også bankens sikkerhet. Det vil si at lånet utgjør en mindre andel av boligverdien
Eksempel: Du kjøpte en bolig for 5 millioner for noen år siden og lånte 80 prosent av kjøpesummen, totalt 4 millioner kroner. Nå har megleren vurdert at den er verdt 7 millioner kroner. I tillegg har du betalt ned lånet med 500 000 kroner. Det vil si at lånet kun utgjør 50 prosent av boligens verdi. Bankens sikkerhet har økt. Dermed vil den kunne tilby deg en lavere rente. Men den gjør jo ikke dette automatisk. Det er du som må fortelle dem at verdien har økt.
Andre kommersielle artikler fra Tjenestetorget som kan interessere deg:

Slik får du en ny verdivurdering

Som regel kan banken basere seg på en meglervurdering. I noen få tilfeller vil den ønske en vurdering fra takstmann. Selv om du ikke skal selge boligen med det første, men bare benytte verdivurderingen til å prute ned renta, bør du se på denne operasjonen som en god mulighet til å ”teste” boligmekleren. Hvis hun eller han gjør et godt inntrykk, bør du huske på vedkommende til du selge boligen.

Bruk skjemaet under for å få en meglers verdivurdering av boligen, lykke til!Temp partner