Hva er egentlig «god beliggenhet»?

Publisert
12. desember 2016

Boligdama mener de etablerte har noe å lære av førstegangskjøpere.

Det som er virkelig avgjør et boligkjøp er mantraet «beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet».
 
Og det er riktig – beliggenheten er den viktigste faktoren når man skal prise en bolig.
 
Men hva betyr det utover det? Og hva er egentlig «en god beliggenhet»?
 
Les mer om bolig her
 

«Snobbefaktorer» påvirker

I begrepet beliggenhet inngår de fysiske omgivelser som sol, utsikt og tilgjengelighet til service og naturområder.   
 
Men også «snobbefaktorer» som prisnivå, popularitet og hvem som bor i nabolaget, spiller trolig inn. Disse faktorene er ofte preget av en salig blanding av fakta, personlige oppfatninger og påvirkning fra familie og venner.
 
Et godt og trygt bomiljø kombinert med gode skole og helsetilbud er selvsagt også viktig for mange.
 
Les mer fra Boligdama her
 
 

Vi søker det kjente og trygge

Veldig mange holder seg til det de kjenner til når de ser på hvilke områder de kan tenke seg å bo i.
 
Dersom budsjettet holder, ønsker de fleste å kjøpe i områder der alt er på «stell». Det vil si høye, etablerte boligpriser, god infrastruktur, servicetilbud og en kjent, og ofte homogen, befolkningssammensetning.
 
Det er fullt forståelig at vi ikke ønsker å gamble med fremtidig livskvalitet og den store investeringen som det jo er å kjøpe bolig, men av og til kan jeg savne en litt mer åpen holdning hos boligsøkende.
 

Tenk utenfor boksen

Heldigvis er de fleste bomiljø i Norge trygge og gode,  selv om oppfatningen av hva som føles trygt kan variere. Etablerte oppfatninger og følelser om hva som er bra og dårlige boområder kan skyldes at du ikke har satt deg nok inn i forholdene i et område.
 
Så kanskje vil det å tenke litt utenfor boksen være både økonomisk lønnsomt, samt gi deg et bredere perspektiv på livet.
 
Og muligens er mulighetene og bomiljøet bedre enn du hadde tenkt deg i områdene du ikke er så kjent med fra før?
 
Les også: Slik tar du styringen ved boligkjøpet
 

Åpent sinn

Jeg råder alltid kunder til å ha et litt åpent sinn å se mot områder som er på vei oppover utviklingsmessig. Det kan være lønnsomt da prisene ofte stiger mest i slike områder. For skal du videre i boligkarrieren, kan dette være gull verdt.
 
Dersom du velger et utviklingsområde er det er viktig å sette seg inn i planene for området for å få et inntrykk av hvordan fremtiden vil se ut. Og husk at utviklingen ofte skjer veldig raskt.
 
Kanskje endrer ting seg til det bedre raskere enn du aner både på det fysiske og sosiale plan.
 
Les også: Dette bør du sjekke før du kjøper bolig
 

Tenk nytt selv om du ikke er nødt til det 

Det er mye snakk om at førstegangskjøpere må realitetsorientere seg og se utenfor bykjernen når de skal kjøpe bolig. Årsaken er at de ikke lenger har råd til å kjøpe i sentrale deler av byen.
 
Jeg opplever at de fleste unge forstår denne sammenhengen når de får fremlagt realitene. Samtidig ser de at også områder utenfor byen kan ha mange kvaliteter, og derfor vinner ønsket om en egen bolig over det ultimate kravet til beliggenhet.
 
Les også: Råd til deg som kjøper helt ny bolig
 
Noe å tenke på for oss voksne med god økonomi også. Vi som av og til fristes til å moralisere over den kravstore ungdommen.
 
Det er ikke sikkert det er nødvendig å bruke hele budsjettet dersom vi kan kjøpe oss inn i et lokalmiljø som er minst like bra – og kanskje mer mangfoldig.
 
Boligdama er fast blogger for Botrend og daglig leder i firmaet Boligkjøpsrådgiver Krogsveen AS. 
 
Følg Botrend på Facebook og Instagram
 
 

Kommersielt innhold

Skal du selge bolig eller ønsker verdivurdering av boligen du har? Fyll ut skjemaet fra Tjenestetorget (link) under, for å få gratis, uforpliktende tilbud.