Hverdagslige smaker

Publisert
2. januar 2016

Kjære 2015: Du får ikke alt.

 
Du kan ta konfekten og fløtesausen, men smakene mine får du aldri.
 
Det er slutt.
 
Ribba har satt seg der den skulle. Du er mer lut en fisken, du er mer kjøtt enn pinne. Du er stappa som en kålrot. Eller er det bare meg?
 
Det er i alle fall på tide å si stopp. Varsku her! For om det fortæres mer mettet fett og akevitt nå så kommer vi ikke inn i striskjorta igjen. Og den skal altså på til mandag. Da er det havrelefse til lunsj.
 
Les flere saker på Botrends forside her. 

Annonse

Nye tider

 
De fleste matspalter i begynnelsen av januar er grønne og gniene. For nå er det visst nye tider. Det er nå det skal skje, alt det du prøvde på i fjor. En sunnere livsstil, flere antioksidanter og en strammere livreim.
 
For nyttårsforsettene pleier jo å gå så bra, ikke sant? 
 
På en måte er det helt greit. Vi trenger å gjøre opp status en gang iblant, og det er nærliggende å ta den jobben når det nye året begynner. For det er noe nytt og ubrukt som ligger foran oss. Noe ukjent, men vi kan gjøre hva vi vil med den. Noen skal kanskje bli rausere. Andre skal begynne etterlengtet trening. Kanskje den mastergraden skulle børstes støv av, og den sigaretten har strengt tatt ikke sett bra ut siden slutten av 90-tallet.

Enkel mat

 
Det enkleste er å begynne med det daglige. Så vi setter i gang med maten. Og akkurat den er faktisk enkel. For etter å ha gasset seg i selskapeligheter, stettglass og perlende sauser har de fleste av oss fått dosen for en stund.
 
Det er ikke nødvendigvis Delfia-kake og sylterull som frister mest når vi våkner på sofaen til ABBAs «Thank You For The Music» og serpentiner i munnviken.
 
Det du har lyst på er nyco, rene organer og lovnader om bot og bedring. For nå er det en ny tid. Det er 2016.

Begynner forsiktig

 
Når konfettien har lagt seg og hverdagen er tilbake er egentlig alt ved det samme. Du har ikke noe mindre lyst på hverken ribberull og Kong Haakon selv om jula er et tilbakelagt stadium. Men nå skal vi skal vel ikke gape over alt på en gang, skal vi vel?
 
Vi kan vel begynne det nye året litt forsiktig. Så vi ikke går på en smell, mener jeg. For det er en kjensgjerning at ren kli, alfa alfa-spirer og hermetisk tunfisk smaker nøyaktig det samme i år som i fjor. Det har ikke skjedd noen voldsomme smaksrevolusjoner i det vi tippet 2016.
 
Slik brygger du te på riktig vis
 
Jeg skal begynne litt forsiktig. Jeg skal begynne med det hverdagslige, som pannekaker og lasagne. Da vet jeg at hverdagen er tilbake, men det går ikke på bekostning av all den gleden vi har hatt rundt bordene de siste to ukene. Gleder rundt smaken og det gode liv. Men altså: Jo da, høytid er gøy, det. Men alt har en ende. Noen større enn andre.
 
Og egentlig skal vi ikke bry oss nevneverdig. Er du passelig sunn og kjempefrisk bør det være godt nok. Du kan alltids ta deg en treningsøkt, og maten kan tilpasses. Men maten handler om så mye mer enn stram linning og trange skjorter. Det handler om livet. 
 
Nyttårsforsettene begynner 1. februar. Inntil da skal jeg trappe forsiktig ned. Med nesten alt. 
 
Få oppskrift på saftige supper her

Oppskrifter

 

Lasagne (stor form)

800 g karbonadedeig
400 g pastaplater
8 stk. rød tomater
4 ss tomatpuré
1 ts. sukker
1 stk. purre
1 stk. løk
2 stk. hvitløksfedd
2 stk. stangselleri
2 dl oksekraft
175 g revet ost
Olivenolje
Salt og pepper
Ev. krydder
 
– Finhakk tomater, purre, løk, hvitløk og stangselleri.
– Stek karbonadedeigen i litt olje. Stek i flere omganger slik at kjøttet ikke blir kokt.
– Tilsett tomatpureen og la den «brenne seg av» litt i pannen sammen med sukkeret før den blandes med kjøttdeigen.
– Tilsett grønnsakene og oksekraften. La det putre sammen i ca. ti minutter.
– Smak til med salt og pepper. Ha gjerne i favorittkrydderne, som timian, oregano eller kanskje rosmarin. Her er det mye smak å hente, så utnytt muligheten.
– Legg lagvis i en ildfast form med pastaplatene. Begynn og avslutt med kjøttsausen.
– Dryss ost over og stek i ovnen på 180 grader i ca. 30 minutter. Da er osten gylden og pastaplatene møre. Jeg liker lasagnen best når den har fått stått en stund etter stekingen og satt seg skikkelig. Men om du ikke klarer å vente er det bare å få brødet og salaten på bordet.
 

Rullepannekake

3 stk. egg
3 dl mel
6 dl melk
½ ts. salt
2 ts. bakepulver
400 g karbonadedeig
1 stk. hermetiske tomater
½ stk. løk, finhakket
2 stk. revet gulrot
100 g revet ost
Stekeolje
Salt og pepper
– Begynn med pannekakerøre: Bland sammen egg, melk, mel, bakepulver og salt. Ha røra i en langpanne med bakepapir. Stek i 225 grader i ca. 20 minutter.
– Stek karbonadedeigen i en stekepanne i litt olje. Ha i tomatene sammen med løk og gulrøtter. Her kan du bruke dine favorittgrønnsaker, alt er lov! Tenk pizza, og fyll i det du måtte ønske.
– La det putre i ca. 5 minutter før du smaker til med salt og pepper.
– Legg kjøttet på pannekaken og rull den sammen. Legg i en ildfast form og dryss osten over.
– Stekes i ovnen på 200 grader i 10–15 minutter til osten har smeltet og blitt gylden.
Serveres sammen med en deilig og frisk salat.