Lurt å hjelpe barna inn på boligmarkedet?

Publisert
8. januar 2017

Boligdama viser deg hvorfor.

Foreldre som hjelper barna inn på boligmarkedet er et «hett» tema. 
 
Noen påstår at pengesterke foreldre «sprenger akkorden» og bidrar til sterkere boligprisvekst ved å hjelpe barna sine inn på boligmarkedet.
 
Dette er jeg sterkt uenig i. Folk hjelper først og fremst barna sine fordi uten denne hjelpen ville mange unge ikke klart å finansiere sin egen bolig.
 
Les mer om førstegangskjøpere her
 
 
 

Annonse

Følg hjertet – bruk hjernen

Min oppfordring er derfor at dersom du har mulighet, er det lurt å hjelpe barna inn på boligmarkedet. En trygg boligtilværelse er noe av det viktigste du kan gi dem. Og dersom du bruker hodet og gjør dette på en riktig måte vil du ikke angre.
 
Her, som på andre områder hvor penger er involvert,er det lurt å tenke forretningsmessig og ikke la seg styre av følelser.
 
 Ikke kausjoner eller still sikkerhet i blinde.  
 
Bruk heller fantasien og se hvilke muligheter begge parter kan nyte godt av på sikt.
 
Les også: Så mye steg boligprisene i Asker og Bærum i 2016
 

Du kan hjelpe på ulike måter

  • Du kan ta opp lån selv istedenfor å kausjonere og låne videre barnet. Husk å inngå skriftlig låneavtale og ta gjerne pant i boligen.
  • Du kan kjøpe og eie boligen sammen med barnet i en periode. Din del kan kjøpes ut når studiene er ferdig, inntekten er høy nok eller når det kommer inn en partner som kan overta din del. Avtal skriftlig at du skal ha glede av en eventuell prisstigning på din del.
  • Du kan ta opp lån og kjøpe en bolig, borettslag eller selveier, som barnet kan bo i mens han eller hun studerer eller etablerer seg. Etter noen år vil den forhåpentligvis kunne selges med gevinst, og du vil ha finansiert egenkapital til ny leilighet som kan gis som forskudd på arv.
  • Du kan stille sikkerhet i egen bolig og kausjonere. Hold beløpet så lavt som mulig, konferer med banken og avtal med sønn/datter hvor lenge kausjonsforholdet skal vare.
  • Du kan ta opp lån med sikkerhet i egen bolig og hjelpe dem egenkapitalen ved å gi forskudd på arv.

 
Les alt om boligmarkedet på Botrend
 

Kjenn på magefølelsen

Selv om følelsene ikke skal styre prosessen, er det viktig å kjenne på magefølelsen. Ikke strekk deg lenger enn det du har lyst til når det kommer til egen økonomi og det livet du ønsker å leve.  
 
Dersom du er så heldig å ha mulighet til å hjelpe barna dine inn på boligmarkedet vil du ganske sikkert føle både glede og lettelse over at de har nådd en viktig milepæl i livet.
 
Hvorfor ikke dele litt av velstanden mens de er unge og trenger det som mest?
 
Boligdama er fast blogger for Botrend og daglig leder i firmaet Boligkjøpsrådgiver Krogsveen AS. 
 
Følg Botrend på Facebook og Instagram
 

Kommersielt innhold

Skal du selge bolig eller ønsker verdivurdering av boligen du har? Fyll ut skjemaet fra Tjenestetorget (link) under, for å få gratis, uforpliktende tilbud.