Se hvor lett du kan lage islykt

Publisert
21. januar 2016

Fanny viser deg hvordan du lager vinterens store trend.

Brr. Så kaldt, det er. Veldig kaldt. Kaldt vær midtvinters betyr sol som ikke varmer og klart vær med frostrøyk.
 
Selv om januar får knallhard kritikk av meg, må jeg bøye meg i hatten eller spise den og si meg helt, helt enig i at det er spesielt vakkert ute nå.
 
Før kulda slipper taket og frosten fordufter og snøen blir brun og slapsete.
 
Skal det være vinter, får det være på ekte. Iskaldt, tørt og hvitt. Mørkt, med lys i is.
 
 

I vinden som aldri før

Islykt er i vinden som aldri før. Et enkelt Google-søk gir et av hav av mulige fremgangsmåter, og selv har jeg latt meg inspirere av bloggen Moseplassen. Denne skjønne, organiske lykten er i grunn ganske enkel å lage, og det er en sannhet uten modifikasjon.
 
Det finnes flere måter å lage en islykt på, og jeg prøvde meg på to forskjellige; en i bøtte og en i ballong.
 
Islykt i ballong er helt klart den enkleste varianten og får også finest form. Formen på islykten minner meg om vasen Cocoon fra Holmegaard. Skjør, dråpeformet og uendelig vakker.
 
Prosessen er idiotsikker, selv om det ikke ser sånn ut.
 
Den eksklusive lykten lyser opp en ellers mørk terrasse, hage eller inngangsparti en kald vinternatt.
 
Tyvstart våren med tulipaner. Finn Schjøll gir deg tipsene.

Isslykt i ballong

Du trenger en pose med ballonger. Deretter velger du hvor mange islykter du vil lage, trer ballongen på en kran og fyller ballongen med ønsket mengde vann. Her er det fint å variere litt, slik at du får forskjellige størrelser på lykten.
 
Når ballongen er fylt med vann, blåser du en boble med luft inn i ballongen, som vil legge seg som en luftlomme der lyktens åpning vil være der isen er tynnere. Deretter knyter du ballongen og setter den stødig, med luftboblen øverst. Jeg brukte en par dype tallerkener og en litt dypere bolle til den største ballongen.
 
Så kan du sette ballongene ut. Det vil variere litt hvor lang tid det tar før islyktene er klare for å tappes for vann, og det kommer selvsagt an på temperatur og hvor mye vann ballongen er fylt med. Når det er så kaldt som det har vært den siste uken, tok det bare et par timer før de minste lyktene var ferdig frosset.
 
Trikset er å tappe vannet ut før ballongen blir gjennomfryst, og derfor må du følge med på prosessen.
 
Fanny lager fest for den lille, store ettåringen.

Vannet går

Så er det tid for å tappe vannet i islykten. Start med å klippe et hull i ballongen, og dra resten av ballongen av islykten.
 
Under luftboblen er lykten flat, det er der isen er tynnest og der du skal lage et hull. Vi brukte bor, men du kan også bruke en syl eller en annen spiss gjenstand. Husk – lett hånd her!
 
Ved å snu islykten med åpningen ned i en kum med varmt vann, former du åpningen. Vannet skal ikke renne, men kummen skal være varm slik at lykten blir lett å forme. Når åpningen er ferdig formet kan du sette den ut igjen – og med det var islykten ferdig.
 
Hvis alle lyktene skal tennes samtidig, lar du de minste stå ferdigformet ute uten lys, til alle er ferdig formet.
 
Fanny ser på januar med et skrått blikk.

Annonse

Islykt i bøtte

For å  lage en islykt i en bøtte, trenger en stor og en liten bøtte. Eventuelt kan du få tak i en islyktform som er å få kjøp.
 
Sett den minste bøtten i den største, og fyll den med noe som er tungt f.eks noen steiner. På denne måten flyter ikke den lille bøtten opp når du fyller den store med vann.
 
Når bøtten er fylt med vann, kan du feste blomster, kvister eller hva du måtte ønske i randen med vann. Dersom raden har mye plass, lønner det seg å lage et provisorisk nett før du trer blomstene ned i, slik at blomstene ikke flyter rundt (mye enklere gjort en sagt). Deretter kan du sette bøttene ut, rundt et døgn dersom du putter blomster i.
 
Du kan også lage en iskrans med blomster, samme prinsipp ved å fylle en rund kakeform med hull i midten med vann, putte blomster i og sette ut.
 
Når lykten er ferdig frosset skal du løsne den fra bøttene. Start med å fylle varmt vann i den minste bøtten, og løsne forsiktig. Deretter kan lykten stå i romtemperatur en tid før den tiner til og kan tas ut av den store bøtten.
 
Og voilà – en nydelig islykt som garantert vil imponere venner og kjente. Og kanskje like mye, deg selv.
 
Dette hjemmet ser ut som et hotell.