Hvordan leve i et oppussingsobjekt

Publisert
10. april 2016

Å pusse opp hjemme er slett ingen spøk.

Å pusse opp hjemmet er slett igjen spøk. Heller ikke balsam for sjelen, parforholdet eller familien.
 
Det det er, er helt normalt, overkommelig og ganske kjedelig. Selv om det er vanskelig å se, er det lys i den andre enden av den enveiskjørte, milelange tunnelen.
 
Personlig tar jeg min eksistens i sfæren med en god porsjon galgenhumor, under-beltestedet-slag med påfølgende unnskyldning og timeout for voksne.
 
Og mye boller.

Annonse

Å leve sfæren

Å pusse opp hjemmet er en krevende tid, for alle det påvirker. Familien selvsagt, men også tanter, farmødre, venner og kolleger. Man lever liksom i en egen sfære – noe som fort kan bli et altoppslukende moment i livet til en som står midt i, med vann til knærne og armringer på.
 
Imidlertid er ikke ditt oppussingsprosjekt senter i universet for noen andre, og det kan fort bli som det blir med nybakte småbarnsmødre og hjemmelaget, økologisk babymat. Altså, ikke såå interessant for utenforstående. Og det er et godt ord, det. En utenforstående vil høflig nikke påtatt bekreftende, og i beste mening gjøre en sammenlikning du overhode ikke kjenner deg igjen i, før du høflig påtatt nikker tilbake.
 
Her er TV-ekspertenes oppussingstips.
 
Det er heller ikke alltid godt å vite når man har snakket nok. Av erfaring, vet jeg at du har snakket nok – lenge før du tror du har. Ingen vil høre mer med mindre det involverer innflyttingsfest og gratis alkohol.
 
Dette er kodekser du må lære deg å kjenne og respektere. Heiagjengen på sidelinjen som ivrig hjalp til med å skru møbler da du flyttet inn, har nå tatt med seg de begeistrede tilropene og gått hjem.
 
Bare de ukuelige stayerne er igjen, de og deg. Det er etter hvert, utvilsomt, en ensom tilværelse.
 
Slik ble 60-tallshuset moderne igjen.

Om å ta seg en bolle

Også kommer man hjem, da. Til kryssfiner på veggen og uavrettet gulv. I det minste er du i samme sfære som den du møter i døra. Den som nyser like mye som deg, fordi svevestøvet fra kjelleren aldri legger seg, og med sagflis under sokken fordi man aldri får støvsuget fort nok.
 
En som virkelig forstår. En som er like lei, like trøtt og etter hvert like likegyldig til tiden det tar å pusse opp et hus.
 
For i mellomtiden må du leve, du må bo, du må fungere. Og hvis man klarer (eller må) er det fornuftig å senke listen. Litt. Ja tenk, at det går an å bo i et hus uten vegger med 24 nye vinduer uten utforing.
 
Men lei av det, det blir man. Over tid. For selv om du er flink til å gjøre andre, lystbetonte ting på fritiden, sitter styggen på ryggen på skulderen din for å minne deg på det du allerede vet; hva som venter deg hjemme.
 
Her er ti gode tips før du starter oppussingen.

Om en stund er alt passé

De som har pusset opp et hus, vet at dårlig samvittighet er absolutt obligatorisk. For prosjektet eller for barna. For noen vil det være lurt å bli fort ferdig med en intens sosial nedetid uten dekning i sfæren.
 
Man jobber målrettet, og vet at for hver time midt i alt er en time nærmere målet.
 
Les flere saker fra Fanny her.
 
Men hvis prosjektet er omfattende, og målet ikke er nådd selv etter en slik nedetid, kan det være lurt å gi seg selv og de rundt en velfortjent timeout og litt påfyll. Noe annet enn Tek7 og Glava.
 
Kanskje må man, for å overleve seg selv og de andre.
 
Jeg har lært meg, at boller kan redde verden. Så ta deg en bolle, vær raus og del med den i sfæren din. Om en stund, er alt passé.
 
Les flere saker på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.