Hvordan velge gardin til hjemmet?

Publisert
4. februar 2016

Ha en plan før du går i gang! råder Fanny.

Å skaffe gardiner, eller tanken på å skulle skaffe gardiner, er for meg selve definisjonen på alderdom. Omtrent på linje med å snakke om været. Fysisk har tyveårene nettopp passert. Men mentalt… – for mange år siden.
 
Og når vi snakker gardiner, tenker jeg ikke på de tynne tøystykker som skal forestille dette, den lystette rullgardinen eller de skranglete persiennene. For de har du hatt, en stund. Nei, jeg tenker ikke på lakenet du (eller mannen) har spikret fast i vinduskarmen basert på brett-over prinsippet.
 
Jeg tenker på første gang du tenker at du skal tenke på å skaffe deg ordentlige gardiner. Jeg snakker the real deal. Forede gardiner med spiler, søm og sydame.
 
Er det ikke rart med det? For huslån har man. Ferie har man nesten alltid i Norge, og bilen er aldri på service når den skal. Men gardiner – det skal man ha.
 
Slik velger du riktig gardin.

Annonse

Stoffhimmelen

Jeg fikk sydd gardiner for første gang for et par år siden. Det hele ble en dyr affære, men resultatet ble utvilsomt veldig fint og verdt pengene.
 
På gutterommene har vi hatt lystette rullgardiner inntil nylig, for nå er alle vinduer skiftet ut med de gamle fra 1986. Alle husets vinduer er byttet ut med nye hvite, nå uten utforing.
 
Og sånn blir det visst, en lang stund til har jeg forstått. Men nå, nå skal det sys gardiner.
 
Valgte ferdighus, men endret alt.
 
Slik selger du møblene dine på Finn.

På tide med gardiner

Stoff og Stil rett utenfor Drammen er et lite Mekka for oss stoffinteresserte. Butikken bugner av alskens stoff og ja, stil.
 
Stoffer i teksturer du aldri har sett maken til, nervøs fløyel i alle tenkelige farger, ideer og inspirasjon til ting du kan lage eller sy selv. Jeg syr ikke selv, så det er sagt.
 
Å vite hva du ser etter før du oppsøker en stofforhandler er lurt. Jeg snakker av erfaring og klok av skade.  Uten mål og retning kan hele seansen for bli kaotisk, uoversiktlig og overveldende. Her trengs en plan.
 
Jeg ble inspirert, – men dro fra butikken uten en eneste stoffprøve. Jeg prøver igjen, med en plan neste gang.
 
Nå er det trendy å ha det koselig i hjemmet.

Annonse

Ha en plan

Hva må du tenke på før du eller noen andre skal sy gardiner? Aller først må du bestemme deg for hva slags type gardin du skal ha. Gardiner til å trekke for, liftgardin, roll-up, plisségardiner, rullegardiner, lameller eller persienner.
 
Dernest må du tenke over hvor gardinen skal henge. På et soverom med morgensol trenger du lystette gardiner eller tynnere pyntegardiner med rullgardin bak. Hvis gardinen skal henge foran et vindu med trekk, vil tykke gardiner holde bedre på varmen i rommet. Skal gardinen hindre innsyn, på dagtid, kveldstid eller begge deler?
 
Se hvordan du får både god lyd og godt design.
 
Kvaliteten på materialet gardinen er i vil ha noe å si for hvordan gardinen henger. Bomull, lin og silke er naturfibre som ofte brukes i gardiner.
 
Gardiner i naturfibre er ofte myke og med fint fall, men har lett for å krympe og krølle seg. Dessuten kan gardiner i naturfiber ofte være dyrere enn gardiner i kunstfiber. Polyester er det vanligste kunstfiber, et veldig allsidig kunstfiber. Stoffe falmer lite, og verken krymper eller skrukker.
 
Tyvstart våren med vakre tulipaner.
 
Det kan også være lurt å tenke på hvordan man skal feste gardinen. En gardinstang er grei å montere i de fleste vinduer fordi du kan feste den høyere enn listen. Hvis du skal ha liftgardin eller roll-up finnes det flere måter å feste den på.
 
Og husk, det finnes stort sett alltid et alternativ til alternativet du har bestemt deg for.
 
Les flere saker om interiør på Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.