Hyllesystemet som endrer design

Publisert
8. juli 2016

Norsk designer inviterer brukeren inn i sitt første møbelprosjekt.

For første gang er sommeren hos Norsk Design- og arkitektursenter, DogA, viet unge, norske designere og arkitekter gjennom utstillingen «Herfra».
 
Som et resultat av årets konkurranse «Unge talenter» satt de igjen med en rekke prosjekter som de mente fortjente mer oppmerksomhet. En av dem er illustratør og grafisk designer Christoffer Aadalen. Foruten å stå bak det grafiske arbeidet til utstillingen sammen med Gaute Terjesson, stiller han nå ut sitt hyllesystem «Plakativ».
 
– Jeg hadde lyst til å utfordre meg selv ved å jobbe i grenseland mellom grafisk design og møbeldesign. Vi hadde så fine verksteder tilgjengelig på Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO, red.anm.), og dermed ble hyllesystemet til, forteller Aadalen.
 
Til vanlig arbeider han med illustrasjon og grafisk design. Hyllesystemet «Plakativ» er hans første møbelprosjekt og ble også hans selvvalgte bacheloroppgave ved høgskolen.
 
Det førte også til at han stakk av med førsteplass i kategorien Universell utforming under konkurransen «Unge talenter». 
 
Du kan lese mer om norsk design på Botrend her. 

Annonse

Integrerer brukeren i designprosessen

«Plakativ» er et oppbevaringssystem bestående av hyller og knagger som fritt kan henges på et panel som igjen festet til veggen. Det er brukervennlig, kan løftes av og på, og vris til 30 grader i 12 forskjellige vinkler.
 
Han begynte med å utforske gridsystemer som er et rutenettsystem for å sette tekst og bilder i system i for eksempel en bok. Et gridsystem brukes av designere innenfor ulike felt og har som mål å øke brukeropplevelsen.
 
– Målet er å integrere brukeren i selve designprosessen ved at man kan flytte rundt på elementene. Brukeren kan selv avgjøre hva som skjer videre i prosessen og hvordan det endelige uttrykket blir, forteller Christoffer Aadalen.
 
Målet var å lage et prosjekt som både var fysisk samtidig som det var nyttig.
 
Her er fem norske designere vi kommer til å se mer av. 
 

En bærekraftig idé

Ved at brukeren får en aktiv rolle i hyllesystemet øker sjansen for tilhørighet og at sjansen for at hyllen erstattes, minkes. Det er en bærekraftig tanke og holdning Christoffer Aandalen arbeider mye med – også i sine andre prosjekter.
 
For det er bærekraftighet, økologi og sosialt engasjement som står i sentrum hos dagens nye, unge designere. I utstillingen «Herfra» går dette igjen i samtlige av prosjektene.
 
– Bruk og kast-mentaliteten er på vei ut. Nå skal tingene vare, og folk er opptatt av minner og kvalitet. Alt som lages er ikke ment å vare evig, men selv kortlivede prosjekter kan produseres og designes på en bærekraftig måte, sa arkitekt og en av kuratorene bak utstillingen Matthew Griffin-Aalwood til Botrend da vi besøkte utstillingsåpningen i slutten av juni.
 
– Det er også viktig at hyllesystemet er enkelt å bruke. Man skal slippe å bruke verktøy når man setter det opp, og man skal enkelt kunne skifte form og fasong på bakgrunnen, sier Aadalen om «Plakativ».
 
Navnet stammer fra tysk med betydningen om en plakat som fremmer et budskap. Nå er planen å finne en produsent som vil sette prototypen i produksjon. Frem til da kan nysgjerrige besøke utstillingen som holder åpent frem til 19. august.
 
Les mer på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.