Hytteuteie når nye rekorder

Publisert
4. januar 2017

Rekordmange nordmenn vil leie hytte, både her og i utlandet.

 – Antall bookinger for kommende sesong er drøyt 10 prosent høyere enn ved forrige årsskifte. Vi ser også at etterspørselen etter ferieboliger langt sør i Europa øker betydelig, sier Pia Buen, Country Manager for Novasol i Norge i en kommentar.
 
Selskapet er Europas største utleier av hytter og feriehus, og sendte i fjor 66.000 nordmenn på tur. Utleien representerte mer enn 500.000 gjestedøgn.
 
Her kan du lese mer om fritidsboliger på Botrend.
 
Derfor leier Bettine ut via Airbnb

Annonse

Flere til utlandet

Denne ferieformen har økt jevnt de senere årene, men nå ser det ut til at vekstkurven blir enda brattere. Og ferieboligen kan gjerne ligge langt unna. Både Kroatia, Spania og Italia tilhører nå nordmenns topp fem når det gjelder foretrukne destinasjoner, sier Buen.
 
 

De øvrige to landene på popularitetstoppen er Danmark og hjemlandet Norge. Interessen for Spania har økt aller mest.
 
Novasols bestillinger til landet er opp med mer enn 35 prosent for 2017.

Mer og mer populært

 
Botrend skrev rett før jul om hvor attraktivt det har blitt for nordmenn å leie seg hytter.
 
Enten sammen med venner og familie, eller alene.
 
– Mange ønsker å leie hytte istedenfor å eie da man kan oppleve flere steder av Norge og man slipper de faste kostnadene med å ha hytte. Vi har nå så stor pågang at vi trenger flere hytter for å kunne dekke etterspørselen, sier daglig leder i Norgesbooking, Karina Nielsen.

Større budsjett

Økningen i etterspørselen etter ferieboliger til leie bekreftes også i en av fersk oversikt fra Finn.no.
 
– Størst trafikkøkning innen området reise har vi på feriehus og hytter. Her er aktiviteten opp over 40 prosent det siste året, sier kommersiell direktør Terje Berge i Finn Reise.
 
Han tror nordmenn vil bruke mer penger på ferier og reiser i år enn i 2016.
 
– Våre data tyder på det. En måling vi nylig fikk utført i regi av Norstat viser at mer enn en tredjedel foretrekker å bruke penger på å reise fremfor klær, bolig, mat og drikke og fritidsinteresser. 24 prosent har dessuten tenkt å øke feriebudsjettet sitt i 2017.
 
45 prosent oppga at de skal bruke det samme som i fjor. Bare 14 prosent planlegger å bruke mindre, mens 17 prosent svarte vet ikke, ifølge Berge.
 
Her kan du lese om familiene som skapte boligdrøm i Italia
 
 

Stor utbygging

Fjoråret bød også på en  rekord i antall hytteoppføringer.
 
Ifølge Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret er det flukten fra den tette  bolighverdagen  og naturdrømmen som gjør at stadig flere sverger til  hyttelivet. Det er et norsk fenomen at man skal eie sin egen. I ingen andre land i verden eies det like mye som her, og drømmen finansieres stort sett med egne penger.
 
– Kun fire prosent låner mesteparten for å kjøpe hytta, mens omtrent 15 prosent står for finansieringen selv. Tomtekostnadene har gått noe ned samtidig som byggekostnadene har holdt seg greie, sier Øye.
 
Les mer på Botrends forside
 
Gi oss gjerne tilbakemelding, og følg oss på Facebook og Instagram på @botrend.no