Ilse Crawford setter mennesker i sentrum

Publisert
11. oktober 2016

Designer of the Year på bransjemessen i Paris.

Bransjemessen Maison et Objet  valgte i år den engelske designeren Ilse Crawford som «Designer of the Year».
 
Har du ikke hørt om henne?
 
Det er kanskje ikke så rart, men du har helt sikkert sett bilder av designet hennes. Kanskje har du også produkter med hennes signatur hjemme, uten å være klar over det.
 
I 2015 utarbeidet hun  Sinnerlig-kolleksjonen for IKEA,  der bordet har korkplate og stålunderstell og lampen er i flettet bast.
 
Opptatt av design – les mer om det her. 
 
 

Annonse

Store prosjekter

 
Crawford står også bak rehabiliteringen av hotellet Ett Hem i Stockholm og  SoHo House i New York,  men har en rekke prosjekter på CV’n.
 
Dessuten var hun sjefsredaktør for Elle Decor i 10 år og har nå sitt eget studio,  Studio Ilse, i London.
 
I alle Crawfords prosjekter er mennesket i fokus.
 
– Design handler om mennesker. Mennesker står alltid i fokus i mine prosjekter. Alt det som ikke kan måles, må integreres i god design: atmosfære, vennlighet, generøsitet, å kunne hjelpe hverandre, forklarer hun om sin ledetråd.
 
 

Lager spesielle øyeblikk

Ilse Crawford mener selv at hun begynte med design som 7-åring. Som datter av det hun selv beskriver som «en bohemsk mor», opprinnelig fra Danmark, og økonomijournalist som far, var det alltid åpent hus hjemme hos familien Crawford i England.
 
– Jeg forsto tidlig hva god design som blir brukt godt, kan bidra til. Det kan bidra til å skape fine øyeblikk. Både «togetherness» og gjestfrihet var viktige ingredienser i min barndom. Slike ting kan få folk sammen og lage spesielle øyeblikk, forklarer hun.
 
Da hun fikk i oppdrag å rehabilitere loungen til  Cathay Pacific, tenkte hun først på menneskene.
 
– Passasjerer som bruker loungene, er ofte mye og ofte på reise. De trenger et sted å slappe av, der ting er tilrettelagt. De trenger et sted der de kan føle seg litt som hjemme. Der kokken smiler til deg og lager et godt måltid, gode stoler og sitteplasser. Godt lys, et sted der man kan lade batteriene, både psykisk og fysisk, sier hun.
 
Slik ble Tom Dixon designer
 

Møteplass

 
Under bransjemessen  Maison et Objet i Paris, har Ilse Crawford laget et studio tilrettelagt for at aktører kan treffes.
 
Også her er materialvalget typisk Ilse Crawford: korkplater på bord og stoler, gode, og mange, sittegrupper, ladestasjoner, mange grønne planter og naturlige materialer i lamper og møblement. Selv er hun mindre opptatt av trender. Hun innrømmer dog at som sjefsredaktør i Elle Decor, var jobben hennes å vite nettopp dette.
 
– Folk må heller fokusere på det som varer, og se hvordan ting er produsert. Men for all del – ikke følg det alle andre gjør. Skap din egen identitet, råder hun.
 
Les flere saker på Botrends forside her
 
Følg oss på Facebook og Instagram og gi oss gjerne tilbakemeldinger her.