Innfører 40 prosent egenkapital

Publisert
14. desember 2016

Men bare hvis du skal kjøpe sekundærbolig i Oslo.

Finansminister Siv Jensen innfører ekstra strenge boliglånskrav i Oslo fra nyttår. Det melder Dagens Næringsliv i dag.
 
Det er de høye boligprisene i hovedstaden som ligger til grunn for innstramningene. Det vil i første omgang være en midlertidig forskrift frem til sommeren 2018.
 
– Dette gjør vi først og fremst fordi utviklingen i boligmarkedet i Oslo har gått mye brattere og raskere enn i resten av landet. Det har vært vekst i resten av landet også, men veksten er mye høyere i Oslo, sier Jensen til avisen.
 
Les også: Nok en måned med rekordsalg av nyboliger
 
Det nye reglementet rammer folk som skal kjøpe sekundærbolig og ble allerede foreslått da finansministeren la frem statsbudsjettet i oktober. Du kan lese mer om dette her.
 
Nå er det klart at det blir et krav om 40 prosent egenkapital når boligkjøpere i Oslo skal sikre seg bolig nummer to eller mer. I dag er kravet 15 prosent.
 
Siv Jensen strammer også inn lånepraksisen til banker som gir lån til kjøp av bolig i Oslo. De vil kun få muligheten til å gi 10 millioner kroner i lån utover kravene hvert kvartal fra nyttår av.
 
Få siste nytt fra eiendomsmarkedet her

Annonse

 Vil gjøre det lettere for førstegangskjøpere

– Det er en ærlig sak å investere i bolig nummer 2,3 og fire hvis man har kapital til det, men det bidrar til høyere press i budrundene og spekulasjon. Det gjør det mer krevende for de som skal kjøpe bolig rett og slett, sier Siv Jensen til avisen.
 
Hun mener det vil gjøre det lettere for førstegangskjøpere å etablere seg i boligmarkedet dersom egenkapitalkravet økes til 40 prosent på sekundærboliger.
 
Stadig høyere priser har gjort det svært vanskelig for førstegangskjøpere å komme inn på dagens boligmarked. Det har også ført til prispress i nærliggende kommuner, og særlig i Asker og Bærum.
 
Flere eksperter har ment at den eneste løsningen på prispresset er å bygge mer og større. Spesielt leilighetsbygg bør prioriteres, mener flere. Det tar imidlertid lang tid før byggeprosesser kan gjennomføres, og administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, sa tidligere i høst at de er usikker på om en innstramning er rett vei å gå.
 
– Vi er usikker på om dette vil ha en effekt i boligmarkedet på kort sikt, og merker oss at regjeringen belegger dette med en mye omtalt undersøkelse om kjøp av sekundærbolig i hovedstaden så langt i 2016. Vi gjør oppmerksom på at Eiendomsverdi understreker at det knyttes usikkerhet til funnene i denne undersøkelsen.
 
Les også: Tror på fortsatt prisvekst i 2017
 
 Siv Jensen mener derimot at en strengere boliglånsforskrift er riktig nå.
 
– Det har vært en grundig prosess. Jeg har brukt mye tid på høringsrunden. Det var mye motstand mot tilsynets forslag om å fjerne fleksibiliteten for bankene. Det var også uaktuelt for meg å fjerne den. Dette er utfra en erkjennelse om at det er dypt urimelig hvis vi som er i boligmarkedet, skal trekke opp stigen etter oss for nye som vil inn. Fleksibiliteten videreføres i resten av landet, men strammes noe inn i Oslo, sier finansministeren til Dagens Næringsliv.
 
Den nye forskriften gjelder fra 01.01.17 til 30.06.18, og vil bare gjelde nye lån. For hele landet vil det bli strengere krav til avdragsfrihet. Kundenes samlede lån skal heller ikke overstige fem ganger brutto inntekt.
 

Les flere saker på Botrends forside.
 
Kontakt oss her, og følg oss på Facebook og Instagram under Botrend.no