Inspireres av søreuropeisk arkitektur

Publisert
15. september 2016

Se hvordan fargekonsulenten innreder.

Da Birgit og Kristian Ekrheim skulle ut av leiligheten på Tåsen i Oslo, var det en tidløs enebolig i Asker de var på utkikk etter.
 
Birgit ønsket verken et funkis eller 60-tallshus, men et hus som ikke låste seg til en bestemt stil. Det fant hun på Hvalstad i Asker.
 
– Jeg ønsket meg et hus hvor jeg fikk blanke ark til å innrede slik jeg ville. Har man for eksempel en Sveitservilla, synes jeg man skal være tro mot stilen, og nettopp det ønsket jeg å unngå, forklarer Birgit.

Annonse

Dropper trender 

Når Birgit innreder hjemmet, ser hun etter noe som ikke alle andre har. Hun jakter det personlige og uperfekte, og henter mye av inspirasjonen i Amsterdam og Venezia.
 
– Jeg liker ikke det moderne og minimalistiske, men foretrekker elementer som er grove, industrielle og litt rustikke. Å gå gatelangs i Amsterdam, Venezia eller i en av Frankrikes mange byer er veldig givende. Arkitekturen gir meg mye av inspirasjonen til interiøret her hjemme, forteller hun.
 
Fra tømmerhus til moderne familiebolig

Tro mot egen stil

En av elementene i hjemmet inspirert av storbyens arkitektur, er de industrielle skilleveggene i gangen.
 
Sin kjæreste eiendel har hun også funnet i Venezia, en sofapute hun kjøpte 20-årene.
 
– Jeg har alltid vært tro mot stilen min, og jeg er trygg på hva jeg liker. Det jeg investerte i og kjøpte for 20 år siden, liker jeg fremdeles, forteller hun.
 
Innredet hjemmet rundt spisebordet
 
Gamle ting med sjel og historie faller ofte i smak, og Birgit hopper aldri på trender.
 
– Det blir ikke noe spesielt hvis alle har det likt, fastslår hun.

Birgit er selvstendig næringsdrivende med fokus på fargerådgiving.
 
I en jobb hvor mange farger er sentralt, var det viktig med beroligende og nøytrale farger i hjemmet.
 
Da paret kjøpte eneboligen på Hvalstad for 2,5 år siden, bar huset preg av en hyttestil med oransje og bondeblå innredning og et slitent baderom.
 
Siden den gang har paret gitt hele huset en real makeover med maling av store deler av huset. Mens majoriteten foretrekker lyse vegger, har Birgit malt store deler av hjemmet mørkt.
 
Dette er neste års fargetrender.

Annonse

– Jeg er glad i hvitt, mens eggehvitt er det styggeste jeg vet om. Fordi hvitt sjeldent holder seg over tid, falt valget vårt på en grå kjøkken og stue, mens gang og trappeoppgang er malt svart, sier hun.
 
Birgit bryr seg ikke gamle normer om at lyse vegger gjør rommet større.
 
– Du får ikke flere kvadratmeter på gulvet ved å male rommet lyst. Da har heller møblering av rommet vel så mye å si som fargen, mener hun.

Gir andre råd

Birgit jobber daglig med å finne kunders personlige stil, og hennes beste råd til andre som skal innrede hjemmet sitt, er å begynne med tingene du virkelig liker.
 
– Plukk ut de tingene du hadde tatt med deg om huset brant, eller de tingene du gjemmer unna når små barn kommer på besøk. Deretter handler det om å finne en rød tråd rundt disse elementene. Ikke tenk på trendene, men vær tro mot stilen din, og bruk tiden til hjelp, tipser hun.
 
Totalrenoverte 70-tallshuset på to måneder