Inspirert av fyrstikkesker

Publisert
27. mars 2017

Bærumsdesigneren Sara Polmar reiser til Milano med "Matchbox".

Bærumsdesigneren Sara Polmar (34) stiller ut på den norske utstillingen i Milano for tredje året på rad om knappe to uker.
 
Fra å stille ut hyller, knagger og lysestaker sammen med designeren Victoria Günzler i 2015 til sofa og keramikk i 2016, har Polmar i år designet” Matchbox”.
Dette er lite og funksjonelt oppbevaringsmøbel som er fleksibel i bruk.
 
Selve boksen er laget i ask og har fått tilføyd sterke farger. Rundt boksen er det en brettet stålhylse som kan skyves over toppen i en annen farge enn selve boksen.
 
– Farge er en veldig viktig del av prosjektet, og jeg har jobbet mye med å komme frem til interessante og spennende fargekombinasjoner på det lakkerte stålet mot treeskene som er behandlet med linoljemaling. Boksene jeg viser i Milano er veldig fargesterke og lekne i uttrykket, sier hun.

Annonse

”Matchbox” skaper et minimalistisk uttrykk og kan brukes både som skuffer, hyller eller stå som frittstående skrin.
 
Alt avhenger av hvilken retning man ønsker å plassere esken, og ifølge Polmar egner de seg like godt stående på kontorpulten som småoppbevaring og pynt i stua.
 
– Det er alltid behov for fleksible småoppbevaringsgjenstander, sier Polmar, som forteller at hun ble inspirert av prinsippet med fyrstikkesker der det er en hylse utenpå en eske – et svært enkelt produkt i både form og design.  
 
– Det føles nesten litt skummelt å gjøre noe som er så enkelt og minimalistisk, men det er samtidig spennende å gjøre noe enkelt, sier hun.
 
Totalt 5 prototyper av Matchbox får bli med til Milano i ulike farger. Foreløpig er prototypene i to ulike størrelser, men om møbelet slår an, kan de enkelt utvikles videre.
 
Les mer om norsk bærekraftig design i Milano

Hatt ideen i to år

Det er ikke første gang 34-åringen slår til med fargeprodukter.
 
Den lille sofaen ”Between” som hun stilte ut i Milano fjor, hadde hun kombinert både rød- og rosatoner og klare farger går igjen i flere av designproduktene hennes.
 
– Jeg tror en del mennesker er litt redde for å bruke farger, men jeg er generelt veldig glad i det. Det er morsomt og kan tilføre mye til omgivelsene, sier hun.
 
Ideen til årets utstilling har hatt på blokken i nesten to år.
 
– Det var  noe som jeg har hatt lyst til å ta tak i, men det handlet om når jeg skulle ta meg tid og råd. Utstillingen i Milano er en god anledning til å realisere ting, sier hun.

Skisser til ideen ble plukket ut som en av 24 prosjekter.
 
Underveis i prosessen har hun fått hjelp fra snekker til å lage tredelene og hjelp til stålarbeidet.
 
– Det er uvant for min del å sette bort så mye av prosessen, men når det skal være så enkelt må det også være presist, sier hun.
 
Fargeutvalget har tatt det meste av tiden hennes for å kunne skape den riktige ”finishen”.
 
Fire sofa-favoritter fra Milano

Viktig arena

Selv om det er tredje året på rad at hun skal stille ut på messen i Milano, er hun like spent på reaksjonene.
 
– Det er alltid kjempespennende å skulle være med og det er den viktigste arenaen man får som møbeldesigner.
 
I fjor opplevde hun svært positiv respons og interesse, og hun vet det er en god sjanse for at viktige mennesker vil ta turen innom.
 
Håpet for Polmar og de andre norske designerne er at noen skal få lyst til å produsere prototypene.

Annonse

– Jeg opplevde fjorårets Milanomesse som veldig gøy. Sofaen jeg viste fikk veldig mye oppmerksomhet og den har blitt vist over alt. Da føler man at en gjør noe som funker, og det var morsomt å få så mye hyggelig respons, sier hun.
 
Som medlem av prosjektgruppen, håper hun på at årets messe skal toppe fjorårets.
 
På årets utstilling ”Everything i connected” kommer 30 norske designere som har blitt håndplukket av den tyske og prisbelønte designeren, interiørarkitekten og fotografen Katrin Greiling.
 
Polmar forteller at hun gleder seg til å være i Milano og la seg inspirere av alt som stilles ut og møte kjentfolk.
 
Storsatsing på møbler og interiør i Milano

Fra barndommen av

Det var ikke nødvendigvis design som var den store interessen fra ung alder, men helt fra hun var liten har Polmar alltid likt å skape, lage eller produsere noe.
 
– Jeg visste jeg ville gjøre noe innenfor de kreative fagene men visste ikke hva.
 
Ved å bli designer kunne hun kombinere kreativitet og problemløsning samt å jobbe estetisk.
 
Hun fullførte bacheloren i interiørarkitektur og møbeldesign ved Kunsthøgskolen i Oslo i 2011.
 
Det samme året etablerte hun studio sammen med medstudenten Victoria Günzler.
 
I 2012 etablerte de to sammen med designeren Sverre Uhnger ”Klubben” – et internasjonalt norsk designerinitiativ til å utvikle og fremme Norges nye designgenerasjon og fremme samarbeid.
 
Her kan du lese mer om samarbeidet til Sara Polmar og Victoria Günzler
 

Polmar beskriver det som en frihet å slippe å forholde seg til kun ett materiale. Ettersom prosjektene svinger, kan hun bruke ulike typer materiale og variere stilen.
 
Den siste tiden har hun jobbet som prosjektkoordinator for designmesser og utstillinger, inkludert årets utstilling ”Everything is connected” i Milano, og arbeider med en del fellesprosjekter samt egne prosjekter.
 
Etter møbelmessen er det knappe to måneder til hun venter barn, og tiden fremover blir derfor ikke preget av nye prosjekter, design eller utstillinger.

 

– Men et år går ganske fort. Jeg får bare håpe at det er fine muligheter når jeg kommer tilbake i jobbverden igjen, sier hun muntert.

 

Les flere saker på Botrends forside.

 

Følg oss på Facebook og Instagram, og tips oss gjerne her.