Jakte designperler på loppis? Her får du tips

Publisert
8. april 2016

Nå starter loppemarkedsesongen.

 
Denne helgen kan du gå på loppejakt på fire skoler i Bærum. Her er ekspertenes tips på hva du bør lete etter blant stentøy, tekstiler, bøker og kunst.
 
Retrofantasten Elin Klakken fra Haslum er så glad i gamle lopper at hun har kjøpt seg en gård på Sjælland – med låve – der hun kan få plass til alle skattene sine.
 
– Jeg kom fra Danmark sent i går, der er jeg ofte siden det er så mange loppemarkeder, retrobutikker og gjenbruksmarkeder der, sier hun.
 
Helgen lover godt for Klakken når Ramstad skole, Høvik Verk skole, Lesterud skole og Levre skole åpner årets loppemarkedsesong.
 
– Ja, er det ikke deilig? Jeg skal ihvertfall på Levre skoles loppemarked, det er favorittstedet mitt. De har fortsatt den gode loppemarkedsånden, folk oppfører seg ordentlig og betjeningen er vennlig, sier Klakken.
 
Lager lamper utenom det vanlige
 

Annonse

Godt forberedt

 
Hennes beste råd til loppejegere er nemlig å bevare roen.
 
– Det går jo for langt når voksne damer slåss i en gymsal til neseblodet renner – om en Figgjo-tallerken til 10 kroner, sier Klakken.
 
Selv leter hun etter tekstiler, gjerne fra 1950, 60 og 70-tallet.
 
– Men du må vite hva du leter etter; gå på nettet og søk etter typiske mønstre fra den epoken du er interessert i, anbefaler hun.
 
Knut Nielsen fra Høvik samler på glass (han har titusenvis hjemme) og oppfordrer dem som vil få tak i noe fint å gå etter kjente merker.
 
– Jeg sjekker alltid om glass har puntmerke i bunn og hvor slitt det er. Slitasje sier noe om gjenstandens alder, kanskje du finner noe fra det forrige århundre, for eksempel, sier Nielsen.
 
Les flere interiørsaker på Botrend her. 

Mye verdi i kunst

 
For kunsthistoriker Tommy Sørbø i Heggedal er billedkunst – og bøker det mest spennede. Her kan også de største verdiene finnes, vil noen mene.
 
– Å ja, det er fullt mulig å finne skatter. Norske kunstnere, for eksempel, fra 1920, 1930 og 1940-tallet er kunstnere som nær sagt har falt ut av historien. Jeg kaller det for venteromskunst, men er du heldig finner du dem på loppemarked. De kan være verdifulle, sier Sørbø.
 
Han anbefaler også å se gjennom bøker; kanskje ligger det lapper, frimerker eller brev av ymse verdier i dem.
 
– Jeg har selv funnet noe slikt, men jeg vil ikke fortelle hva det er sier Sørbø, og ramser opp gamle bokmerker, Amerika-brev, konvolutter med frimerke intakt og gamle prospektkort som noe han ville blitt glad for å finne.
 
Her er IKEAs sommerkolleksjon
 

Her er ekspert-tipsene

1. Vær tidlig ute og bruk god tid.
2. Tenk gjennom hva du vil se og lete etter på forhånd.
3. Ha på gode sko og mykt og ledig tøy. Det kan fort bli løping og/eller krabbing under bordene.
4. Ta med kontanter! Selv om loppiser har bankterminal blir det bare stress. Sørg for å ha nok sedler og mynter.
5. Glass og stentøy: Let etter signatur på/under gjenstanden og (hvis du er usikker) gå for kjente merker; som Porsgrund, Stavangerflint, Egersund porselen, Cathrineholm, emaljerte boller og fat.
6. Sjekk om glass har puntmerke/bruddmerke; at glasset er brukket under.
7. Gamle bøker kan skjule store skatter; frimerker, prospektkort (jo mindre kjent motiv, desto mer verdifullt), spennende brev.
8. Kjedelige bilder kan skjule verdier bak bakplaten. Og husk at norske kunstnere fra 1920-1950-tallet kanskje ikke er spennende i dag, men kan få sin renessanse.
9. Ta gjerne med egen bag til å bære tingene i, bobleplast og avispapir til å pakke glass med.
10. Sist, men ikke minst: Oppfør deg som folk!