Jakten på de perfekte utemøblene

Publisert
29. april 2016

Lag Fannys ventesofa mens du, ja, venter.

Vi, les jeg, har vært på jakt etter de perfekte utemøblene en stund, faktisk i fem år, uten hell.
 
Som å lete etter en nål i en høystakk sier du? Selvsagt. For det første, har lommeboken sitt å si. For vi klarer jo oss uten utemøbler i livet. Selvsagt. Men! Tenk litt på det. Hvilket rom oppholder du deg mest i, fra mai til september? Hos oss, er det helt klart uterommet.
 
Og hvorfor skal ikke uterommet fungere like optimalt som stuen, når du sannsynligvis tilbringer et kort, halvt år der?
 

Annonse

Det er mange hensyn som skal tas når uterommet innredes

Men å finne de perfekte utemøblene er neimen ikke helt lett. I et hav av et utvalg, glansede, salgskampanjer, kreativ styling og massiv inspirasjon gjelder det å tenke seg om, en, to ganger eller flere.
 
For møblene skal dekke flere behov. De skal være funksjonelle for ditt bruk, de skal se fine ut, og de skal kanskje stå i stil til huset og uterommet.
 
Spiseplassen bør ha sol med mulighet for skygge, mens solstolen helst skal ha sol og le hele dagen. Og barna skal naturligvis kunne bruke møblene, uten fare for å ødelegge liv eller helse.
 
Det er mange behov å ta hensyn til når uterommet skal innredes. Flåsete kan noen si. At en stol er og blir en stol. Og kanskje ikke bare en behagelig stol å sitte i, men også så fin å se på eller et godt stykke håndverk. Også vil du kanskje pynte opp med vårens og sommerens vekster?
 
 

Omtrent som i et interiørblad, men i min stil

Hva som er et godt uterom beror på hvem som ser, hvem som skal bruke. For meg er et godt, rolig uterom en kombinasjon av funksjonelle møbler; en del til spising og en del til hvile (for de som kan det!), grønne, store planter og et hav av puter, tepper og lys.
 
Omtrent som i et hvilket som helst interiørblad. Bare i min stil, med mine yndlingsting og mine favorittpersoner.
 
I år har jeg store ambisjoner om å få til deler av uterommet hos oss. I fjor bygget vi en stor, deilig platting i hagen. De trykkimpregnerte plankene har sluppet den gulaktig fargen fra i fjor, og har i år fått det grå, slitte preget jeg vil ha.
 
Kanskje skal vi gå for møbler dels i kontrast til den rustikke plattingen? Noe fantastisk minimalistisk skandinavisk – i harde, kalde materialer?
 

Jeg trenger et ventemøbel

Paller, gode gamle europaller, hadde en slags storhetstid for et par år siden. Pallene kunne og skulle brukes som møbel av ulik art. Litt spesielt i seg selv, og for meg ikke helt naturlig i en stue. Men i et uterom derimot!
 
Jeg har alltid hatt vanskelig for å slenge meg på en trend hvis jeg ikke momentant har forelsket meg i konseptet. Av prinsipp, og som ofte har ført til at jeg slenger meg på til slutt, mye senere enn alle andre, omtrent på samme tid somtrenden dumper fra hot til not.
 
Uansett. Paller. For mens jeg leter etter utemøbler, behøver jeg et sted å sitte, lese, spise is og være. Jeg trenger et ventemøbel. Et ventemøbel er et møbel du bruker mens du venter på det du egentlig skal ha, – en typisk IKEA-sofa, og som ikke skal koste noe særlig. For jeg lever jo tross alt i et oppussingsobjekt.
 

Annonse

Lag ventesofa av paller

Til en ventesofa av pall trenger man fire (eller flere) europaller som skal danne en benk. Man kan ganske greit få kloa i et par paller hos byggevareforhandler, hagesenter og andre liknende steder. Hvis du spør pent, selvsagt.
 
Til benken trenger man en 90×200 madrass, et stretchlaken eller et teppe du liker og kanskje noen puter. Og kanskje en vegg benken kan stå inntil. Eller hva med et mobil bord på hjul? Eller en rustikk settekasse til sommerkrydderet (jeg dyrker for harde livet), en hjemmesnekret blomsterkasse eller en hengestol til hagen? Mulighetene er mange.
 
Les flere saker fra Fanny her.
 
I år som i fjor og året før det. Kjenner jeg meg selv rett, bruker jeg ganske sikkert hele sesongen på å lete etter de perfekte møblene til uterommet. Er jeg heldig, finner jeg det jeg ser etter på salg i august, men mest sannsynlig ikke.
 
Til neste vår er det noe annet som er nytt, nødvendig og fantastisk. Hel sikkert.
 
Les flere saker på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.