Januar – den store etterfesten

Publisert
8. januar 2016

Se hvordan Fanny forbereder seg på en ny vår.

Blåjanuar, mett og hopprenn. I januar skal man lande, du mann i gata og skihoppere.
 
La den gå fort, denne lange, trøtte måneden.
 
Morten Øverbye legger vekk festmaten og hyller hverdagsmaten.
 
Vinter er tid for te. Slik brygger du den.

Dagen derpå

Blåmandag hele januar, hopprenn og jeg er kjempe mett. Av alt.
 
Ribbe, pinnekjøtt rød- og sur kål, gaver, byttelapper, sjokolade og lukten av tørr gran. For ikke å snakke om barnåler. Under sokker, bak gardinen og i senga, steder barnåler på ingen måte skal være, eller fungerer spesielt godt.
 
Slik innreder en matblogger kjøkkenet.
 
Og så er det januar. Et evig langt, kaldt og mørkt nachspiel der det ikke skjer noe. Overhodet. Og det er klart, når førfesten bærer preg av julens energi, lys, glitter og dans, ja, da er det jammen hardt å lande.
 
For ikke å snakke om dagen derpå. Den bakfulle dagen. Fra å gå i ett, hvis ikke to eller tre, går du i minus. Minst minus 15 hva gjelder aktivitetsnivå og gradestokk. Det er en real nedtur for alle andre som elsker høy puls og glade mennesker.
 
Men det verste med januar. Det desidert mest passive, kjedelige og langsomme med januar er vintersport. På tv. Nyttårsrakettene har så vidt landet før kommentatorstemmene er i gang. Da vet jeg at festen er over. For hva er vel egentlig verre enn en monoton og skarp kommentatorstemme som borrer seg inn i hjernebarken mens den venter på vindkast og retning? 19, 19, 19 og en halv. Å, så langsomt.  
 
 
Januar kan bli en bra måned med Morten Øverbyes supper.

Inn med nytt år

Januar gjør noe med deg. Så snart året er nytt, ser du på julepynten din med kritisk blikk. Den som er så fin og unik når du pakker den opp hver desember, ser plutselig rød og klumpete ut og har altfor mye glitter for din smak. Og, det er lenge til trettende dag jul. Da, må du jukse litt.
 
Jeg er velsignet med det perfekte alibi – et januarbarn. Ut med julen, inn med nytt år. En ny sjanse, en ny start, blanke ark og en hel del andre klisjeer jeg kunne ha føyd til her. Poenget er, at alt er nytt. Alt som ikke er som før, vel å merke.
 
Julestjernene som henger over spisebordet skal byttes ut med lyspærer igjen, og kvistene i bjerk er trukket ut fra buketten med amaryllis. De skal brukes igjen, men på en måte som vitner om en ny vår som spirer gult i bananer.
 
Små kaker er blitt til høye sjokoladekaker med krem som du egentlig ikke kan spise samtidig som du egentlig ikke behøver å slanke deg – det er tross alt bare januar og lenge til sommeren.
 
Men da har jeg et godt råd til deg, min venn. Ta deg en kake, og kom deg opp av sofaen. Du går ikke glipp av noe som helst, hvis du ikke ser på nyhetene klokken 19. Høydepunktene ruller kontinuerlig over skjermen eller opptrer som pushvarsler der du er uansett. Med eller uten kake – og hvis du ikke får noen, da har vi tapt. Eller brukket staven eller hoppet oss bort.
 
Nå skal hjemmet være koselig og fargerikt.

Lysere tider

Så, rydd bort julen hvis du vil. Kast smulene etter småkakene som allerede var for tørre for to uker siden.
 
Kjøp deg en primula, altså blomsten, eller kanskje flere. Slå av TV’en og kom deg ut i den kalde vinteren som også kan være vakker – et par timer med lavt sollys og tørr luft gjør deg bedre enn du tror. Imens vi venter på lysere tider.
 
Takk for denne gang desember, du var fantastisk men nå er det slutt. Det er ikke deg – det er meg.
 
På denne låven er det ikke fjøs, men interiørbutikk.
 
Les flere saker på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.