Jobber bevisst mot lokkepriser

Publisert
30. november 2016

Snarøya-luksus gikk under prisantydning.

Det er ikke alt som går langt over prisantydning i dagens hete boligmarked. Etter kritikk fra Forbrukerombudet har flere meglerkontorer, særlig i hovedstaden, hatt oppvaskmøter for å komme praksisen med lokkepriser til livs.
 
I begynnelsen av november kom tall som viste at prisavvikene har sunket siden flere tiltak ble iverksatt. Og det har blitt bedre, ifølge mangeårig eiendomsmegler på Fornebu og Snarøya, Bettina Due. Hun solgte nylig en enebolig til 500.000 kroner under prisantydningen på 14,5 mill.
 
 

Annonse

– Det er alltids forbedringspotensial, men jeg syns det er blitt mye bedre. Jeg har jobbet med kjøp og salg av eiendom i nesten 20 år, og man holder ikke lenge om kjører på med lokkepriser, sier DNB Residens-megleren.
 
De har selv hatt en runde med alle meglerne om hvordan de sammen skal unngå lokkepriser.
 
– Prisen steg kraftig og mange objekter gikk langt over prisantydning – noe som ble helt feil for kundene. Men hele bransjen må gjøre dette sammen, sier Due.
 
Les også: Tomt gikk 1,6 mill. over takst

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 85.000

I helgen solgte hun en enebolig på 165 kvadratmeter i Bruksveien på Snarøya til 14 millioner. 500.000 kroner under prisantydningen. Men med en kvadratmeterpris på nesten 85.000 kroner mot kommunegjennomsnittet på 53.100 kroner.
 
– Dette går også litt på kvadratmeterprisen som i dette tilfellet er høy, sier Bettina Due.
 
Kommersiell tjeneste: Se hvilke boliger som er til salgs her
 
Det var mange som hadde klikket seg inn på Finn-annonsen som etter den første uken hadde 15.000 treff.
 
– Det er mange som bare er nysgjerrige, eller er ute etter inspirasjon. Selger er kjempefornøyd, ellers hadde de ikke solgt nå, for de har absolutt ikke dårlig tid.
 
Partner og eiendomsmegler Kim Gjelseth hos Sem og Johnsen har også sett seg lei av tabloide avisoverskrifter som «gikk langt over takst».
 
Les også: Obos-leiligheter på Oksenøya ble revet vekk
 

– Vi bruker mye tid på å nedjustere forventninger om pris. Det er viktig at folk er åpne for at man ikke får langt over takst, sier Gjelseth som også selger mye på Snarøya.
 
Hos Sem & Johnsen eiendomsmegling får de korreks hvis de i snitt ligger 10 prosent over prisantydning. Dette måles månedlig. Og skjer i et boligår hvor prisene er «all time high».
 
– For hver prisantdyning vi setter må vi dokumenterer hvorfor. Det er ikke bare å gå ut med et kult skjerf i jakkelomma og sette rekord. Dette handler om et godt håndverk og sikre en god handel der begge parter er tilfreds og føler seg godt ivaretatt.
 
Få flere eiendomsnyheter her

Kun «off market» før jul

En andel av eneboligsalget på Snarøya når aldri det åpne markedet. Eiendomsmeglere som opererer på øya har mange interessenter «i skuffen», og formidler ofte dyre eiendommer som selger ikke ønsker blest om.
 
– Det er mange eneboliger som selges «off market» her ute. Kunden har ikke dårlig tid og venter til forventning om pris er oppnådd, sier Bettina Due som ikke skal ha flere visninger før neste år.
 
– Er man på jakt etter hus på Snarøya før jul er det lite å kjøpe på det åpne markedet. Det er et brennhett marked og lite som ligger ute. Selv har jeg mange eneboliger i skuffen som venter til selger har funnet den rette leiligheten, sier Due.
 
I skrivende stund ligger er det tre leiligheter/rekkehus og tre eneboliger til salgs i det åpne markedet på Snarøya.
 
– Jeg har ingenting på det åpne markedet på Snarøya før jul, men noe flere utenom, sier eiendomsmegler Kim Gjelseth. 
 
Les mer på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her. Og følg oss på Facebook og Instagram under Botrend.no