Jul på Geitmyra matkultursenter

Publisert
11. desember 2015

Andreas Viestad åpner gårdsdørene.

 
Etter sommerens popup-restaurant på Grünerløkka i Oslo samarbeider Andreas Viestad og IKEA igjen. Denne gangen er det Geitmyra matkultursenter for barn som åpner dørene lørdag 12. desember. Ved å lage julepynt og julemat av ting man allerede har i kjøleskapet, skal Viestad og co. inspirere til en bærekraftig julefeiring.
 
– Vi ønsker å ha så mange aktiviteter som mulig og samarbeider med en rekke ulike aktører. At IKEA også satser på bærekraftige løsninger gjør samarbeidet mulig, sier Andreas Viestad som er faglig leder på Geitmyra.
 
Fanny har vært på juleshopping i København.
 
 

Vil dårlig ressursutnyttelse til livs

Matentusiasten, programlederen og matskribenten Viestad har messet om bærekraftighet i mange år. Gjennom kronikker, radio og TV har han formidlet viktigheten av å utnytte ressursene til det fulle. Både gjennom god dyrevelferd, redusering av matavfall og dyrking.
 
Etter etableringen av Geitmyra i 2011 har også barnehagebarn og skoleelever fått opplæring av Viestad og teamet på gården. For det starter med barna, og visjonen om at så mange som mulig skal bli glad i mat som gjør dem godt, fører til samarbeid med både offentlige og private aktører.
 
– Personlig syns jeg IKEA har tatt noen gode grep hva gjelder maten i deres restauranter. Derfor er det fint å kunne inviterer til gratis og smaksrike førjulsaktiviteter for både store og små, sier Viestad.
 
Her er førjulstidens fineste festbord.
 
IKEAs kommunikasjonsrådgiver Stine Odland syns det er spennende å samarbeid med matentusiasten. At han setter bærekraft og barna i forsete, er verdier de deler, mener Odland.
 
– Vi ønsker å gjøre det enklere å tilbringe tid sammen. Vi arbeider kontinuerlig med å bli bedre på bærekraftighet og sertifisering av matvarer i våre varehus. Da er det inspirerende å samarbeide med en som har så mye kunnskap som Viestad, sier Odland.
 
De senere årene har varehusene endret sitt matsortiment og innført en rekke valgmuligheter til den tradisjonsrike brusen og sofiisen. Nå er også vegetarboller innført som et supplement til de svenske kjøttbollene på de over 300 varehusene verden over.
 
Morten Øverbye gir deg smakfulle julegavetips.

Styr unna mesterkokk-standarden

Lørdag 12. desember dekkes langbordene på Geitmyra. IKEAs innredningseksperter gir tips til borddekking hvor flere av bestanddelene er funnet i naturen, mens matkultursenteret vil vise barna hvordan man lager spiselig julepynt.
 
– For noen blir jula en stressende tid med alt man skal handle og prestere på kjøkkenet. Vi ønsker å vise at det ikke trenger å være så vanskelig, og at man kan lage mye godt av ting man allerede har liggende i kjøleskapet, sier Viestad som også oppfordrer til å inkludere barna i forberedelsene.
 
– La det bli en læringsopplevelse og en sosial fritidsaktivitet. I dag får man kjøpt alt ferdig, men bruk heller litt tid på å lage det selv. Vi opplever tidspresset, men man behøver ikke å følge mesterkokkenes standard for å gjøre maten til en positiv opplevelse.
 
Les flere matsaker på Botrend her.
 
Les flere saker på forsiden av Botrend her.