Annonsørinnhold

Kortreist juleglede

Publisert
10. november 2017

Hos Bryn Gartneri i Bærum dyrker de fremdeles juleblomstene selv.

Tradisjon tro er blomster et kjært innslag i norske julehjem. Det er også til jul man gleder andre med blomster. Kanskje er behovet for noe vakkert og organisk spesielt viktig når marken utenfor er dekket av frost.

Hos Bryn Gartneri i Bærum dyrker de fremdeles juleblomstene selv. For å ha full kontroll på kvaliteten til blomstene må man det, fordi transport kan skade de skjøre juleblomstene.

– Vi plantet de første stiklingene i slutten av juli. Fire late måneder trenger de for å vokse seg store og flotte, det er julestjernene som skal bli størst. Vi dyrker juleblomstene våre biologisk ved bruk av nyttedyr. I midten av november settes de aller første selvdyrkede julestjernene ut i butikk, sier Erling Røkholt på Bryn Gartneri.

Erliing bryn gartneri julemarked julestjerne

KORTREIST JULEGLEDE: På Bryn gartneri dyrker de juleblomstene allerde i juli.

- Vi plantet de første stiklingene i slutten av juli. Fire late måneder trenger de for å vokse seg store og flotte, det er julestjernene som skal bli størst.

– Vi har hatt kunder som har fortalt at de har hatt julestjernen fra Bryn i blomst i mai. De tradisjonsrike julestjernene finnes i mange flotte farger og i flere forskjellige typer: de klassiske og de etterhvert så populære småblomstrende, Princetta.

Julestjernen er en kortdagsplante. For å indisere blomst, må planten få følelsen av at dagen er kortere enn natten. I drivhuset til Erling tilrettelegger de for gode vekstforhold, julestjernen vil optimalt ha 10 timers dag og 14 timers søvn. Gir du den dette når den har avblomstret, vil den blomstre igjen.

 

 Slik holder du juleblomstene best

LØKBLOMST SOM AMARYLLIS OG SVIBEL

Plassering: Alle løkblomster kan plasseres hvor som helst i huset og trenger ikke lys for å komme frem. For å komme i blomst trenger løkblomsten varme; jo varmere og fuktigere miljøet løkblomsten er i, dess fortere springer den. Hvis løkblomsten står kjølig vil den komme saktere frem.

Vanning: En løkblomst trenger vann 1-2 ganger i uken. Løken inneholder rundt 90 prosent vann og klarer derfor med lite tilførsel av vann. Hvis amaryllisen skal stå i blomst til jul, bør du se knoppen 3 uker før.

De siste årene har det blitt populært med svibel- og amaryllisglass, en vase der løkens røtter henger ned i vannet.

Både svibel og amaryllis selges også som snitt og gjør seg godt i en julebukett.

Erliing bryn gartneri julemarked svibel

LØKBLOMST TIL JUL: Bruk et svibelglass til å vise frem løkblomsten din.

HUSK! Temperatur indikerer hvor mye vann blomsten trenger.

Erliing bryn gartneri julemarked julerose

TRENDY SAK:  Julerosen seiler opp som en favoritt i julehjemmet.

JULEROSE

Julerosen har blitt en trendy sak som kommer både med og uten blader. Julerosen er opprinnelig en staude. Den kan plantes i hagen og komme år etter år.

Plassering: Julerosen er en uteplante som liker å stå kjølig. Blomsten med blader tåler kulde, mens blomsten uten bør stå inne. Flytt på planten og sett den kjølig på kveldstid, på den måten gir du juleblomsten din lengre liv.

Vanning: Blomsten trenger mye fukt og vil ikke tørke.

AZALEA

Plassering: Azalean kan plasseres hvor som helst i huset, den vil springe så fremt den viser farge i knoppen når du kjøper blomsten. Dersom azalean er grønn, trenger den lys.

Vanning: Azalean bør unngå å bli tørr. Blomsten kan dyppes i vann 1-2 ganger i uken, sett blomsten i et kar, en bøtte eller oppvaskkum med vann og la den trekke til seg fukt i 15-20 minutter. La blomsten avrenne og sett den tilbake i potteskjuleren.

Erliing bryn gartneri julemarked granbar

JULEMARKED: Til helgen blir det gode tilbud på juleblomster, pynt og andre julevarer.

- Man gleder også gjerne andre med blomster til jul.

Bryn Gartneri, Økriveien 2, 1349 Rykkinn, Tlf.: 67 13 32 19