Karns beste «weekend brunch»

Publisert
27. oktober 2016

Slik lager du brunsj som i København.

Københavnerne elsker å starte helgen med en god weekend brunch. Stort sett alle kafeer og spisesteder tilbyr ”Weekend brunch” lørdag og søndag.
 
Den består vanligvis av kaffe, juice, brød, egg, bacon eller spekepølse, yoghurt eller en smoothie bowl (les mine oppskrifter på gode og sunne smoothie bowls her) og noe søtt “attåt”.
 
I det siste har det imidlertid blitt så vanlig å spise brunch ute, at det har blitt en stor trend å lage en god brunch hjemme i stedenfor. På den måten kan man også spise så mye man vil og sitte så lenge man vil uten at det koster noe ekstra.
 

Annonse

Jeg synes weekend brunsj hjemme er noe av det hyggeligste som finnes, og i denne guiden gir jeg deg derfor mine 5 beste tips til hvordan du kan lage en vellykket «weekend brunch» hjemme.
 
Håper det kan bidra til hyggelige lørdags- og søndagsmorgener hjemme hos dere også. God helg!
 
Les også: Min beste surdeigsoppskrift!
 

Borddekning

Selv om mat og drikke er hovedingrediensene i brunchen, blir det ekstra hyggelig hvis man dekker bordet pent. Hvordan man styler frokostbordet er selvfølgelig helt individuelt, men synes ikke nødvendigvis man behøver å ha så mange rekvisitter, hvis man kan si det sånn.
 
Man kommer imidlertid veldig langt med et ordentlig servise. Jeg samler på et blått frokostservise fra det engelske merket Spode (Italian Blue) som jeg synes passer perfekt til frokostbordet fordi det er så klassisk og hjemmekoselig. Lin-servietter gir det lille ekstra. Jeg kjøpte mine for 49,- stykket hos H&M.
 
Les også: Slik styler Fanny høstbordet.
 

Friske blomster

Friske blomster gjør bare underverker på både til hverdag og fest. Jeg elsker friske blomster!
 
Et godt tips er å sette bukettene i flere små vaser jevnt fordelt utover bordet, for så kan alle gjestene se hverandre. Det er så irriterende hvis det står en stor bukett midt på bordet, slik at du ikke kan se dem som sitter overfor deg!
 
Hvis du trenger litt inspirasjon kan du lese min guide her om hvordan du binder en fin bukett. Du trenger dessuten ikke kjøpe friske blomster, du kan jo også bruke noen du har tørket på et tidligere tidspunkt, eller finne noen fine greiner i hagen. Det passer jo ekstra godt nå om høsten. Kongler og kvister er også veldig dekorativt og naturlig!
 

Hjemmebakst

Det er jo ingenting som dufter så godt som nybakt brød eller rundstykker om morgenen. Jeg pleier å ha nok med å organisere, dekke bordet og lage til alt det andre, så noen ganger tar jeg en spansk en og kjøper noe lekkert brød hos bakeren.
 
Har man litt bedre tid og overskudd kan man jo klinke til med nybakt brød til gjestene kommer. Jeg har for eksempel laget en oppskrift til et eltefritt brød som er enkelt å lage, og den oppskriften finner du finner her.
 
Tips! Vi har ubakte croissanter i fryseren som vi kan bake slik at de er rykende ferske om morgenen. Det smaker farlig godt! Vi har kjøpt våre i en fransk delikatessebutikk her, men jeg vet at man kan få dem frosne i enkelte dagligvarebutikker i Norge.
 
 

Øvrig mat og drikke

Et godt tips er å gjøre det litt enkelt med det øvrige av mat og drikke, så slipper du å stresse så mye med å gjøre i stand og så blir det ikke så innmari dyrt. Jeg satser ofte på en god eggerøre, spekepølse (eventuelt laks), en god ost og hjemmelaget syltetøy.
 
Syltetøy kan man lage enkelt ved å kjøpe frosne bær og søte med enten honning (helst økologisk) eller rørsukker. Litt frukt er også lekkert! Jeg har (fremdeles) dilla på grapefruit med mynte. Noen ganger lager jeg smoothie bowls (oppskrift her). Sammen med nybakt brød (oppskrift her) med smør og en fersk croissant holder det som regel rikelig. Og selvfølgelig kaffe og en god juice. Mm!!
 
Tips! Husk at ikke alltid behøver å være en super fancy brunch med alt mulig! Det viktigste er jo at man koser seg sammen. Så lenge det er kaffe og brød med smør er jeg glad, hehe.
 

Det lille ekstra

Det beste trikset for å få en vellykket «weekend brunch» er litt champagne! Champagne-brunsj er utrolig festlig, og da liker jeg godt å lage mimosaer istedenfor å serverer ren champagne. Mimosa er litt mer friskt og frokostaktig, og dessuten superenkelt å lage.
 
Man kan selvfølgelig lage dem med prosecco eller cava hvis det er det man har tilgjengelig. Dessuten er det også godt å lage dem med kullsyreholdig vann (f.eks Farris naturell) for en virgin utgave!
 
 

 

 Mimosa oppskrift:

  • 1 del friskpresset økologisk appelsinjuice
  • 2 deler champagne, prosecco eller cava (helst økologisk!)

 
Et violà! Så har du en litt ekstra gøy appelsinjuice til din «weekend brunch».
 
Karn blogger også på danske Costume, du kan følge henne på Instagram under @karnfjk
 
Les flere saker på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.