Kjapp løsning for gulnet treverk

Publisert
30. oktober 2015

La deg ikke stoppe av et helt rom med gulnet furu.

 
Et rom med gulnet panel rund baut kan virke som et uoverkommelig oppussingsprosjekt.
 
Det er det langt ifra; nå finnes endelig en behandling som lar deg fornye veggene med både lysning og farging med kun ett strøk.
 
Det er ikke noe i veien med umalte panelvegger, tvert imot er synlig treverk og natur en stor trend om dagen. Men når treet har fått stå å godgjøre seg i noen tiår, og har blitt ordentlig gult og brunt, kan hvem som helst oppleve å få litt pusteproblemer.
 
Les om hvordan du kan få en ny sofa med enkle grep.
 
Les flere saker fra Botrend her. 

Ingen stor jobb

 
Samtidig er det ikke få loftstuer, soverom eller hytter med gulnet panel rundt i dette landet.
 
Mange ønsker å gjøre noe med det, men har ikke helt motivasjon eller ork til å sette i gang på grunn av misoppfattelsen om at det er en voldsom jobb.
 
Hos Scanox, som blant annet produserer beisserien Tyrilin, har de merket seg problematikken, spesielt innen hyttemarkedet.
 
– Spørsmål om lysning av gammelt panel er en gjenganger når vi treffer folk på hyttemesser.  Folk med hytte på fjellet eller i skogen ønsker å bevare den synlige trestrukturen når de pusser opp, og da er ikke maling noe alternativ. Men de vil gjerne ha det lysere, på en enkel måte, sier Christina Hanevold, produktsjef for Tyrilin.

Smart nyhet

 
Malingprodusenten har derfor tatt grep, og har nå lansert et 2-i-1-produkt, som kan både lysne og farge panelet i ett strøk.
 
Den nye panelserien gir deg to muligheter: ønsker man å få tilbake den lyse fargen til nytt treverk brukes panellysner.
 
Er det ønskelig med farge velges panelbeis. Begge to lysner panelet med ett strøk, og det spesielle med beisen er at den både lysner og fargesetter i ett strøk! Så sant man velger en lys farge.
 
– Dette er produkter mange hus- og hytteeiere har savnet. Spesielt folk med eldre hytter som er glad i sitt gamle, men akk så mørke panel, går nå bokstavelig talt en lysere tid i møte, smiler hun.
 
Les også om at nordmenn tenker kvalitet fremfor pris

Test underlaget

Hanevold anbefaler at folk gjør prøveoppstrøk først, uansett hvilken transparent behandling de velger.
 
– Underlag er svært forskjellige, noe er veldig tørt og sugende, mens andre kan ha en panellakk på. Dette vil alltid påvirke sluttresultatet. Noen steder passer det best med ett strøk, mens på en del sugende underlag må det to strøk til for å få et jevnt, helhetlig og transparent resultat, forklarer hun.  Fargen påvirkes både av underlaget og antall strøk. To strøk gir mer farge, så kanskje fargen må justeres i forhold til ønsket resultat. Dette er det greit å gjøre før man handler produkter til hele rommet, råder hun.
 
Beisen kan blandes i flere farger.
 
– Vi ser at mange ønsker litt farge på veggen, og det er særlig gråtoner som er populære nå. Ett strøk gir et flott transparent utseende. Ønskes mer farge, påføres to strøk, forteller hun videre.

Annonse

Også over skjolder

Utfordringen med panel er ikke bare at det gulner og blir mørkt, men det blir også skjolder.
 
Veggflater som ikke eksponeres for lys holder seg lyse og fine lenge, så etter hvert som møbler og bilder flyttes står veggen igjen som et salig lappeteppe; noen steder like lyst og fint som da panelet var nytt og andre steder nærmest mørkebrunt.
 
Ofte med skarpe skiller mellom lyst og mørkt. Et utfordrende underlag for den som ikke ønsker å male.
 
Ifølge Hanevold fungerer den nye panelserien fint også på skjoldete underlag, men ved slike krevende underlag med store kontraster kreves det gjerne to strøk.

Jevnt og pent

– Behandlingene er testet på både ubehandlet og behandlet panel og resultatet blir jevnt og pent, sier hun, men av og til må det to strøk til. 
 
Produktene er egnet til bruk på gulnet og mørknet panel som er ubehandlet, tidligere panellakkert, oljet eller beiset med fargeløse produkter til vegg- og takpanel av furu og gran.
 
Produktene er vanntynnbare og inneholder voks, olje, UV-filter og antioksiderende midler som beskytter treverk mot videre gulning.