Kjøpte nye boliger som aldri før

Publisert
25. januar 2017

2016 kan skilte med rekordhøyt nyboligsalg.

2016 ble et meget godt år for salg og igangsetting av nye boliger, viser den siste statistikken til Boligprodusentenes Forening
 
Onsdag la administrerende direktør Per Jæger frem tallene som viste at antall igangsettinger i 2016 ble det høyeste på mange år.
 
– Vi har aldri vært på et så høyt nivå når det gjelder salg, sier Jæger til E24.
 
Kommersiell tjeneste: Se hvilke boliger som er til salgs
 
Nye spadetak ble satt på totalt 31.278 nye boliger i fjor.
 
Det er likevel kun fire prosent høyere enn året før. Over halvparten – 54 prosent – av disse var leiligheter.
 
 
Det ble omsatt totalt 35.621 nye boliger i fjor, ifølge Boligprodusentenes Forening. Det er hele 15 prosent mer enn året før, og det er først og fremst leilighetsmarkedet som dominerer veksten.  
 
Det var ikke overraskende om man har fulgt de månedlige målingene gjennom fjoråret. Omtrent hver måned har administrerende direktør Jæger lagt frem tall som viser en oppadgående kurve hva gjelder salg og igangsetting av nye boliger.
 
Du finner tidligere månedsstatistikker her

Annonse

Fortsatt for lite bygging

Igangsettingen er imidlertid fremdeles lavere enn hva utbyggerne ønsker. Særlig hovedstadsområdet, som var preget av høye priser i hele fjor, har man merket at interessen for nye boliger har økt.
 
Les også: Utbygger trodde prisen var for høy – nå er nyboligprosjektet innhentet av markedet
 
Ser man landet under ett ble det både bygget og solgt flest boliger i Oslo, Akershus og Sør-Trøndelag. Ifølge Per Jæger ligger fremdeles hovedutfordringen i det norske boligmarkedet i Oslo.
 
– Det demografisk betingede boligbehovet for Oslo i 2016 er 6 700 nye boliger, mens det ble igangsatt i overkant av 4 200 boliger. Oslo kommune må få opp farten og regulere mere til bolig. Plan- og bygningsetaten må tenke mere volum og mindre på smådetaljer i enkeltplaner. Om et knapt tiår skal hovedstaden huse rundt 800.000 mennesker. Skal man unngå enda høyere boligpriser, må byrådet handle nå, sier Per Jæger i en pressemelding.
 
Les også: Denne tomten skal huse boliger til førstegangskjøpere
 
Til E24 kommenterer Jæger at den tøffe kampen om Oslo-boligene fortsetter å gi voldsomme prisøkninger fra måned til måned. (Alt om den månedlige bruktboligstatistikken finner du her)
 
– Det er ikke noe positivt at Oslo-prisene går banans. Jeg tror ikke vi kommer i balanse i Oslo-markedet før vi får politisk vilje til det. Har man ikke vilje, får man det ikke til. Man må prioritere. Vi kommer bare til å bli flere, sier Jæger til E24.
 
Les mer på Botrends forside
 
Følg oss gjerne på Facebook og Instagram på @botrend.no