Kneip med 100% natur

Publisert
17. oktober 2015

Designduoen viste norsk natur under 100% Norway i London.

Jørgen Platou Willumsen og Stian Korntved Ruud leker seg med vær og naturfenomener.
 
Under London Design Festival i september stod natur, bærekraft og gamle tradisjoner i sentrum hos mange av 100% Norway-utstillerne. Designduoen Kneip var intet unntak og stilte med egendesignede og håndlagde skulpturserier.
 
Skulpturseriene Wheathered og Pat Volume 1. representerer Kneips største inspirasjonskilder; natur, vær og geometri.
 
– Prosjektene handler om vær, tid og nedbryting og henger på sett og vis sammen, selv om de er ganske forskjellige, sier Jørgen Platou Willumsen.
 

Naturlig nedbrytningsprosess

Wheathered-serien utforsker og illustrerer naturens kraft. Gjennom fire ulike elementer kan alt fra vindens retning til fuktighet indikeres og måles.
 
I den andre serien, Pat Volume 1., leker designduoen seg med form og farge ved å belegge kobber på stålplater. Det skaper interessante fargekombinasjoner av blått, grønt, brunt og fersken.
 
– Man kan si at vi kickstarter en prosess som ville skjedd naturlig over tid. Det er en naturlig nedbrytningsprosess.
 
For mobillesere: Artikkelen fortsetter under bildene.

En krysning av kunst, design og håndverk

 
Begge skulpturseriene er, som alle andre produkter signert Kneip, håndlaget og kommer i et lite opplag. Både Jørgen Platou Willumsen og Stian Korntved Ruud har bakgrunn innen produktdesign, men arbeider innen en krysning av kunst, design og håndverk.
 
– Vi beveger oss mer mot kunsten, og har en rekke utstillingsavtaler med gallerier fremover, sier Platou Willumsen.
 
Hverken han eller Stian Korntved Ruud var tilstede under 100% Norway utstillingen i London. I samme periode hadde de en utstilling i Wien, noe som var planlagt lang tid i forveien.  
 
– 100% Norway var likevel veldig vellykket fordi mange unge fikk kontakt med produsenter, og man skaper gode nettverk. Alle utstillinger er viktig for designere og formidling generelt. Det er en økt bevissthet rundt bærekraft og norsk design om dagen, og jeg velger å tro at det ikke bare er en trend, men en generell bevissthet som vil vare, sier Platou Willumsen.

Annonse

Historiefortelling

De senere årene har designduoen brukt mye tid i naturen på sanking etter treverk. En tidkrevende prosess, men som ifølge dem selv gir en ekstra nærhet til materialene og sluttproduktene.
 
Et eksempel er skohornene som selges i duoens egen nettbutikk. Der følger en liten håndskrevet lapp med hvor treet er sanket.
 
– Veldig mye av det vi jobber med har en historie. Vi ønsker å gi objektene en liten historiefortelling omkring hvor materialene kommer fra. Men det er ikke bare tre, vi har til enhver tid mye forskjellig materiale i studio, og ofte bruker vi noe vi har funnet selv. Det er så mye fint som kan gjenbrukes. Vi er på en evig skattejakt hvor vi ikke nødvendigvis alltid vet hva vi leter etter, forteller Platou Willumsen.
 
I containere kan de finne alt fra avkapp av nye materialer, gamle kobberrør til avløpsrør. Og det meste kan brukes i designduoens studio på Carl Berner.
 
Kneip er også representert med Pat Volume 1. under Norway Designs NÅs salgsutstilling frem til 4. november. Samt Norske Kunsthåndverkeres juryerte årsutstilling på Kunstindustrimuseet frem til 6. desember.
 
Les mer om Kneip her.