Kontorkjempe kan bli til 400 leiligheter

Publisert
20. april 2017

Aker-konsernets ni år gamle oljehovedkvarter ved Snarøyveien på Fornebu kan bli revet og erstattet med hundrevis av leiligheter med sjøutsikt.

Bare ni år etter at Aker-sjef Kjell Inge Røkke åpnet sitt AkerHus på Fornebu, med plass til 2.600 ansatte i daværende Aker Kværner, kan «Norges råeste kontorbygg» stå for fall.

 

– Vi arbeider fortsatt aktivt med utleie av bygget som kontoreiendom, og har i utgangspunktet dette som hovedspor. Men vi ser parallelt også på muligheten for transformasjon til bolig, forteller Svein Hov Skjelle, administrerende direktør i det børsnoterte eiendomsselskapet Norwegian Property, som eier kontorkjempen i Snarøyveien 36.

 

Les også: Fornebu med stort marked for dyre leiligheter

 

De kjøpte eiendommen av Aker allerede i 2006.

 

Slik prosjektet er tegnet akkurat nå, kan eiendommen gi rom for oppføring av om lag 400 leiligheter.

Annonse

Nesten tomt kontorbygg

Store deler av den 58.000 kvadratmeter store kontorkjempen ved bredden av Lysakerfjorden har stått tom etter at Aker Solutions flyttet over til Fornebuporten i fjor sommer.

 

Men Aker sitter fortsatt med leiekontrakten og sliter med å få fremleid kontorarealene i et tungt og krevende marked. Nå tar gårdeier og leietager grep sammen.

 

Torsdag formiddag presenterte Svein Hov Skjelle og styrelederen hans, tidligere Obos-sjef Martin Mæland, de storstilte boligplanene i et formøte med planutvalget i Bærum. Arkitekt Nicolai Riise fra Mad Arkitekter presenterte forslaget. Oslo-firmaet gikk seirende ut av en arkitektkonkurranse som gårdeieren avholdt tidligere i år.

 

Torstein Storækre, sjef i det Aker-eide eiendomsselskapet Fornebuporten, var også tilstede.

 

Les også: – Det blir meglerkamp på Fornebu

 

Vil åpne opp for folket

Norwegian Property og Aker ser flere positive sider ved planene om å omdanne Snarøyveien 36 til boliger:

  • Konvertering til boliger vil åpne opp eiendommen for omgivelsene.
  • Det vil åpne en akse fra Statoil-bygget og opp til T-banestasjonen utenfor Telenor. Boligene vil ligge svært nær denne stasjonen.
  • Det vil også åpne en akse fra sjøen og inn til boligbebyggelsen lenger inne på Fornebulandet.
  • Det er spesielt spennende med planene som foreligger om å opparbeide en «kunstig» øy i sjøkanten nedenfor eiendommen, sammen med de store friarealene mellom sjøen og bebyggelsen.
  • Det skapes muligheter for nye torg og åpenhet med næring ut mot Snarøyveien.
  • Det øker attraktivitet for omliggende næringsbygg ved at det skapes aktivitet også utenfor byggene.

– Beslutningstidspunktet er nå

For Norwegian Property vil et boligprosjekt være interessant hvis det står seg kommersielt sammenlignet med kontorutleie, opplyser Skjelle og Mæland.

 

– Dette vil spesielt avhenge av god timing. Omregulering til bolig må isåfall skje raskt, for vi trenger et tidlig gjennomføringstidspunkt. For oss er beslutningstidspunktet nå, da et flerbrukerbygg for kontorer typisk vil innebære en kontoreiendom med levetid på 20-30 år når man tar hensyn til opsjoner på forlengelser.

Politikernes tilbakemelding avgjør

Planene fikk generelt god mottagelse blant de planpolitikerne som tok ordet.

 

 

– Nå avventer vi en samlet tilbakemelding fra planutvalget, kall det gjerne en «stemningsrapport». Hvis den er positiv, vil vi jobbe videre med prosjektet og utarbeide et forslag til reguleringsplan, sa Martin Mæland til Budstikka etter møtet.

 

Norwegian Property-ledelsen bekrefter at selskapet er forberedt på å yte bidrag til utbygging av sosial infrastruktur slik som skoler og barnehager til kommunen.

 

Når det gjelder grunneierbidrag til Fornebubanen, mener han det er naturlig at selskapet bidrar med areal ut over det dagens utnyttelse tillater.

 

Sitter fast i leiekontrakten

Selv om Aker Solutions for lengst er flyttet ut, sitter altså Aker fortsatt med leiekontrakten i hele det store og nesten tomme kontorbygget. Den løper frem til november 2019, og selskapet er selvsagt svært interessert i at arealene fylles opp snarest mulig – enten ved ombygging for flere kontorbrukere eller ved konvertering til boliger.

 

Les også: Bygger på Fornebu selv uten bane

 

Flerbruksalternativet er i utgangspunktet mest krevende, særlig i dagens marked hvor Fornebu er plaget med den høyeste kontorledigheten i hele Oslo-området. Derfor fremstår boligalternativet trolig som mer attraktivt – ikke minst for leietager, ettersom arealene isåfall kan fristilles umiddelbart.

 

Telenor vil bygge 550 boliger

Norwegian Property er ikke alene om å vurdere å bryte kontorrekken langs Snarøyveien til fordel for boliger.

 

I september i fjor lanserte Telenor Eiendom sine planer om å bygge en ny bydel med opptil 550 boliger, hotell, næring, undervisning og kultur rundt hovedkvarteret sitt på naboeiendommen.