Kulturarv ble drømmehjem

Publisert
27. mai 2016

Tilbakeførte fasade- og formuttrykk i slekt med lokalets opprinnelige historie.

Forsamlingslokale, saftfabrikk, møbellager og bolighus.
 
Det er mye historie i veggene hos Tiril Andøl og Per Erik Borge.

 

This poll is closed!
Poll activity:
Start date 28-11-2016 19:21:02
End date 31-12-2016 23:59:59

Poll Results:

Synes du huset til Tiril Andøl og Per Erik Borge bør bli Årets Botrend-hjem?

 

Annonse

I 1997 kjøpte paret forsamlingslokalet som fra gammelt av ble kalt «Glimt», og siden da har paret, med god hjelp av arkitekter,  tilbakeført   mye av husets opprinnelige historie i form av fasade-og formuttrykk.
 
– Huset ble bygget på dugnad av Asker Arbeiderforening i 1905, og alt av felles aktiviteter i Vollen skjedde her. Det er mye lokal historie i veggene. På 50-60-tallet ble derimot mye av huset endret for å tilpasses en bolig. Lokalet ble oppdelt i flere rom, himlingen ble senket og de opprinnelige, høye vinduene ble erstattet med små 70-tallsvinduer, forteller Per Erik.
 
Carina Aas og familien totalrenoverte 70-tallsboligen
Huset hadde brønnvann og dermed ikke vannklosett. De første årene måtte familien forholde seg til den gammeldagse snurredassen.
 
Det var et enormt prosjekt som lå foran Tiril og Per Erik i årene som kom etter at de ble huseiere i Vollen.
 
Se den originale Askerboligen med flere ulike stiler.
 
– Det har tatt oss 18 år å bli ferdige. Vi har i stor grad tilbakeført huset slik det ville sett ut på tidlig 1900-tall. Noe av det første vi gjorde var å bygge veranda, og nytt uthus der den gamle utedoen og vedskjulet sto. Deretter startet resten av arbeidet både innen- og utendørs, forteller han.

Tilbakeførte boligen

Huset er nå totalrenovert. Himlingen ble heiset tilbake til sin opprinnelige høyde, og et nytt kjøkken og bad ble anlagt.
 
Råte og lekkasje ble også oppdaget, noe som forsinket prosessen. For halvannet år siden ba paret om hjelp av NOMA arkitekter for å ferdigstille boligen.
 
– Det er stor forskjell på rehabilitering og restaurering, og her er huset blitt restaurert. Vi har sett for oss hvordan det så ut da det ble ferdigstilt i 1905. Vår jobb har vært å tilbakeføre huset til det originale i størst mulig grad, forteller sivilarkitekt i NOMA arkitekter, Petter Nordahl.
 
Slik forvandlet de leiligheten fra 1982 – så mye tjente de

Fordi huset ansees som kulturarv har paret måttet forholde seg til noen funksjonskrav.
 
Likevel har  det viktigste for Tiril og Per Erik hele tiden vært ønsket om å være tro mot det autentiske og få frem husets opprinnelige byggeteknikk.
 
– Vi har vært gjennom en stor endring, en tidsreise fra 30-tallsstandard med snurredass og brønnvann til det moderne hjem. Det har vært mye jobb, og vi kunne valgt å kjøpe en liten, innflytningsklar bolig, men til syvende og sist så jeg hvilket potensiale dette huset hadde. Jeg har aldri vært redd for store oppgaver og fordi jeg er så glad i gamle hus med gammel byggeteknikk og sjel, ble dette rett for oss, forteller Tiril.
 
Denne tjenesten kjenner nesten ingen til – tilbyr gratis arkitekthjelp

Annonse

Gjennomtenkte detaljer

Alt ned i den minste detalj er nøye gjennomtenkt. Dørhåndtak, gipsrosetter og trappegelender er plukket ut etter beste evne for at resultatet skal se så identisk ut som håndarbeid ville vært på 1900-tallet.
 
– Det er viktig at varige funksjoner som blir stående er vel gjennomtenkt. Folk er opptatt av mote, men vi i NOMA arkitekter mener det er viktig at ting som blir stående skal kunne eldes vakkert. Som trapper og vinduer. At annet kan byttes ut, mener Petter.
 

På utkikk etter mindre gjenstander har Tiril oppsøkt flere bruktbutikker.
 
– Mye er funnet i bruktbutikken på Vøienvolden Gård på Sagene, men alt vi har kjøpt av nytt interiør, som blant annet lamper, er produsert i nyere tid, men etter gamle modeller. Det synes vi er viktig for det ferdige resultatet, forteller Tiril.
 
Etter nesten 20 år kan familien nyte den nyrestaurerte og sjarmfulle boligen, med utallige arbeidstimer bak.
 
Se hvordan eiendomsmegleren totalrenoverte 70-tallshuset på bare to måneder
 
– Gleden er dobbelt så stor når man har jobbet så hard og lenge for det, legger Tiril avsluttende til.