Lag suppe, te og gjødsel av brennesle

Publisert
20. mai 2016

Spiselig ugress.

Du tror du hater den. Men når du først har forstått deg på brenneslet vil du skjønne at den er hagen og magens beste venn.
 
Grøftekantens styggedom. Blomsterbedets vokter straffer deg hardt om du ikke er forbedret når du stapper hendene ned i jorden. Den hugger seg fast og slipper ikke taket før du har kjølt ned, smurt og ventet et par timer.
 
Den er nådeløs både i formering og plassering. Men den er trofast, for den kommer år etter år. Alltid på de samme stedene. Og hele tiden på nye steder. Og vi fortsetter hatet. For vi vil ha den vekk! Den er stygg og slem! Hensynsløs! Og ubrukelig!
 
Men det er altså der vi alltid har tatt feil.
 

Annonse

Brenneslens magiske virkninger

Brennesle kan faktisk brukes til flere ting. Den er enkel å bruke til te. Den kan også tørkes slik at den kan gi smak til både brødbakst, supper og gryter. Men best av alt er den faktisk som suppe. Og du kan ikke nekte for at det vil være staselig å kunne invitere naboen over på suppe fra egen hage.
 
Den er faktisk rik på vitamin C. Det sies også at brennesle er vanndrivende og avgiftende. Avkoket skal visst være et godt hårpleiemiddel og den forhindrer flass. Den har blitt brukt til å bedre hosten, astma og forkjølelse.
 
Jeg leste også et sted at den skal virke beroligende på brannsår og irritert hud. Der kjenner jeg vel egentlig at grensen går for meg. Om jeg først har brent meg, så skal det liksom hjelpe å rulle seg i brennesle? Nei, den kommer jeg ikke til å prøve ut. Jeg hørte også om en som hadde lagt et brennesleblad på tunga. Bare for å prøve ut. Så la oss si at bruken av brennesle også har sine bivirkninger, som for eksempel hoven tunge og pustevansker.
 
Les mer om mat og drikke på Botrend her.

Brennesle gjør seg godt som gjødsel

For vi har vel alle kjent hvordan huden brenner når du har kommet i kontakt med en nestlekvist. Det svir og kribler, det blir rødt og hovner litt opp. Men det er altså i rå form. For når den kommer i kontakt med vann, og i alle fall kokende, så mister den altså muligheten til å skade deg.
 
Visste du forresten at brennesle fungerer helt fantastisk som gjødsel? Har du mye brennesle stående i nærheten, og du vi ha den fjernet, kan du legge bladene direkte i en bøtte og fylle på med vann. La den gjerne stå i sola og godgjøre seg. Etter noen dager vil du se at vannet blir svart og at det begynner å lukte.
 

Da er du i ferd med å skape en mirakelvæske til grønnsakhagen eller blomstene. Om du rører rundt en gang og dagen, og fyller på med vann dersom væsken fordamper, så har du altså skapt din egne økologiske gjødsel etter et par uker.
 
Den kan deretter tynnes ut i målestokken 1:10 og helles der du ønsker ekstra kraft. Det er fantastisk, ikke sant? At det du vanligvis kan bruke hundrevis av kroner på å kjøpe inn kan skapes av deg selv hjemme i egen hage.
 
Skal du lage brenneslesuppe må du bruke de ferske og nye skuddene. Hvis ikke kan suppen bli trevlete. Et par gummihansker kan komme godt med til innhøstingen. Med saksen kan du klippe inn skuddene til både suppe og te. Resten av planten kan slenges i en bøtte og gjøres om til gjødsel.
 
Sammen med noen kokte egg, og kanskje et enkelt kuvertbrød, har du sikret deg en sunn, velsmakende og morsom middag. Et måltid som er godt for både hage og mage.
 
Og når du har brukt brenneslen kan du legge en god plan for videre utnyttelse av hagen.
 

Brenneslesuppe

  • 1 l. brennesle, gjerne blader fra unge planter eller toppskudd
  • 1 stk. gul løk, finhakket
  • 2 stk. fedd hvitløk, finhakket
  • 0,7 l. kyllingkraft
  • 2 dl fløte
  • Olje
  • Salt og pepper

 
– Skyll brennesleblader i kaldt vann.
 
– Varm opp litt olje i en kjele. Tilsett løk og hvitløk, la det frese seg blankt.
 
– Ha i brennesle og la det frese et lite minutt. Tilsett kyllingkraft og kok opp. La det putre i 10 minutter.
 
– Kjør suppen glatt med en stavmikser.
 
– Ha i fløten og la det koke et par minutter til. Smak til med salt og
pepper.
 
Serveres sammen med et kokt egg, litt flatbrød og godt smør eller lunkne rundstykker.
 

Brenneslete

  • En neve brennesleblader
  • 2 dl vann

 
– Det er enkelt å lage te. Du trenger kun blader og varmt vann. Etter noen få minutter har er smaken hentet ut fra bladene, og det smaker faktisk overraskende godt! Jeg trenger et par suketter i tillegg, men det er en smakssak.
 

Gjødselvann

  • Brennesleblader
  • Vann

 
– Legg så mye brennesleblader som mulig i en stor balje eller bøtte. Fyll med vann og la det  godgjøre seg i sola. Rør gjerne litt rundt hver dag, og etter hvert vil du se vannet mørkner og begynner å lukte. Og da begynner det å bli perfekt! Etter et par uker kan du spe den ut i forholdet 1:10 med mer vann og gjødsle både sommerblomster og grønnsaker.
 
Les flere saker på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her. 




Nyhetsbrev fra Botrend

Ja, takk – jeg vil gjerne abonnere på Botrends nyhetsbrev.