Lanserer alternativ til Black Friday

Publisert
24. november 2016

Oppfordrer til gjenbruk med bærekraftig alternativ til handledag.

Konseptet Black Friday, som skjer 25. november, har for alvor befestet seg som en viktig handelsdag i Norge. Noen butikker har utvidet til å ha tilbud hele uken.
 
To av fem nordmenn vurderer å handle denne dagen, ifølge en  ny undersøkelse fra bransjeorganisasjonen Virke.
 
For de som har bestemt seg for å handle på Black Friday, vil 9 av ti bruke over 500 kroner.
 
– Det er tydelig at Black Friday har kommet for å bli, og at forbrukerne i stadig større grad er ute etter å gjøre gode kjøp denne dagen, sier Bror William Stende, direktør for Virke Faghandel.
 
Les om interiør på Botrend
 

Annonse

Gjenbruk

Som et motargument mot Black Friday, har Finn.no lansert begrepet  Blåmandag.
 
Dette sier de selv om konseptet:
 
Jo, fordi vi nordmenn rett og slett har mye greier som aldri brukes. Boden er full – og det er nok av mennesker som hadde satt pris på tingene du ikke trenger. Dessuten koster brukte ting ingenting å selge, og det er billigere å kjøpe. Det er gøy å gi, gøy å få og mye bedre for klima.
 
Haakon innredet leiligheten med Finn-kupp
 

Finn.no er som kjent et sted mange interiørglade nordmenn gjør bruktkupp.
 
Én av Norges aller største interiørbloggere,  Nina Holst bak Stylizimoblog,  har blant annet på  sin Instagram-profil  markedsført Blåmandag.
 
– Som ivrig bruker av Finn.no synes jeg det er veldig positivt at de nå lanserer et bærekraftig alternativ til Black Friday, nemlig Blåmandag. Så hva med å spare pengene og heller gjøre et smart og lekkert interiørbruktkjøp eller andre julegavekupp på mandag?, spør hun på sin profil.
 
Det samme gjør Insta-profilen @finehjem, som har 222.000 følgere.
 
– Et hyggelig alternativ til Black Friday. Heia gjenbruk, skriver hun.
 
Fanny: Slik lager du en god Finn-annonse?
 

Elektronikk på salgstoppen

I all hovedsak er det elektronikk-kjedene som viser til gode omsetningstall på Black Friday.
 
– Vi ser i år at nærmere halvparten av de som planlegger å handle på Black Friday ønsker å kjøpe elektronisk utstyr, sier Stende i Virke.
 
Veldig mange planlegger julegavehandelen denne dagen.
 
I fjor anslår Virke at nordmenn handlet for 1,5 milliarder kroner (eksl. mva), og økte dermed med over 50 prosent fra året før.
 
 

Advarer

Forbrukerrådet advarer handlegale nordmenn mot å gå helt amok.
 
I all fall bør man passe på at det man tror er et varp, faktisk er det.
 
– Vi blir trigget av iøynefallende reklame i fete typer, og det er vel en fare for at vi tror tilbud er bedre enn de er. De dundrer mot oss i gatebildet, på PCen og overalt vi ferdes. Jo mer en pris blir hausset opp som en enestående mulighet, jo reddere blir vi for å gå glipp av gode kjøp, sier Ingeborg Flønes, direktør for forbrukerservice i Forbrukerrådet.
 
De tror at sosiale medier og nettet generelt, bidrar til å gjøre det vanskeligere å motstå fristelser. Flønes mener imidlertid at det er lurt å benytte anledningen til å gjøre et varp, dersom det faktisk er det. Hvis du finner en julegave du uansett skulle kjøpe, er det definitivt lurt å slå til på halv pris.
 
Les mer på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her. Og følg oss på Facebook og Instagram under Botrend.no