Lar oss lure av fine overflater

Publisert
16. november 2015

Her får du råd om hva du bør se etter på visning.

Som boligkjøpere lar vi oss lett påvirke av ny og fristende overflatebehandling, ifølge en fersk undersøkelse.
 
Mange tror dessuten de unngår trøbbel hvis boligen er relativt ny.
 
Les flere saker på Botrends forside her. 
 
Syv av ti nordmenn tror folk flest lar seg påvirke av ny overflatebehandling når de er på visning, viser undersøkelsen, som er utført av YouGov for Norges Takseringsforbund (NTF).
 
Bare én av ti svarer nei. De øvrige har ikke tenkt over spørsmålet, eller svarer vet ikke.
 
– Det er forståelig at tilsynelatende strøkne boliger gjør inntrykk, særlig hvis farger og finish gir en stil man godt kunne valgt selv. Samtidig er det viktig å holde hodet kaldt, og ikke la seg blende av slike oppussingsgrep, sier Are Andenæs Huser, administrerende direktør i NTF.
 
Budrunder i Asker og Bærum vinnes av Oslofolk
 
Ny maling, stilig tapet, nyslipte gulv og lekre lister trenger ikke bety at boligen er i god, teknisk stand, mener han.

Tror nytt er bra

– De grepene som hever det visuelle inntrykket mest, er ofte rimelige ting å fikse. Boligen kan allikevel ha feil og utbedringsbehov som vil koste kjøperen mye penger. Derfor bør man alltid undersøke hele boligen grundig og lese all dokumentasjon før budgivning, sier Huser.
 
Svært mange kjøpere ville også føle seg sikrere på å unngå mulige skjulte feil og mangler hvis boligen de vurderte var relativt ny, ifølge undersøkelsen.
 
Nå er det selgers marked
 
58 prosent oppgir at de ville kjenne seg tryggere. 23 prosent mener nei, mens resten svarer vet ikke eller at de ikke har tenkt over problemstillingen.
 
– Dette er nok en trygghetsfølelse som ikke nødvendigvis er så godt begrunnet. Også nyere boliger har feil og mangler. Behovet for å få dokumentert tilstanden gjelder uavhengig av byggeår, sier Huser.
 
Boligspesialistene i Norges Takseringsforbund oppdager jevnlig feil også i boliger av nyere dato.
 
Rekordfå boliger til salgs i Asker og Bærum

Annonse

Finner ofte avvik

– Det vanligste er faktisk at vi finner avvik også her, selv om alvorlighetsgraden ofte ikke er så stor, sier Håvard Solhaug, NTF-takstmann og daglig leder i Solhaug Takst.
 
Firmaet har fire takstmenn som gjør daglige boligbefaringer i Hedmark, Oppland og nordre del av Akershus.
 
– Av de viktigere avvikene vi ser jevnlig er feil med fallforhold og slukmansjett på nyere bad. I tillegg ser vi en del eksempler på egeninnsats av høyst varierende kvalitet. Dette er forhold som tillegges vekt i våre rapporter og får betydning for taksten, sier Solhaug.
 
Han anbefaler alltid boligselgere å rekvirere en boligsalgsrapport, som gir langt grundigere informasjon enn en enkel verditakst.
 
– Slike rapporter gir økt trygghet og forutsigbarhet for begge parter i bolighandelen. Med færre negative overraskelser i etterkant, blir det også færre boligkonflikter.
 

– Bør være nøyere

Tømrermester Truls Stokker i Heggedal leverer konsulenttjenester til til bygg og eiendom i Oslo, Asker, Bærum, Røyken, Hurum, Lier og Drammen. 
 
– Det er mange som lar seg blende av en smakfull innredning på visning, sier han til Botrend. 
 
– Folk bør være mye nøyere. Jeg opplever at mange ikke engang leser dokumentasjon, men gjør det først når det oppstår et problem, sier han. 
 
Stokker råder kjøpere til å ta en grundig sjekk av alle ting man ikke ser.  Er en bolig fra 50-eller 60-tallet, bør man finne ut om eier har skiftet vann- og avløpsledninger. Dette er det store kostnader knyttet til.
 
– Innvendig bør man også sjekke det man ikke kan se med det blotte øye. Ofte sjekker ikke folk vanntrykket på badet, men lar seg avlede av et nyoppusset baderom, sier Stokker.
 
Økt interesse for dyre boliger
 
Meglere reagerer på prishopp

– Vi ser at folk som kjøper eldre boliger ofte ser på kosmetiske ting og ikke går bak det ytre for å sjekke det som ligger skjult – for eksempel elektriske anlegg, rør og konstruksjon, sier boligekspert Odd Nymark hos EiendomsMegler1.
Det kan bli dyrt dersom det dukker opp noen skjulte ting i veggen, et nytt bad koster fort 150.000 kroner.
 

Tips før visning

 
På Eiendomsmegler1s nettsider gir de deg fem tips for å unngå problemer når du skal kjøpe bolig:
 
1. Når du kjøper en bruk bolig, så selges den nesten alltid som den er med en såkalt “AS IS – klausul”.  Kjøper du en bolig som er bygget i for eksempel 1950 eller 1980, er det datidens byggeskikk som gjelder. Du må forvente at den er brukt og tilsvarende slitt.
 
2. La deg ikke lure av kosmetisk oppussing. Det er det tekniske i en bolig som virkelig koster penger.
 
3. Sett deg nøye inn i all informasjon om boligen. Når du gir bud, så bekrefter du at du har gjort deg kjent med salgsoppgaven, tilstandsrapporten/taksten og for øvrig all den informasjonen megler har fremlagt ved salget. Opplysninger du har fått der vil normalt ikke gi grunnlag for reklamasjon.
 
4. Ett godt råd er at du leser all tilgjengelig informasjon før du går på visning, slik at du kan benytte visningen til virkelig å se på eiendommen og stille spørsmål. Vi anbefaler også at du tar med en bygningskyndig person på visning. Takstmenn tar gjerne slike oppdrag.
 
5. Viktig også at du er klar over at handelen er inngått på det tidspunkt ditt bud blir akseptert.  Da er det også viktig at du og selger er blitt enige om når overtakelsen skal skje. Det finnes ingen angrerett ved kjøp av bolig.