Leken bruk av Leca

Publisert
8. november 2015

For de nye eierne er huset en oase med spennende løsninger.

Med sjeldne løsninger og overraskende momenter er boligen til Guro og Trond like stilig og spennende den dag i dag, som da den ble tegnet for snart 40 år siden.
 
En skjermet oase med spennende løsninger var det Guro og Trond Kvale falt for da de var på husjakt for fire år siden. Med sine 200 kvadratmeter rommer huset to etasjer og en halv kjelleretasje, garasje og et anneks.
 
– Vi hadde aldri sett noe lignende. Det er ikke så stort, men takhøyden på opptil fire meter og gode løsninger gjør at det virker større enn det egentlig er, forteller de. Inne er store deler av huset dekket med Leca, noe paret til å begynne med syntes var svært uvanlig.
 
– Jeg hadde aldri sett Leca innendørs, og vi var innom tanken på å pusse den. Heldigvis gjorde vi ikke det, det tok bare litt tilvenning. Noe av grunnen til at vi falt for huset var jo nettopp den røffe overflaten, forteller Guro.

Annonse

Vanskelige byggeforhold

 
På 70-tallet regulerte arkitekt Knut Wøllo området rundt Kirkerudkleiva på Vøyenenga, og i 1978 tegnet han eneboligen hvor Guro og Trond bor i dag.
 
Wøllo valgte tomten alle andre så på som kjip – en skrent med ulendt terreng og vanskelige byggeforhold. Knut bodde her sammen med konen Lise frem til sin død, og i 2011 overtok Guro og Trond.
 
– Det er flott å se begeistringen det unge paret har for arkitekturen, forteller Lise. Hun forteller at huset ble tegnet i forbindelse med en konkurranse Knut deltok i på 70-tallet.
 
Les også om den nye boligen i Bærum som fikk en helt ny stil. 
 
– Han ble utfordret til å tegne sitt drømmehus med bruk av Leca. Han ønsket også en bolig med terrasserte nivåer, derav den «kjipe» tomten. Der terrenget går ned går også huset ned. Terrasserte nivåer var ganske sjeldent på denne tiden, men Knut var forut for sin tid, smiler hun.  

Marmor og Leca

Huset har mye bruk av det rimelige byggematerialet Leca, men arkitekten kompenserte med et eksklusivt Poggenpohl-kjøkken og et rom med gulv og trapper av marmor.
 
Dagslys var viktig for arkitekten, og store og mange vinduer er derfor nøye gjennomtenkt.
 
– Vi ønsket å beholde utsikten og ha naturen tett på. Det kommer lite sollys inn, og derfor var det viktig å slippe inn så mye lys som mulig ved bruk av store vinduer, forteller Lise.
 
Guro og Trond var i utgangspunktet på utkikk etter hus eller tomt nærmere Sandvika, men da huset de i dag bor i ble lagt ut for salg, ble nysgjerrigheten pirret. 
 
– Man kommer inn i et slags atrium, og det var noe eksotisk over det hele som appellerte til vår fantasi. Vi falt for huset, og i dag er vi også veldig glad i beliggenheten og nærheten til naturen og Vestmarka, sier paret.
 
De er svært opptatt av arbeidet Lise og Knut la ned i huset og forteller at de føler seg heldig som får bo i det spesielle huset.
 
– Vi har ikke endret på noe siden vi kjøpte det, og det er viktig å bevare det de har laget, avslutter de.
 
Dette huset vant Bærums kommunes arkitekturpris. 
 
Les flere saker på Botrend her.