Les hva toppdesignerne mener om årets interiørtrend

Publisert
22. august 2016

Dette er temaet for Norges største interiør- og designmesse.

Neste uke er det tid for Oslo Design Fair, den viktige møteplassen for design- og interiørbransjen.
 
Til Lillestrøm kommer innkjøpere fra alle kriker og kroker i landet for å treffe designere og se utstillinger.
 
Høstens tema er «Togetherness». Et stilig begrep, men hva betyr det egentlig?
 
Andreas Engesvik (46) er strategisk rådgiver for Oslo Design Fair. Designeren er på sørlandsferie måneden før den store messen går av stabelen, men tar telefonen når vi ringer.
 
– Hva betyr egentlig «Togetherness» for deg?
 
– Hva betyr det? Altså det…Det er et begrep som favner bredt. Det handler om å være sammen, få ting til å skje sammen og være et team som fokuserer på samarbeid.
 
Nå er det trendy å ha det koselig

Jo mere vi er sammen,  jo gladere blir vi!

For keramiker Anette Krogstad (31) handler «Togetherness» også om å være sammen.
 

Annonse

– Det betyr ganske mye for meg. Jeg er opptatt av møtet som oppstår når man samles rundt et bord under et måltid. «Togetherness» handler om å være sammen, i likhet med måltidet.
 
«Structure» viser det beste innen norsk design
Designer Sara Polmar (34) har flere oppgaver under messen, blant annet som utstiller og arrangør av utstillingen «Structure».
 
– Nå kommer et litt vanskelig spørsmål. Hva betyr egentlig Togetherness for deg?
 
Hun har akkurat kommet hjem fra hytta og er i feriemodus. Begynner så smått å forberede seg mentalt før messen. Det er mye som skal på plass før den tid.
 
– He he, det er egentlig… Det er grunnlaget for mye av det jeg driver med. Jeg var med på å starte opp designkollektivet «Klubben» for fem år siden, og tanken var da at man får til mer når man står sammen enn når man er alene, sier hun og fortsetter:
 
– Denne tanken er grunnleggende for meg – det å jobbe med folk, utveksle ideer og dele kunnskaper. Det er også viktig for meg å ha mennesker rundt meg privat.

Andreas Engesvik – designer

 • Hva gjør du om dagen? –  Jeg er strategisk rådgiver for Oslo Design Fair. Til daglig holder jeg til i studioet mitt i Oslo. Her tegner jeg produkter og samarbeider med produsenter i Norden og Europa. 

 

 • Hva skal du gjøre på messen? –  På messen har jeg ansvar for det faglige programmet. Jeg skal også treffe masse folk og det ser jeg frem til.

 

 • Hvilke forventninger har du til messen? –  Jeg har høye forventninger. Vi har omstrukturert messen med nye utstillere og nytt faglig program. Den gamle Gave- og Interiørmessen har kommet til veis ende. 

 

 • Hvilke trender ser vi i Europa? –  Ja, si det. Kort fortalt så tror jeg at mye av det som skjer i Europa handler om det vi snakket om tidligere – kvalitet og fokus på mer ordentlige og nære produkter med tanke på materialbruk. Det er noe sunt og fint over vår levemåte og holdninger til materialer og jeg tror mange vil se mot det nordiske de neste 10-20 årene.

 
Fem norske designere vi kommer til å se mer av

Sara Polmar – designer

 • Hva gjør du om dagen? – Akkurat nå jobber jeg mot Oslo Design Fair og mot Interiørmessen i Milano. I tillegg skal Victoria Günzler og jeg starte opp et prosjekt med Solberg Spinderi. 

 

 • Hva skal du gjøre på messen? –  Jeg har ansvar for ulike områder og er blant annet utstiller og arrangør av utstillingen «Structure». Her skal jeg vise frem sofaen «Between» og et keramikkprosjekt av Günzler.polmar.

 

 • Hvilke forventninger har du til messen? – Med tanke på hvor mye jeg skal fikse og ordne før den tid, så blir jeg lykkelig hvis alt går i havn. Men for hver gang jeg har deltatt på messen så har den blitt bedre og bedre, med flere relevante mennesker fra fagmiljøet, spennende utstillinger og interessante samtaler. Jeg håper vi overgår forrige messe.

 

 • Hvilke trender ser vi i Europa? –  Åh, det er jeg veldig dårlig på. Jeg vet ikke, men man ser at «Togetherness» er del av en større tendens ved at fellesskapet er viktig. Tradisjonelt håndverk er en inspirasjonskilde.

 
Norsk veveteknikk vekker oppsikt i London 

Anette Krogstad – keramiker

 • Hva gjør du om dagen? – Jeg jobber som kunsthåndverker og keramiker. Servering, måltider og det å dele mat står i sentrum.

 

 • Hva skal du gjøre på messen? – Her skal jeg sette opp et verksted. Jeg skal ta med dreieskive og demonstrere hvordan jeg lager keramikk. Jeg håper også at noen skal få prøve seg litt.

 

Annonse

 • Hvilke forventninger har du til messen? – Jeg håper og forventer at jeg skal klare å vise innkjøpere hvorfor håndverk koster. Det er ikke snakk om en maskin som lager hundre tallerkener på en dag.

 

 • Hvilke trender ser vi i Europa? – Åh, da er ikke jeg den rette person å spørre. Men jeg håper trenden med at objekter skal være håndlaget, og at man ønsker å vite hvor ting kommer fra, vil vare.

 
Les saken om Anette Krogstad

Dette er Oslo Design Fair

 • 1.-4. september arrangeres Oslo Design Fair i Lillestrøm. Messen arrangeres to ganger i året.

 

 

 • Mette Hay, grunnlegger av interiørsuksessen HAY vil fortelle sin historie. Sophia Jansson, niesen til Mummitrollets skaper Tove Jansson, vil dele sine tanker om hvorfor Mummitrollet har vært – og fremdeles er så populært.

 

 • Stylistene Kirsten Visdal, Jannicke Kråkvik, Alessandro D’Orazio og Silje Aune Eriksen står sammen bak høstens tendensutstilling hvor de tolker Togetherness i interiør.

 

 • Her presenteres suksessutstillingen Structure fra møbelmessen i Milano og samarbeidsprosjektet Norway x New York, fra vårens Sight Unseen Offsite-utstilling i New York.

 

 • I august 2015 hadde messen over 10 000 besøkende. Målet er å bli Norges største utstillingsvindu for ny norsk design.

 
Kilde: Oslo Design Fairs pressemelding.
 
Les flere saker på Botrends forside her.
 
Tips eller innspill? Kontakt oss her.