Annonsørinnhold

Livet mellom husene

Publisert
22. desember 2017

Hvor viktig er et godt naboskap?

Mennesker har alltid hatt behov for sosiale relasjoner og sosial tilhørighet. Det har vært hevdet at steder og naboskap vil miste sin betydning på grunn av den teknologisk utviklingen – dette motbevises hver dag. Forskning viser at elektroniske relasjoner kan forsterke relasjoner som også ivaretas ved å møtes ansikt til ansikt eller ved å gjøre noe sammen.

Betydningen av naboer varierer med livsfase, familiesituasjon og sosial klasse. Sosial kapital er et viktig begrep. Tanken er at det å kjenne mennesker og ha stabile relasjoner som kan komme til nytte representerer en slags kapital, i tillegg til økonomisk- og kulturell kapital.

Forskning viser at gode naboer både er til nytte og for hygge.

Bergerløkka, JM Bygg, naboer, leiligheter, asker, sosiale møteplasser

Å utvikle lokal, sosial kapital handler om å utvikle nabolagsrelasjoner og organisering av det lokale sivilsamfunnet.

Felles interesser, nokså lik økonomi og lignende livsstil utvikler sosiale tette nabolag og nabolagstilhørighet. Det er ofte viktig med ildsjeler som kan initiere og organisere aktiviteter. De fleste av oss er opptatt av å være inkluderende. Et slikt sterkt nabolag krever også at en relativt stor andel av beboerne er villige til å bruke tid i nærmiljøet framfor å reise bort.

Bergerløkka legger man til rette for ulike typer møteplasser, både inne og ute.

Smør skiene dine i smøreboden før skituren, reparer sykkelen din på verkstedet eller bruk langbordet til sosiale møteplasser.

Bergerløkka er en måte å leve på, skapt for naboskap.

Vil du utvikle ditt naboskap? Følg med her.

 

– Hva er et godt naboskap?

Vi spurte mennesker i Asker og Bærum hva et godt naboskap betyr.

Leif (53), Asker

SAMHOLD
Leif (53), Asker – Jeg er opptatt av et godt samhold. Jeg bor i en blokk og her møter jeg forskjellige mennesker på ulike tidspunkt. Vi bekrefter felleskapet vårt når vi møtes og snakkes. Jeg har flere gode naboer, de har jeg kjent i 7-8 år. Jeg er sikker på at jeg hadde fått låne både mel og melk av naboene mine, men det har jeg ikke prøvd enda. Vi hilser alltid ved postkassen, vi er høflige og vanlige.

Anne Lise (77), Biterudveien

ÅPENHET
Anne Lise (77), Biterudveien – Jeg har flere gode naboer. Vi bor i en bolig på 12 enheter og har bodd ved siden av hverandre i 5 år. Det er fryktelig hyggelig at de hilser og smiler når vi møtes, det er det ikke alle som gjør. Også synes jeg den lille kontakten er veldig viktig, kanskje det viktigste av alt. Jeg låner ut melk til alle som trenger, det gjør ikke noe at jeg ikke får den tilbake heller. Av og til går vi sammen til Asker, da prater vi og har det hyggelig. I et godt naboskap er det viktig å være åpen, er det noe som må snakkes om gjør vi det istedenfor å gå å surmule.

Bergerløkka - så mye mer enn en fin leilighet.

Cecilie (26), Gullhella

FELLESSKAP
Cecilie (26), Gullhella 
– Jeg har vokst opp på Gullhella, der har jeg mange gode naboer, mange av disse har jeg kjent fra jeg var liten. Vi bor i en liten gate med bare 5-6 hus så det var mye løping mellom husene sammen med de som var samme på min alder. Vi «bodde» hos hverandre i perioder, det var et trygt nabolag å vokse opp i. Vi pleier å måke for naboen, vi har den samme innkjørselen og så måker vi de siste meterne inn til naboen også. Jeg synes det er viktig å ikke klage på ting, heller ignorere en gang det støy, da får du det tilbake igjen senere.

Vibeke og Nils, Bleiker

TOLERANSE
Vibeke og Nils, Bleiker 
– Vi har supergode naboer, faktisk bygde vi hus sammen. Vi var naboer først, også bestemte vi oss for å kjøpe en tomt. Vi er ikke «skilt» enda, vi er fortsatt gode naboer. Det er jo litt unikt i dag, det har gått over all forventing. Vi inviterer på fest og blir invitert på fest tilbake, også er vi tolerante ovenfor andres fester. Så lenge vi er invitert klager vi ikke. Naboer må man forholde seg til uansett og kan man ikke finne ut av det å bo ved siden av hverandre, må man heller flytte til et øde sted så man slipper å forholde seg til andre mennesker. Naboene er der, deres barn er der, de støyer og parkerer sykkelen der man ikke vil ha den. Man får telle til ti noen ganger og så går det bra.

JM-Bygg, Bergerløkka, Naboskap

Kirsti (35) og Marie (30), Bleikeråsen og Eleverum

RESPEKT
Kirsti (35) Bleikeråsen, Marie (30) Elverum – I Bleikeråsen har vi mange naboer, gode naboer som kommer med brukte interiørblader, tomater og fisk fra Nordnorge. Også hilser de alltid når vi møtes, det er veldig hyggelig. Jeg smiler tilbake jeg og viser respekt, man må ta hensyn til naboene sine.
– Vi har naboer på alle kanter. Vi har ikke bodd der vi bor nå så veldig lenge, men vi ble tatt veldig godt imot. Jeg har vokst opp i gaten ovenfor, så det kjennes trygt likevel.
– Jeg bodde i Oslo i mange år, både med og uten kjæreste. Samhold mellom naboer var ikke i nærheten av like viktig der, som de er her. Et godt naboskap er veldig viktig, enkelt og greit handler det om trivsel der du bor. I et trygt nabolag kjenner man alltid noen, som vil ditt beste. Som lukker verandadøren din inntil liksom, hvis du glemmer å lukke den før du går ut.

Ny nabo? Følg med her.

Bergerløkka, JM Bygg, naboer, leiligheter, asker, sosiale møteplasser

JM Norge AS, Mustads vei 1, 0283 Oslo, Tlf.: +47 67 17 60 00