Magisk midtsommer

Publisert
22. juni 2016

Slik binder du blomsterkrans til St. Hans.

Midtsommer. Halvveis. Solen har snudd, men hei… vi har fortsatt sommeren foran oss. Den ekte sommeren. Med ferie.
 
Sankthansaften er en av festdagene, jeg har spesielt mange gode sommerminner fra. Fra tiden før SFO, fra da man dro på ferie til besteforeldrene sine. Som var «gamle» – i alle fall pensjonerte, og ikke selv hadde ti tusen ting og planer for ferien.
 
Fra da søstrene mine og jeg fikk dra på sommerferie til Sandefjord. Til Fjordgløtt. Da et par dager føltes som en uke. Da vi, i misunnelse spionerte på de «voksne» kusinene, når de pyntet seg for å dra «på livet» i Sandefjord sentrum.
 

Annonse

Alle skaper vi våre egne minner

Det var bestandig godt vær (var det det?!), og sånn passe varmt. I blant tok vi snekka ut til en holme der Per spilte trekkspill, og barna vasset og fant måkeegg og utforsket øya.
 
Jeg kan fortsatt lukte Sankthansaften rundt sprakende bål i skumringen på stranden. Og mygg. Mye mygg. Men det gjorde ikke noe.
 
Det er med et slags vemod jeg reiser tilbake dit, for tjue år siden. Av og til tenker jeg at det trist at mine barn aldri får oppleve den sommeren. Med «Snill pike»kopp, markjordbær og en sommerpresang tilgode. De får oppleve en annen, for å skape egne minner. Ganske ukomplisert, fint.
 
Slik kan du invitere til St. Hans-fest.
 

Big business for blomsterforhandleren

I Norge er Sankthans markeringen av sommersolverv og midtsommer. Vi feirer tradisjonelt med Sankthansbål og midtsommerfest.
 
I Sverige er Midtsommerdagen offisiell flaggdag. Feiringen markeres som en familiefest i det grønne med midsommermat og drikke, tradisjonell folkedans og bunadskledde mennesker med blomsterkrans på hodet. Like romantisk som i en Astrid Lindgren film.
 
Og vi elsker det. Trenden med blomsterkrans tok for alvor av for et par år siden, som betyr big business for blomsterforhandleren. For en (halv)billig penge kunne du smykke deg med en vakker blomsterkrans til sommerfesten.
 
Les flere saker fra Fanny her. 
 
 

Slik får du festens fineste krans

Tidligere har jeg flettet krans uten hjelpemidler, men i år avanserer jeg. Med ståltråd og hva gjelder blomster. For meg er en tradisjonell Sankthanskrans bundet med markblomster. Du kan selvsagt finne mye vakker snitt i butikken, men ta en titt ute først.
 
Alle blomstene jeg har i min krans, fant jeg i hagen min. (Med unntak av den gule liljen – den fikk jeg plukke hos en snill nabo). Kransen jeg har bundet er, kors på halsen, første forsøk. Enkelt, greit og veldig fint til sommerfesten.

Du trenger:

  • Et par lengder ståltråd
  • Grønn blomstertape
  • Blomstertråd
  • Friske blomster Tips. For en fyldig krans, bruk mye grønt.

 

  • Start med å tape ståltråden med blomstertapen. Lag en løkke i den ene enden, slik at du har noe å feste i når kransen skal bindes sammen.
  • Snitt markblomstene slik at stilkene ikke blir for lange, ca. 10 cm fra blomsten.
  • Surr blomstertråd rundt blomstene du legger opp. Tips. Legg merke til hvilke blomster du bruker når, slik at du lager deg et slags mønster i kransen.
  • Når du har lagt blomster og grønt på hele ståltråden, fester du enden av ståltråden i løkken.
  • Juster ståltråden til ditt hodemål.

 
Voila!
 
Få flere DIY-tips på Botrend her.
 

Visste du dette om den mystiske aftenen? 

Sankthansaften har mange, gamle midtsommertradisjoner. I gamledager ble det sagt at blomstene hadde en helt spesiell kraft denne sommernatten. Det var derfor den beste tiden å samle inn plantene som skulle brukes til medisinsk bruk.
 
I følge gammel overtro skulle man natt til Sankthansaften plukke syv ulike blomster for å legge under hodeputen. I løpet av natten skulle du drømme om din fremtidige ektemann.
 
Jeg må ærlig innrømme, at jeg ikke kan huske å ha drømt om mannen akkurat denne natten. Men, nå er jeg jo ikke gift heller. Kanskje skal jeg prøve på nytt i år. Og er jeg heldig våkner jeg opp ved siden av drømmeprinsen i morgen også.
 
Les flere saker på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.