Drømmen er å leve av mat fra egen hage.
Drømmen om å kunne leve av mat fra egen hage lever i beste velgående.
Her får du flere gode oppskrifer og råd fra Morten.
Kylling i kjellerstua
Det var hjemmepåske. Alle andre i hele verden var på fjellet og koste seg i stekende sol, med velsmurte ski og silkeføre. Det føltes i alle fall sånn. Så vi bestemte oss for å fylle opp huset med gjester. Onsdag før skjærtorsdag flyttet det inn åtte små kyllinger i kjellerstua.
De bodde i en pappeske med avispapir, vannskål og varmelampe. De fikk så mye kos og klapp og frø og kokte egg at de var stolte som haner alle sammen.
Vi spilte Bjørn Eidsvåg, kledde oss i svart og spiste snitter da Plomma og Prikk beklageligvis døde. Men vi hadde seks igjen, og de vokste så raskt og effektivt at det måtte flytte ut i uthuset da de i løpet av noen uker så ut som små høner.
Du kan si hva du vil om fjærkre, men de er hverken renslige eller huslige. Støv og fjær og ruker passer langt bedre i et hønsehus enn i menneskehus.
Så etter å ha reist reisverket, skåret meg gjennom en yttervegg, satt inn vindu og malt veggene hvite, kunne de håpefulle altså flytte inn i sitt nye hjem. Vaglepinne, hønsetrapp og rugekasse. Flis og sandbad, drikkekar og foringsautomat. Mais, brødskalker og müslifrø. Jeg tror det er godt å være høne hos familien Øverbye.
Gjør bra mat bedre med urter
Annonse
Fyldige kammer
Eller haner. For nå viser det seg at to av dem får fyldige kammer og klarere røst.
De har begynt å gale, og jeg var tidligere fast bestemt på at noen av dem kunne komme til å bli en velsmakende coq au vin. J
eg ser nå at ungene neppe kommer til å godta at vi tar Josefa og Yellow til søndagsmiddag. Det er mulig at naboene etter hvert kunne tenke seg det, i alle fall om de har tenkt å starte søndagsmorgenen i fem-draget. Vi får se hvordan det går etter hvert.
Enn så lenge får de tusle rundt i den inngjerdede hagen. De jakter mark og fluer, plukker grønne jordbær av plantene i hagen og blir skremt inn i tujahekken av de to hundene som bare vil leke litt.
Det er liv på tunet. Og det er liv i hagen.
Dette er årets hotteste grilltrend
Settepoteter
For den første dagen i mai ble settepotetene satt i jorda.
Ti løpemeter ble vendt og luftet, og de innkjøpte og høyst kvalifiserte potetene ble høytidelig plassert.
Jeg hadde troen, men samtidig fjorårets utfordringer friskt i minne.
Det var jo fare for nattefrost til langt ut i august, og det hjalp heller lite at dagtemperaturen også minnet om en dårlig høstdag.
Selv i juli. Regn, overskyet og sure vinder. Det er klart det ikke blir hjemmedyrket mat av sånt. Når du i tillegg legger til dårlige forberedelser, billig torv og sen dyrking, så måtte prosjektet gå dårlig.
Men i år, I ÅR, da skal det skje.
Slik styler du til sommerfesten
God jord
Jeg har satset på kvalitetsjord.
Hundrevis, trolig tusenvis, av kroner har blitt brukt på kompostjord, hønsegjødsel og organisk grønnsakjord.
Det ble sådd frø innendørs allerede i februar. Det ble vannet, opplyst og plantet om som seg hør og bør.
Sommerlig suksess med blåskjell
Les flere av Mortens deilige oppskrifter her.
Og det ga resultater!
For da maimåned nærmet seg slutten ble tomatplanter, langstrukne maisplanter og en artisjokk-kvast plassert i pallekarmer. Nå har de satt seg, og jeg har satt meg for å vente.
Det er ting på gang.
Prøv det!
De første nypotetene er allerede høstet.
Det er ingenting som smaker bedre enn nypoteter akkurat nå. Bare kokte. Eller ovnsbakte. Med smør og salt.
Det er sommer, det!
Og akkurat nå får du ferske nypoteter i butikken. Du må prøve.
Les flere saker på Botrends forside.
Tips til oss eller Morten? Send oss en e-post
Grillet entrecôte med aprikoser og granateple
Entrecôte
Halve aprikoser
1 stk. granateple
Ruccolasalat
Salt og pepper
– Ha salt og pepper på kjøttet før de legges på grillen.
– Legg skiver av entrecôte på grillen og la det frese tre minutter på hver side, selvfølgelig avhengig av tykkelsen på skivene. La de hvile litt slik at kjøttsaften igjen fordeler seg ut i stykkene.
– Legg halve aprikoser på grillen og la det få føle varmen. De smaker nydelig når de er lune.
– Del granateplet i to og legg den i hånden med snittflaten inn mot hånden. Bruk en skje og slå på utsiden av eplet til frøene slipper. Dryss det over kjøttet.
– Serveres på en seng av rucola.
Ovnsbakte nypoteter
Nypoteter
Olje
Salt og pepper
Timian, ev. andre urter du måtte foretrekke.
– Ha olje, salt og pepper over potetene. Vend det sammen og la oljen og krydderet komme til på alle sider.
– Dryss over litt timian.
– Bakes i ovnen i 25–30 minutter på 220 grader.
Dressing
1 stk. beger Crème fraîche
100 g majones
1 stk. hvitløksfedd, finhakket
2 ss olivenolje
salt og pepper
Gressløk, finhakket
¼ stk. sitron, kun saften
– Bland sammen alle ingrediensene. La den stå en halvtimes tid slik at smakene får satt seg.