Meglere og takstmenn avkrefter myten om «luretakster»

Publisert
13. april 2016

– Marked og megler avgjør pris.

 Lokale meglere og takstmenn er klare på at de ikke ville overleve dersom de satte kunstige lave prisantydninger på boliger som skal selges.
 
– Priser vi for høyt, skremmer vi markedet. Settes prisantydningen for lavt, kan det virke useriøst. Derfor blir det forsøkt satt en så riktig prisantydning som mulig, sier eiendomsmegler og daglig leder Kari Børke hos Privatmegleren på Stabekk.
 
Hun avviser med det langt på vei at bransjen opererer med lave «luretakster» for å få bokført flere salg over takst i statistikken.
 
De siste dagene har  Budstikka og  Botrend  satt søkelyset på utviklingen i  eiendomsmarkedet, der et  økende antall boliger selges over takst. Flere eksperter mener  områder ikke er avgjørende for om et objekt går over prisantydning.
 
Og lurer du på hvorfor vi fortsatt skriver så mange slike saker? Her er noe av forklaringen. 
 
Prøv Takstspiller her.

Annonse

Umulig å vite

 
– Ingen selger blir fornøyd dersom det er satt urealistisk lav takst. Selger, megler og takstmann kan ha hver sin prisoppfatning, vår oppgave er en objektiv vurdering, sier takstmann Bjørn Tallhaug hos Takstgruppen i Asker.
 
– Markedet sammen med meglers innsats avgjør prisen. Der ligger fasiten på hva salgsprisen blir til slutt, og det er den prisen som var riktig den dagen, sier eiendomsmegler Per Olav Hess i Proaktiv i Asker.
 
– Så lenge vi har auksjonsprinsippet, er det umulig å vite hva endelig pris blir, påpeker Børke.
 
Ord og uttrykk du må kunne i boligmarkedet
 

Antyder samarbeid

 
En gjenganger når media omtaler salg over takst, er lesernes antydninger om at megler og takstmann samarbeider for å sette lav takst, slik at de kan få medieoppmerksomhet når salget ender over takst.
 
– Vi får ingen andre føringer enn navn og adresse til boligen vi skal taksere, poengterer Tallhaug.
 
Takstmannen skal gjøre en teknisk vurdering av boligen, megleren skal selge den. De to snakker ikke sammen om bakgrunnen for prisantydningen, med mindre det er et voldsomt sprik i vurderingene de to fagpersonene har gjort.
 
– Takstmann setter ikke verdi, det gjør megler. Og meglere skal aldri påvirke takst, sier Kari Børke.
 
– Når det er veldig ulike vurderinger, kan det bli en dialog mellom megler og takstmann. Det kan være kunnskap man ikke hadde, man må rett og slett finne ut hva som ligge til grunn for taksten. Heldigvis er det sjeldent behov for slike samtaler, supplerer Bjørn Tallhaug.
 

Lokalkunnskap

 
Eieren må godkjenne prisantydningen før boligen annonseres for salg. Det har hendt at de er misfornøyd med taksten, og mener prisantydningen er misvisende.
 
Dataverktøyene som brukes for å gi en pekepinn på markedet, har sin mening om riktig pris.
 
Men de kan ikke erstatte lokalkunnskapen takstmenn og meglere besitter.

– Beliggenhet, tomt og potensial er der variasjonene og vanskelighetsnivået ligger. Det kan være variasjoner innenfor et lite område, mener takstmann Alexander Hotvedt hos Takstsenteret på Bekkestua.
 
– Vi bruker lokale takstmenn fordi lokalkunnskap er viktig når det gjelder riktig prising. Vi og de treffer ofte likt på verdi, meglere har god erfaring om hvordan boliger i et område går, sier Per Olav Hess og peker på en faktor som kan medvirke til at boliger selges over prisantydning. 
 
– Man er inne i en periode hvor det er mange interessenter i et område hvor det er lenge siden noe er solgt. Dette sammen med lite utbygging danner grunnlag for flere om beinet i budrundene om det som er til salgs, sier Hess.
 
Tips eller tilbakemelding? Send oss en e-post.
 
 

Annonse

Pynter opp prisen

 
Det enorme boligfokuset de siste årene gjør at kunnskapen raskt er blitt større blant folk.
 
Det mener meglere og takstmenn Budstikka har snakket med.
 
– Folk er interessert og kundene er opplyste om det markedet de selv er i. Bolig er en stor investering, og man er villig til å bruke mye penger, sier takstmann Alexander Hotvedt.
 
– Kunnskapen blant folk er bedre i dag, meglere hadde mer monopol tidligere. Kundene følger mer med, det er et enormt fokus på bolig i media og på internett, mener eiendomsmegler Kari Børke.
 
Her har boligprisene fordoblet seg

Små detaljer

 
I tillegg til økt kunnskap om kjøp og salg, er det også mange flere som bruker tid og penger på styling av boligen.
 
– Å style boligen, og få den til å se «fresh» ut, bidrar til å få flere budgivere. Dette gjøres ved å lage et nøytralt miljø som appellerer til flest mulig kjøpere, sier takstmann Tove Hegerland.
 
– Det er ekstremt viktig at de riktige tingene blir gjort for å få frem potensialet. Små detaljer kan plutselig bety hundretusener ekstra. De små detaljene kan avgjøre, sier megler Per Olav Hess.
 
Styling og farger selger bedre enn tunge oppgraderinger