Meglerne oppsummerer boligåret

Publisert
27. desember 2016

Dette husker vi fra boligmarkedet i 2016.

Boligåret 2016 har vært alt annet enn normalt. «Ville budrunder», «prisrekord», «kupping» og «gikk langt over prisantydning» har gått igjen i norske medier.
 
Utbudet har vært lavere enn på lenge og boligprisene har økt jevnt og trutt. De siste 12 månedene har boligprisene i Asker økt med 14,1 prosent, 16,1 i Bærum og hele 22 i Oslo.
 
Når det er mange om beinet, blir objektene enda mer ettertraktet. Det har vært etterspørsel etter alle typer – fra leilighet til rekkehus, eneboliger, ja til og med i luksusmarkedet har det gått hett for seg.
 
Også nye boliger har vært ettertraktet. I nyboligmarkedet har både antall salg og gjennomsnittlig kvadratmeterpris økt med henholdsvis 28 og 5,1 prosent det siste året.

Annonse

– Mange forsøk på kupping

Siste visningshelg før jul – når man normalt sett er i modus for å kjøpe andre ting enn et hjem –ble boligåret avsluttet med et smell. På Borgen i Asker fikk et oppussingsobjekt fra 1971 hele 110 interessenter på lista etter visning. Prisen endte på 800.000 kroner over prisantydning.
 
På Stabekk ble et moderne funkishus kuppet til 2,1 mill., mens det ble satt ny rekord per kvadratmeterpris på Blommenholm da en tomannsbolig gikk 2 mill. over prisantydning.
 
– Det har vært noen ville budrunder. Det er nesten vanskelig å komme på ett eksempel, sier Berit Sveen Muggebye i Eiendomsmegler 1 Asker.
 
 

Hun oppsummerer boligåret 2016 slik:
 
– Det har vært lettere å selge boliger i god stand. Hvor du kan flytte rett inn uten å tenke på oppussing. Det har også vært mange forsøk på kupping. Og der har vi sett at det har lønt seg å takke nei til forhåndsbud. I nesten alle tilfellene har de endt opp med å tjene flere 100.000 kroner, sier Muggebye.
 
Vi har skrevet mye om kupping gjennom året – alle sakene, samt tips og råd, finner du her.
 

Desperasjon i Østre-Bærum

Eiendomsmeglerne i Asker og Bærum har opplevd stadig flere Oslo-folk på visningene. Det store prispresset i hovedstaden har ført folk utover kommunegrensene, og spesielt i Østre-Bærum har det vært harde kamper om objektene.
 
– Det er ett salg på Haslum som jeg syns er spesielt spennende, sier Sverre Ivar Skaarberg Wiborg hos Proaktiv Bekkestua.
 
Les også: Eiendom Norge spår tosifret boligprisvekst i 2017
 

– En halvpart av en tomannsbolig på Haslum som var priset til 4,3 mill. og som gikk for 5,65. Det var et renoveringsobjekt med stort potensiale, men som krevde en del innsats. Likevel rant det inn med folk, og prospektene ble revet vekk. Dette var i juni, typisk siste sjanse før sommerferien. Det var helt «Black Friday-tendenser» på den boligen.
 
I mars gikk en nesten identisk bolig, men med vesentlig bedre standard, noen hundre tusen lavere. Skaarberg Wiborg mener det vitner om desperasjonen mange har kjent på gjennom boligåret. Folk som har tapt 20-30 budrunder firer kanskje litt på kravene for å oppnå boligdrømmen.
 
– Det er et stort press i markedet og mange endrer grenser og omdefinerer kravene sine etter hvert som de ender opp med å komme til kort i budrunder. Til slutt kjøper man kanskje noe som er litt annerledes enn det man først hadde sett for seg. Det er blitt en ond sirkel hvor selgeren mer eller mindre sitter med makten, og det er desto viktigere å rådføre seg med en lokal megler som kan prissetting og sesonger.
 
Kommersiell tjeneste: Se hvilke boliger som er til salgs her
 

Overrasket over dyre midtrekkehus

– Folk er nærmest desperate etter å finne seg bolig, sa megler Kristin Strømme i DNB Eiendom da et rekkehus på Bekkestua skulle selges i november.
 
Rekkehuset ble lagt ut for nærmere 7 mill., men ble solgt for 9. Nettopp dette har overrasket Stian Holmen-Jensen i Privatmegleren Stabekk mest i løpet av året.
 
– Det er overraskende at man har kommet opp i disse summene på så kort tid. Man skal ikke langt tilbake før man vippet 6 mill. på et midtrekkehus, sier Holmen-Jensen.
 

– Det har vært vanvittig mange bra salg, og prisrekord på prisrekord. Det har igjen gjort at praten blant kunder og oss har vært om når dette skal stoppe opp litt. Det er vanskelig å se at det skal øke så mye hvert år, men det ser ut til at oppgangen fortsetter.
 
Les også: Eiksmarka-rekkehus gikk 1,25 mill. over prisantydning
 
Også megler hos DNB Asker, Solveig Aune, tror at prisoppgangen fortsetter neste år på grunn av det lave utbudet. I Asker har det minsket med 15,3 prosent på ett år, men verre er det i Bærum. Til tross for at utbudet av boliger i kommunen faktisk har økt med 2,5 prosent sammenlignet med i fjor.
 
– På enkeltobjekter i Asker har vi hatt 50 personer innom, men når jeg har solgt i Bærum har det vært enda verre. Det er en helt annen verden! Jeg hadde 150 stykker på visning på en tomannsbolig – det er jo helt vilt.
 
Ett tilfelle husker hun spesielt godt. Et objekt i Ridderkleiva som gikk 1 mill. over prisantydning. Til et par fra Oslo som aldri før hadde satt sine bein i Asker.
 
Les også: Denne Høvik-boligen gikk 2,7 mill. over prisantydning
 

Luksusmarked, oppussing eller ei?

Det store utbudet av dyre eiendommer har også satt sitt preg på boligmarkedet 2016. Det har vært et rekordår for omsetning av dyre boliger. Den lave renten, fjerning av arveavgiften og troen på en stabil økonomi, har ført til at dyre eiendommer har fått en reprise.
 
På Jar ble det til og med budrunde på en villa til 24 millioner. Eiendommen reklamert som «The Hamptons i Asker» hadde en prislapp på 30 mill. og gikk unna i rekordfart. Lite slår likevel Nesøya-eiendommen som ble solgt til Pareto-sjef Ole Henrik Bjørge for 60 millioner kroner.
 

Foruten kupping, som har bredt om seg og satt sinnene i kok hos boligkjøpere som aldri fikk komme på visning, har det vært flere «off market»-salg. Så mye som opp mot 20 prosent, ifølge Edvard Chapsang i markedsledende Eie.
 
– Vi selger hver fjerde bolig i Bærum, og møter dermed en del kunder som også vurderer å selge sine. Da forsøker vi å linke boligkjøper og selger. Særlig i Bærum Vest, inkludert Høvik, Haslum og Blommenholm, har vi hatt en del off market salg gjennom året. Vi har også flere boliger i dag som vurderes solgt off market.
 
Hos dem har de fleste boligsalgene ligget i det midtre og mellomdyre prissjiktet.
 
– Det er mange som klarer å betale opp mot 12-15 mill. for en bolig. Det er langt flere i dag som har økonomi til det enn for kun to-tre år siden, sier Chapsang.
 
At en bolig til knappe 10 mill. på Blommenholm skulle ende opp med nesten fullt hus på visning, er spesielt, og typisk for 2016, ifølge Chapsang. Han opplevde også stor oppmerksomhet da han og Eie-kollega Ole Herman Grongstad lagde en annerledes boligannonse for et nedslitt oppusingsobjekt på Haslum. De fikk inn et par ekstra bud på grunn av stylingen, mener Chapsang som til slutt solgte boligen til 700.000 kroner over prisantydning.
 
Men boligstyling og «stilige innredninger» kan også blende forbrukeren, mener Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet som dette året har gått hardt ut mot både boligstyling og kupping.
 
Summa summarum – boligåret 2016 har vært alt annet enn normalt. Og de færreste tror det vil endre seg neste år. Allerede i romjulen publiseres de første boligannonsene på Finn.no, og mye tyder på at den første helgen i januar vil være preget av stappfulle visninger.
 

Les flere saker på Botrends forside.
 
Kontakt oss her, og følg oss på Facebook og Instagram under Botrend.no.