Mener foreldrene må hjelpe unge i boligmarkedet

Publisert
8. desember 2015

Meglertopper er bekymret for førstegangskjøperne.

 
– Det er steintøft å komme seg inn på markedet nå, sier daglig leder og eiendomsmegler i Eie Eiendomsmegling, Petter Mamen-Lund til Botrend.
 
Uttalelsen kommer i kjølevannet av boligprisstatistikken som Eiendom Norge offentliggjorde første uken i desember.
 
Den viser at boligprisene går opp over hele landet
 
I Asker steg prisene med 0,6 prosent i november, mens de i Bærum gikk opp med 0,8 prosent.  
 
Les flere saker på Botrends forside her. 

– Usunn prisvekst

 
Prisstigningen bekymrer de som har jobbet lenge i bransjen.
 
– Dette er bekymringsfullt. Folk bruker veldig mye penger på å bo. Det er ikke sunt å ha en evig prisvekst, markedet må hvile innimellom. Spesielt vanskelig blir det for førstegangskjøpere. Det er steintøft å komme inn på markedet nå, sier Petter Mamen-Lund.
 
Han får støtte av Terje Tinholt, seniormegler og partner i Nordvik & Partners.
 
– Jeg frykter at dette bare er starten. Det bygges for få boliger til at prisene kan holdes nede, i forhold til hvor mange som ønsker å kjøpe, sier han, og peker på en annen bekymring.
 
– Vi ser at utleiemarkedet nesten er halvert, og da blir det vanskelig å leie også. Dermed bli de bondefanget, det er vanskelig å kjøpe og vanskelig å leie, sier han.
 
Nå oppfordrer han foreldre til å komme på banen.
 
–  Jeg oppfordrer foreldre til å trå til og hjelpe de som skal inn på markedet. Det bidrar faktisk til å danne klasseskiller, dersom de ikke hjelper til. Boligmarkedet i beltet Drammen – Oslo står foran en sterk vekst, sier Terje Tinhold hos Nordvik & Partners til Botrend.
 
– Nå er det selgers marked 
 
Rekordfå boliger til salgs i Asker og Bærum 

Annonse

Press på leiligheter

 
Det er prisen på leiligheter som trekker opp boligprisstatistikken i både Asker og Bærum, med 1,1% stigning i Asker og 1,5% i Bærum.
 
– Det er stort press på leiligheter i Asker, spesielt de mindre objektene. Det er enkelt selge en to-roms leilighet nå. Denne uken solgte vi en 53 kvm leilighet før den ble lagt ut på markedet og før visning, sier Petter Mamen-Lund.
 
Norges største meglerkjeder Eiendomsmegler1 og DNB Eiendom har i Dagens Næringliv blinket ut noen «hotte» steder for boligkjøpere til neste år.
 
Der ligger både Heggedal og Dikemark, men også Fornebu som hete områder i årene som kommer.