Hard kamp om rekkehus i Bærum.
Ingen steder i landet øker boligprisene mer enn i Bærum. Og rekkehus og småhus øker mest.
– Det er koselig her, med egen hage og alltid barn som leker i gata, sier Sunniva Weenås Richardsen (29).
Det er tre år siden hun og mannen flyttet inn i rekkehuset på Dønski. Med barn på vei var de på jakt etter noe større enn leilighet. I Doktor Jenssensvei fant de tre etasjer med terrasse og egen hageflekk, barnehager i nærheten og bilfrie fellesområder med lekeplass og kirsebærtrær.
Men kanskje litt langt til kollektivtilbud og familie i Oslo, tenker hun nå. Spesielt etter at bussen til Sandvika slutte å stoppe på holdeplassen bare et steinkast unna.
Nå er det stablet en liten mur med pappkasser bak spisebordet i stua. I mai går flyttelasset videre til Fornebu.
Annonse
Solgt før visning
På kjøkkenet gliser datteren Iben (2) stort og lykkelig over et stykke sjokoladekake.
2-åringen legger håndflatene på bordkanten og ansiktet flatt nedi tallerkenen i et forsøk på å få med seg flest mulig av de brune smulene som sprer seg med stadig større radius utover bordet. Gjennom vinduet kan de se Kolsåstoppen.
– Vi rakk akkurat å pusse opp kjøkkenet før vi bestemte oss for å flytte. Det hjalp nok til å dra opp prisen, tror hun.
For da det 128 kvadratmeter store rekkehuset ble lagt ut for salg i februar i år, ble boligen solgt allerede før visning. Pris? 6,5 millioner kroner – 1 million mer enn prisantydningen og prisrekord i nabolaget.
Her kan du lese flere saker om kupping
«Regner med» at boligen går «en mill» over prisantydning
– På denne typen boliger opplever vi at interessentene «regner med» at boligen går «en mill» over prisantydning nesten uansett hvordan vi priser den, sier megler og daglig leder Håkon Sæther i DnB Eiendom Fornebu.
– Det er en fryktelig skummel holdning med tanke på hvor mye penger 1 million kroner egentlig er. For 10 år siden var 1 million kroner noe man bare kunne få hvis man vant i lotto, nå er plutselig trenden at 1 mill er det du kupper en bolig med.
Det siste året har boligprisene i Bærum steget med 16,8 prosent. Det viser tall fra Eiendom Norge.
I mars måned alene vokste prisene med 1,7 prosent, mot 1,0 prosent i Oslo. Dermed opplever Bærum den sterkeste prisveksten i landet.
Rekkehus og tomannsboliger øker mest
Og aller mest økte prisen på delte boliger. I løpet av mars ble det 2,3 prosent dyrere å kjøpe rekkehus eller tomannsbolig. Medianboligen i denne kategorien koster nå drøyt 6,5 millioner kroner.
Veksten skyldes økt betalingsevne snarere enn økt popularitet, mener megler Håkon Sæther.
– Rekkehus og familieboliger i Bærum er nok ikke mer populært enn før, men prisene styres stort sett av hvor mye penger interessentene har, og hva de eventuelt kan få for pengene andre steder, sier han .
– Det siste året har vi sett en voldsom vekst i Oslo, noe som har gitt hovedmålgruppen for rekkehus i Bærum betydelig økt egenkapital. Samtidig stiger prisene også i Oslos østre randsone voldsomt, noe som også smitter over på prisene vest for Oslo.
Oppussingsobjekt gikk 1,1 mill over prisantydning
Ofte kjøpere fra Oslo
De typiske kjøperne av rekkehus bor ifølge Sæther ofte i en 3-roms leilighet i dag, og gjerne i Oslo.
– Med 23 prosent prisvekst i Oslo i 2016, og fortsatt vekst frem til mars 2017, er det helt naturlig at det blir rift om, og prisstigning på, rekkehus i Bærum.
Han mener fortsatt prisantydningen på rekkehuset i Dr. Jenssensvei var helt riktig.
– Boligen ble kuppet en million over en prisantydning vi mente var helt riktig, og som var høyere enn samtlige av de siste salgene i nabolaget. Vi hadde helt sikkert fått til en god budrunde her uansett, men om vi ville oppnådd 6.550.000 blir ren spekulasjon, sier Sæther.
Slik vil de totalrenovere på rekordtid
Rekkehus lagt ut for 5,5 millioner – solgt for 7
Også i Lokes-vei på Avløs gravde kjøperne dypt i lommeboken da et 115 kvadratmeter stort rekkehus nylig ble lagt ut for salg.
«Panorama fjordutsikt, hage, terrasser, balkong, kort gangavstand til T-bane, solrikt», lokket megler, og responsen fra markedet var kontant. Etter to fellesvisninger og et par privatvisninger, hadde 50 personer skrevet seg på liste. Seks av dem var med i budkampen.
Boligen i Lokes vei, med gjennomgående god standard, ble til slutt solgt for 7 millioner kroner – 1,5 millioner over prisantydning.
Overrasket
– Grunnen er at det er lite boliger ute og mange kjøpere, mener megler Waqas Sharif fra DnB Eiendom som likevel ble overrasket over sluttsummen.
Han påpeker at prisantydningen på 5,5 millioner var i tråd med tidligere salg i samme gate.
– Rekkehus har hatt en god prisstigning. Prisen på denne boligen var etter våre vurderinger en markedspris, sier han.
– At dette rekkehuset skulle gå for syv millioner var det ikke mulig å forutse ut fra tidligere salg og markedet for øvrig.
Han viser til at det er solgt ni færre rekkehus totalt i Bærum sammenlignet med samme periode i fjor.
Toppleilighet satte ny prisrekord på Fornebu
– Stort press fra Oslo
Den typiske kjøper er småbarnsfamilier eller par under etablering. Mange fra Oslo.
– Det er stort press fra Oslo. Mange får gode priser for sine to- og treroms i sentrum som de så bruker i markedet her ute, sier Waqas.
– Og oppussede rekkehus eller tomannsboliger kan fort gå for samme pris som eldre eneboliger som må pusses opp. Mange er ikke interessert i å pusse opp selv. De vil heller ha en bolig de kan flytte rett inn i.
Trass rekordsalget på Avløs, mener han markedet viser tendenser til å roe seg ned etter at bankene har strammet inn kravene til gjeldsgrad og belåning.
– Vi opplever at noen boliger som ville føket ut på første visningsrunde nå i noen tilfeller trenger flere enn en, sier han.
– Men rekkehusene er fortsatt godt besøkt.
– Følte at eneste mulighet var å kuppe
Christoffer Reidel Bjerke og samboeren følte at de ikke hadde noe annet valg enn å kuppe budrunden for å komme i mål med boligdrømmen.
Etter å ta tapt budkampen om rekkehuset i Lokes vei 42, gikk de «all in» da et rekkehus i samme gate ble lagt ut for salg kort tid senere. Riktignok uten egen hageflekk og med litt færre kvadratmeter, men forhåpentlig til en overkommelig pris.
Selger ble tilbudt godt og vel en million kroner mer enn prisantydningen på 5,3 millioner, og nærmere 2,5 millioner mer enn de selv kjøpte for i 2012.
– Jeg føler ikke akkurat at selger kom dårlig ut av den avtalen. Det var en god pris, sier Bjerke som har flyttet tilbake til Bærum etter flere år i byen.
– Angrer du nå på at du gikk så hardt ut?
– Nei! Absolutt ikke. Etter å ha vært på flere visninger og i budrunder, følte vi at vi ga det som markedet mente det var verdt. Vi følte vel at det var eneste mulighet, sier han.
– Og så er det jo fint der, kjempefint! Vi gleder oss veldig til å flytte inn.
Tror prisene vil flate ut
De ferske tallene fra Eiendom Norge viser at prisveksten i Oslo har flatet ut.
– Vi ser at etter en lang periode hvor Oslo-markedet har utviklet seg sterkest i landet, er det nå alle Akershus-kommunen, med Asker og Bærum i front, som har den sterkeste utviklingen. Så får vi se om det holder seg, sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer.
– Det er ikke unaturlig at mange, etter det sterke prispresset i Oslo, etter hvert beveger seg utenfor Oslo og at etterspørselspresset blir noe større en stund, sier Dreyer.
SE GRAFIKK: Dette selges boligene for der du bor (ekstern lenke)
Hvorvidt markedet i Oslo er i ferd med å flate ut permanent, er for tidlig å si, mener han.
– Men det peker i den retning. Vi ser flere tendenser til at presset nå er mindre enn for noen tid siden.
– Betyr det at vi snart vil se en utflating her i Bærum også?
– Disse boligmarkedene henger ofte sammen. Det starter gjerne i Oslo og så beveger det seg veldig ofte utover etter de første tre-fire månedene, sier Dreyer og peker på at temperaturen på boligmarkedet rundt hovedstaden økte da prisene i Oslo steg.
– Jeg forventer det samme nå.
Boligprisene stiger fortsatt – ferske tall fra SSB
Ujevnt marked
I Gamle Ringeriksvei på Bekkestua tripper megler Noman Afzal rundt i dress med press i «den perfekte familieboligen». Rekkehuset er ryddet etter alle kunstens regler, duftlysene er tent og det blinker i strass.
Tre stykker har skrevet seg på listen over interessenter.
Men det var i går. I dag har det ikke kommet noen. Litt overraskende, synes Afzal.
– Men det varierer fra objekt til objekt. Kunne sikkert fått flere inn her hvis vi hadde lagt prisen lavere, den er litt høyere enn tidligere salg rundt her, men er helt i tråd med markedsutviklingen.
Det knirker i trappa utenfor. Afzal skynder seg bort til utgangsdøren, kikker ut vinduet og sukker.
– Det var bare en nysgjerrig nabo.
– Midt i smørøyet
Noen kilometer lenger vest, kikker megler Anders Bonesmo diskret på klokken.
En god halvtime inn i visningen har bare en familie stukket innom rekkehuset i Emil Stangs vei på Gjettum. Mens barna sjekker ut hagen, kikker foreldrene gjennom de tre etasjene.
– Dette er midt i smørøyet: Du har butikken rett der borte, bussen stopper rett der borte og T-banen … smakk … rett oppover der, gestikulerer Bonesmo.
– Og så har selger laget en egen, adskilt leilighet i underetasjen. Den leies ut for 9.000 kroner i måneden. Det er en hyggelig ekstrainntekt, frister han.
– Det frister litt. Men antagelig ikke nok, sier Anders Vestin som har tatt med familien for å kikke.
Nå kommer vårslippet på boligmarkedet
Må pusses opp
Familien på fire bor allerede i nærområdet og har ikke hastverk, men kikker seg om etter noe større i samme skolekrets. De har allerede vært på flere visninger, og har tapt noen budrunder..
– Det er en del oppussingsbehov her. Vi kjøpte et oppussingsobjekt for tre år siden og er akkurat ferdig, så vi er ikke så keene på å pusse opp igjen.
Etter at Vestin og familien forsvinner ut døra kommer det ikke flere.
Bonesmo tar det beskjedne oppmøte med knusende ro.
– Det er visning nummer to, sier han.
– I går hadde vi ti stykker innom, de fleste fra Oslo. Åtte har skrevet seg på liste.
Han setter seg i sofaen og legger bena i kors.
– Det blir budrunde i morgen.
Slik forvandlet de en sliten 70-tallsbolig
Går fort unna
De meste som legges ut på markedet går fort unna.
Gjennomsnittlig omsetningstid- uavhengig av boligtype – er 12 dager.
Og at boliger går en million eller mer over takst er på ingen måte regelen. Ifølge boligtallene fra Eiendom Norge er det samlede avviket bare 8,6 prosent, målt som endelig pris delt på prisantydning.
– Når noe går veldig høyt over takst skyldes det ofte enkeltstående forhold hos kjøper. Da får du godt med trøkk i budrunden, for eksempel hvis to skiller lag og må ha ny bolig i samme skolekrets, mener Bonesmo.
Dagen etter er rekkehuset i Emil Stangs vei solgt til prisantydning på 5,9 millioner.
Kjøperen var en småbarnsfamilie fra hovedstaden.
Denne saken ble første gang publisert i Budstikka – les saken her.
Les flere saker på Botrends forside