Min sommermat grilles

Publisert
3. august 2016

Karns favoritter fra terrassen i København.

Grilling hører virkelig sommeren til. Helt siden vi kjøpte gassgrillen til utealtanen, les saken her, har vi nesten ikke brukt komfyren på kjøkkenet.
 
Grilling er en veldig enkel og rask måte å tilberede både kjøtt og grønnsaker, og fungerer utrolig godt til helt alminnelig hverdagsmat og de måltidene man ønsker å legge litt mer energi i.
 

Annonse

Selv om grillsesongen på ingen måte behøver å være begrenset til sommermånedene, deler jeg to av noen av mine favorittretter til grillen akkurat nå. Begge to er friske sommermåltider med noen av de beste sesonggrønnsakene man kan få akkurat nå.
 
Som alltid bruker jeg så mange økologiske ingredienser som mulig. Kan man ikke få tak i nøyaktig det kjøttet eller den grønnsaken i oppskriften er det ingen krise. Man kan selvfølgelig ”freestyle” litt og bruke det man finner i butikken eller kjøleskapet.
 
God fornøyelse!
 
Les flere saker fra Karn på Botrend her.
 

MENY 1: Rib-eye med nypoteter i persillesmør og spisskålssalat med pære og hasselnøtter

Til ca 4 personer:

Nypoteter med persillesmør

 

  • 1 kg økologiske nypoteter
  • 1 bunt økologisk persille (finhakket)
  • 3-4 spiseskjeer smør

 
Du begynner med sette over potetene. Nypotetene skrubbes rene og kokes i 10 minutter til de er “al dente”, og får de siste 5-10 minutter på grillen til skallet er sprøtt. Når de ser ferdige ut legger du dem i en serveringsskål.
 
En god smørklatt, salt, pepper og finhakket persille vendes forsiktig inn. Finnes det noe bedre enn nypoteter med smør og persille? Nei.
 

Spisskålssalat med grønkål, pære og hasselnøtter

  • 1 økologisk spisskål (finhakket)
  • 5-6 blader økologisk grønnkål (finhakket)
  • 2-3 økologiske pærer
  • 100 gram lettristede hasselnøtter

 
Rist nøttene på lav varme (!) i en tørr stekepanne eller i ovnen på 150 grader i ca 5-10 minutter. Pass på at de ikke blir brent! Eventuelt med et par spiseskjeer honning for luksusvarianten.
 

Dressing:

  • 3 ss økologisk honning
  • 4 ss økologisk sitronsaft eller eplecidereddik

 
Lag dressingen mens potetene koker. Dressingen røres godt sammen og salatingrediensene has i. De ristede hasselnøttene hakkes og strøs på før servering. Nam!
 

Kjøtt:

  • 6-800 gram økologisk rib-eye (eller annet kjøtt)
  • Salt og pepper

 
Denne gangen fikk vi tak I en økologisk rib-eye, men bare bruk det kjøtt du har tilgjengelig. Både andre typer storfekjøtt, svin og kylling fungerer godt til dette tilbehøret.
 
Gni salt og pepper inn I kjøttet på begge sider, gjerne allerede 1 time før du skal steke kjøttet. Steketiden kommer selvfølgelig an på tykkelsen av biffen, men en god regel er 2-3 minutt på hver side for en medium stekt biff.
 
 

Du kan med fordel smøre kjøttet inn i litt smaksnøytral olje før det stekes. For eksempel kan du bruke solsikkeolje eller vindruekjerneolje, som er smaksnøytrale oljer som tåler varme. Olivenolje tåler ikke høy varme. Bruk høy varme for en god stekeskorpe før kjøttet får for lang tid på grillen. Kjøttet bør med fordel hvile i 3-4 minutter før servering.
 
Les mer om mat og drikke på Botrend her.
 

MENY 2: Kyllinglår med søtpotet, hjertesalat og rabarbrakompott

 Til 4 personer:
 

Kylling:

  • 4-6 økologiske kyllinglår
  • Salt og pepper

 
Start med kyllingen. Gni salt og pepper inn i skinnet og legg dem på grillen.  Legg dem på grillen på lav til middels varme (gjerne indirekte varme) samtidig med kyllingen (se under). Kyllingen er som regel ferdig etter ca 30 minutter, men de tar ikke skade av å få mer. Hvis skinnet ikke er sprøtt mot slutten av steketiden, kan man godt skru opp varmen litt.
 

Søtpotet:

  • 500 gram økologisk søtpotet
  • Olje, salt og pepper

 
Så tar du søtpotetene. Start med å skrubbe søtpotetene og skjære dem opp i skiver på omtrent 1 cm i tykkelse. Vend dem i litt smaksnøytral olje, salt og pepper. Søtpotetene er ferdig når de er myke, omtrent etter 15-20 minutter.
 
Resten av tilbehøret lager du mens søtpotetene og kyllingen koser seg på grillen.
 

Rabarbrakompott:

  • 6-8 stilker økologisk rabarbra
  • 4 ss sukker
  • 1 dl vann

 
Rensk rabarbraen og skjær den opp i stykker på 2-3 cm. Putt dem i en liten gryte med vann og sukker. Blandingen skal småkoke i et par minutter. Slukk deretter for varmen og la den kjøle ned. Det er viktig at den ikke får for mye. Rabarbraen skal bare akkurat nå å bli bløt. Kompotten serveres lun til kyllingen. Tips: lag dobbel porsjon og bland litt (ekte) vaniljesukker i. Dette kan du servere med fløtekrem og crumble som en lekker sommerdessert!
 

Hjertesalat med vinaigrette og parmesan:

  • 2-4 økologiske hjertesalat
  • 100 gram revet parmesan

 
 

Hjertesalaten halveres og man fjerner det nederste av stilken, som smaker bittert. Skyll salaten grundig og tørk den.
 

Vinaigrette:

  • 4 ss Olivenolje
  • 4 ss Hvitvinseddik
  • 1 ts dijonsennep
  • 1/2 teskje salt og ½ teskje pepper

Bland alle ingrediensene sammen med en gaffel til det blir tykt. Dette kan godt ta et par minutter faktisk, men er nøkkelen til en god vinaigrette. Smak eventuelt til med mer olje (fett), eddik (syrlighet), sennep (skarphet), salt og pepper.
 
 

Jeg synes det er helt avgjørende at man bruker litt penger på en god olje. Den skal helst være en jomfruolje som er mekanisk fremstilt uten oppvarming, det vil si kaldpresset. Fordel vinaigretten over de halve hjertesalater og riv parmesan over like før servering.
 
Karn blogger også for danske Costume. Du kan følge henne på Instagram under @karnfjk.
 
Les flere saker på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.