Morten tryller frem de lekreste retter

Publisert
13. februar 2016

Møt Botrends matskribent Morten Øverbye

– Nå håper jeg denne slipper like bra som jeg har planlagt det, sier Morten Øverbye og lirker kniven forsiktig rundt kanten av skålen.
 
En rykende fersk herlighet av sjokolade har akkurat kommet ut av ovnen på kjøkkenet i Heggedal.
 
Her kan du lese ukens matspalte med oppskrift på karamell og sjokoladefondant. 
 
Det er få dager igjen til Valentine’s og morsdag, og hva er vel bedre enn å servere Budstikka og Botrends lesere sjokoladefondant og karamellisert popcorn?
 
– Jeg tenker sesong når jeg planlegger for matspalten. Fisk er for eksempel nydelig i januar, og hvis jeg forbigår norske grønnsaker på høsten, så vil jeg kalle det krise. Nå har jeg tenkt ut noe som far eller kjæreste kan servere til helgen når det både er Valentine’s og morsdag. Fint å ha noen knagger, smiler han.
 
Les flere saker på Botrends forside her. 
 
Les Mortens siste fiskeoppskrift her.

Annonse

Kokk og journalist

 
I fem år har heggedølen og trebarnsfaren servert de lekreste retter for leserne i Asker og Bærum. Han er utdannet kokk og tok fagbrev ved Holmen fjordhotell, men valgte journalistikken. I flere år jobbet han i Budstikka, før han valgte frilanslivet.
 
Og kanskje var det lurt, for i flere år har han kombinert kjærligheten til både matlaging og journalistikk og har full avtalebok.
 
Morten Øverbye har faste matspalter for lokalavisen og Botrend, for fagbladet til Norges astma- og allergiforbund og for fagbladet Apetitt. Tidligere skrev han for bladet Foreldre & Barn og for Dagens Næringsliv, og i 2011 ga han ut kokebok-suksessen «Pappa Chef».
 
Morten Øverbye relanserer Norgesglasset
 
Den siste tiden har han gitt foredrag og workshops for å bidra til et kompetanseløft for ansatte i SFO i Asker kommune. Barn på SFO i Asker skal få servert bedre mat, takket være innspill fra kokken fra Heggedal.
 
– Nei, nå kan ikke jeg stå her og prate. Vi må sjekke om karamellen renner ut slik den skal, sier han og danderer kaken på en fjøl.
 
Her kan du få flere matsaker på Botrend.

Tidkrevende jobb

 
Det er nemlig ikke gjort i en fei å skrive en matspalte. Det krever nøye planlegging og gjennomføring.
 
Først, etter å ha bestemt menyen, gjøres innkjøpene. Til sammen går det med to dager på alt fra start til slutt. For når maten er laget og fotografert, og oppvasken tatt, skal det skrives.
 
Lag maten i en form
 
Mens Morten Øverbye lager maten, justerer han oppskriften underveis. Som i dag: bør Dumle-karamellene ligge litt lenger opp? Skal det være tre eller fire karameller? Luken er liten mellom tidspunktet herligheten tas ut av ovnen, til den er dandert på en tallerken klar til fotografering. Er den for kald, vil ikke karamellen sige ut og bli så fristende på bildet som den burde.
 
Øverbye haster over stuegulvet mot verandadøren. Her er kamerastativet satt opp, og benken der maten skal stå, er plassert foran vinduet. For nå, mellom kl. 11 og 14, er lyset ute perfekt for matfoto.
 
Kokken skjærer forsiktig i sjokoladefondanten. Karamellen siver ut.
 
– Tjaaaa. Jaaaaa. Jeg tror det går, sier han forsiktig.
 
– Dette ser da fint ut, utbryter fotograf Karl Braanaas, mens Øverbye fotograferer sjokoladen og Braanaas fotograferer kokken.
 
Vil kokkebransjens dårlige rykte til livs med ny tv-serie

Gjør det enkelt

 
Morten Øverbye er opptatt av at matlaging skal være enkelt. Han er ikke opptatt av gadgets eller fancy verktøy på kjøkkenet. Favoritten er jerngryten, der han kan lage mat over flere timer.
 
– Det viktigste er å formidle enkelheten som alle kan få til. Det skal være til husbruk og ikke stress å lage god mat, sier han.
 
For å holde seg oppdatert leser han mengder med kokebøker og følger med på Instagram (følg ham på @mmmmorten), men holder seg unna bloggere.
 
– Jeg er ikke så opptatt av alt det rundt som de skriver om, sier han, men gjør ett unntak:
 
– «Heiamat» syns jeg er fin. Han skriver om prosessen, maten og gjør det interessant for alle, sier Øverbye, om Espen Nersveens blogg.  
 
Han lirker på en kvast med peppermynte som han forsiktig legger over sjokoladefondanten.
 
– Det er utrolig mye pirking før man blir fornøyd. Jeg håper at det vil synes på sluttresultatet.
 
Les flere av Morten Øverbyes matoppskrifter her.
 
Tips eller tilbakemelding til Botrend? Send oss en e-post.

Annonse