Nå er det hytteboom i Norge

Publisert
28. september 2016

Det har aldri blitt bygget like mye som nå.

2016 ser ut til å bli et rekordår hva gjelder hyttemarkedet. Både omsetning, pris, bygging og tomtesalg går unna som aldri før.
 
– Det skal bygges over 600.000 kvadratmeter med hytte i år. Korrigerer man for leilighetsbyggene rett før finanskrisen, blir det rekord i år. Det har aldri tidligere blitt bygget like mange hytter i Norge, noen gang, sier Bjørn-Erik i Prognosesenteret.
 

Annonse

I første halvår i år ble det gitt tillatelse til bygging av nær 295.000 kvadratmeter med hytter og sommerhus, ifølge Statistisk sentralbyrå.
 
Det er en økning på 16 prosent, og nesten 40.000 kvadratmeter mer enn i samme periode i fjor, ifølge NTB.
 
 
Det er spredt over hele landet, men de største utbyggingsprosjektene skjer i de vestre delene av Norge.
 
– Det er Myrkdalen i Voss, i Sirdal og ut mot Eidfjord i Hardanger. Det har gått dårlig i boligmarkedet i oljefylkene, men det er full fart i hyttemarkedet, sier Øye.
 
Kommersiell tjeneste: Se hvilke boliger som er til salgs her.
 
 
 

Utvikler fjellandsby med 4.000 enheter

– Vi føler at det er et veldig trøkk i markedet, sier Nils Akselberg.
 
Han er eiendomsdirektør i Myrkdalen Fjellandsby AS som i løpet av de neste 25 til 30 årene skal ferdigstille 3.000 nye enheter. Siden fjelleventyret startet i 2002, vil de da ha utviklet totalt 4.000 enheter og Norges sjette største alpinanlegg.
 
Da de startet lå det én hytte her. Nå omsetter det 360 roms store hotellet for over 60 millioner årlig etter knappet fire års drift. Og nylig ble den siste tomten på ca. ett mål solgt for 1,25 millioner kroner.
 
– Vi har solgt 220 tomter og utviklet 400 leiligheter de siste 12 årene, men det er fremdeles ganske stor etterspørsel. Så vi rigger til for å bygge enda mer, sier Akselberg.
 
I april inngikk de avtalen om et nytt utviklingsområde ved siden av. Nå er de i gang med planleggingen sammen med arkitekter og håper å slippe de nye enhetene ut på markedet i 2018. Her skal det komme 940 enheter til, samt at dagens sentrumsområde kan videreutvikles med over 1.000 leiligheter. 
 
– I det nye området skal vi også bygge endel hytter og leiligheter, men det kommer til å bli mest tomter. Samtidig skal vi gjøre alt som må til for å fortsette å utvikle en fjellandsby i sentrum med overnatting, servering, butikker og det som trengs for å få det hyggelig for de som er gjester. Målet er at vi om 25 til 30 år skal komme opp i totalt 4.000 enheter og 15.000 senger i Myrkdalen, sier Nils Akselberg.
 
Få siste nytt fra hyttemarkedet på Botrend her.
 
 

Et velfungerende hyttemarked

Ifølge Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret er det flukten fra den tette bolighverdagen og naturdrømmen som gjør at stadig flere sverger til hyttelivet. Det er et norsk fenomen at man skal eie sin egen. I ingen andre land i verden eies det like mye som her, og drømmen finansieres stort sett med egne penger.
 
– Kun fire prosent låner mesteparten for å kjøpe hytta, mens omtrent 15 prosent står for finansieringen selv. Tomtekostnadene har gått noe ned samtidig som byggekostnadene har holdt seg greie, sier Øye.
 
Prognosesenteret så i fjor at planene om hyttekjøp eksploderte. Det holdt seg vinteren gjennom, mens planene om hyttekjøp i utlandet sank.
 
– Vi trodde at det ville øke interessen rundt sjøhytter her hjemme, men det har vært en sommer preget av et mer normalt marked, sier Bjørn-Erik Øye.
 
Les også: Rivieraen er for dyr for nordmenn
 
Eiendomsmeglerne har meldt om flere interessenter og visningsdeltakere, men de store prisrekordene har latt vente på seg.
 
– De har vel tatt seg en tur langs kysten og sett at det er dyrt. Så selv om kronekursen har gått feil vei med tanke på hyttekjøp i utlandet, er det fremdeles dyrt her hjemme, sier Øye.
 
Eiendomsmegler og daglig leder hos Krogsveen i Bamble, Henrik Tangen, uttalte til Botrend i august at det er hyttene fra 1,5 og opp til 7 millioner som har gått unna.
 
Denne sommeren har han opplevd få prisrekorder, og mener vi har hatt et godt og velfungerende marked for sjøhytter.
 
Les mer på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.