Nå kuppes visningene

Publisert
23. januar 2016

Flere vil sikre seg en bolig før det holdes visning.

Nå er fenomenet som omtales som «kupping» økende, og skyldes boligprisveksten de senere årene.
 
Lurer du på hva kupping betyr?  Kjøpere som har tapt budrunder, bruker kupping som en bevisst strategi i et forsøk på å unngå ville budrunder.
 
Daglig leder i Eiendomsmegler1 i Asker, Berit Sveen Muggebye, har opplevd det flere ganger på nyåret.
 
Les flere saker på Botrends forside her. 
 
– Vi ser at det er flere eiendommer kuppes, fastslår hun til Botrend og råder selgere til å vente med å godta et bud til etter visning.
 
– På generelt grunnlag ønsker vi at selger skal gjennomføre visningen. Det er også bakgrunnen for regelen om at første bud skal stå til klokken 12 dagen etter visning, forklarer hun.
 
Botrend gir deg eiendomsnyheter – tips oss gjerne her.

Annonse

– Hold visning

 
Nylig solgte Eiendomsmegler1 i Asker en bolig i distriktet med prisantydning 3,75 millioner kroner. Boligen ble kuppet før visning, da kjøper tilbød 430.000 kroner over prisantydning.
 
I porteføljen er to boliger hos meglerfimaet solgt før visning, og én er forsøkt kuppet.
 
Få boliger presser prisene til værs
 
– Trenden er der helt klart, det ser vi også på Finn der flere boliger har fått merkelappen «solgt før visning, sier Muggebye.
 
Også Norges Eiendomsmeglerforbund fraråder selger å godta bud før visning.
 
– Trygg bolighandel forutsetter grundige forberedelser og en ryddig salgsprosess. Kupping av budrunder innebærer gjerne det motsatte: høy intensitet og kjappe avgjørelser. Selger kan på kort sikt se seg tjent med et raskt salg til en tilsynelatende høy pris, men det kan bli problemer på lang sikt, sier forbrukerrådgiver Carsten Henrik Phil i Norges Eiendomsmeglerforbund.
 
Skal du på visning? Da bør du lese dette. 
 

Kjøpere bør ta seg tid

 
Kupping var omfattende i fjor høst, da hver tredje bolig ble utsatt for fenomenet. Forbrukerrådet gikk ut med advarsel.
 
De foretok en undersøkelse av 250 boligsalg i ulike deler av Oslo. Samtlige selgere som avslo kuppforsøket, tjente på det.
 
NRK omtalte sent i fjor høst et eksempel på kupping, da en selger ble tilbudt 300.000 kroner over takst før visning. Selger avslo budet, og holdt to godt besøkte visninger. Til slutt ble boligen, med prisantydning på 5 millioner, solgt for 1.050.000 kroner over takst.
 
Her er sjekklisten før du velger megler
 
Botrend hadde nylig flere intervjuer med lokale eiendomsmeglere, der de fikk spå om boligmarkedets utvikling i 2016.
 
Tore Aas hos Eie Eiendomsmegling på Bekkestua rådet da kjøpere til å ta seg bedre tid.
 
– De fleste av oss som jobber med dette har et inderlig ønske om at kjøperne tar seg litt bedre tid til å undersøke det objektet de er interessert i. Gjerne ta med seg en fagperson på visningen, er rådet fra Eie-megleren.