Boligprisene økte i februar
Mens det på landsbasis tok 38 dager – altså godt over en måned – å selge boligen, går det vesentlig raskere i hovedstadsområdet. Samtidig er det langt færre boliger som er solgt.
Store forskjeller
I Oslo ble det solgt 190 færre boliger sammenlignet med februar i fjor, i Asker seks færre og i Bærum 34 færre. I Oslo og Asker er det en nedgang på ca 10 prosent, mens i Bærum er nedgangen på rundt 20 prosent.
– Når volumet går ned, så er det færre som finner drømmeboligen. Sånn det er nå, er det ingen som selger uten å ha kjøpt, sier daglig leder Sverre Nielsen i DnB Eiendom i Asker.
– Det er store regionale variasjoner i tilbudssiden, selv om det for landet totalt er likt som i fjor. I Bergen og Oslo er det lagt ut vesentlig færre boliger for salg så langt i år, mens i Stavanger og Trondheim har det vært en større økning. Disse forskjellene kan få en betydning for utviklingen i de regionale markedene i månedene som kommer, sier adm.dir. i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.
Annonse
Boligprisene økte
Tidligere denne uken rapporterte Obos om en utflating i prisene for brukte boligpriser.
– Innstrammingene i bankenes lånepraksis kan forklare at det nå er noe roligere i bruktboligmarkedet, men det er for tidlig å trekke noen endelig konklusjon. De grunnleggende forutsetningene for fortsatt prisvekst er imidlertid fortsatt til stede, og det er derfor viktig at kommunene har høyt trykk på å få ferdigregulert nok tomter, forklarte konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj.
Tallene til Eiendom Norge viser en helt annen tendens. Der fortsatte boligprisene å stige. På landsbasis steg boligprisene med 0,8 prosent – en økning på 13 prosent på ett år.
Les også: Er kupping av budrunden veien å gå?
Aller sterkest prisvekst er det i Oslo med en økning på 1,6 prosent fra januar. De som kjøpte bolig i hovedstaden for ett år siden har opplevd en verdiøkning på gjennomsnittlig 24 prosent.
– 2017 har som forventet startet med en solid vekst i boligprisene, og særlig Oslo har hatt en sterk oppgang i februar med 1,6 prosent. Likevel har året så langt hatt en mer moderat pristrend enn det vi hadde i store deler av fjoråret. Vi forventer at denne utviklingen vil vedvare i månedene som kommer, sier Dreyer.
-Boligmarkedet kan være like komplisert som kjærligheten, skrev nylig Botrends Turid Larsen.
Bærum hadde en vekst på 1,1 prosent i februar, mens Askers boligpriser økte med 0,7 prosent. På ett år har boligprisene økt med henholdsvis 15 og 17,3 prosent i Asker og Bærum. Høyest prisvekst hadde rekkehus, mens eneboliger falt med 0,1 prosent.
– Det som vil få opp volumet er ved overtagelser av nye boligprosjektet. Det er gjerne eldre som kjøper seg inn i disse, og da frigjøres dere boliger. Men akkurat nå er det mangel på store gode prosjekter, sier Sverre Nielsen.
Over 70.000 kvadratmeteren
Med prisveksten i februar koster en Oslo-bolig nå 70.880 kroner pr. kvadratmeter. I Asker og Bærum er kvadratmeterprisen henholdsvis 47.371 og 56.497 kroner.
– Det er fortsatt for tidlig å si om boliglånsforskriften har fått effekt i boligmarkedet. Vi forventer at den innstrammede forskriften vil dempe markedet mer i de kommende månedene, og da sannsynligvis spesielt i Oslo. Det er grunn til å anta at noe færre førstegangskjøpere nå får boliglån, samt at det blir noe færre som får store lån til de aller dyreste boligene og sekundærboliger, avslutter Dreyer.