– Noe av den sterkeste prisutviklingen vi har hatt i mai

Publisert
3. juni 2016

Etterspørselen etter boliger er rekordstor.

I mai steg boligprisene med 1,2 prosent over hele landet, og 2,2 i Oslo isolert. Det kom frem da administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, la frem boligprisstatistikken for mai-måned i Oslo i dag. 
 
Mai er normalt sett en ustabil måned når det kommer til boligsalg, men går i år inn i historiebøkene som den nest sterkeste måneden  siden Eiendom Norge begynte med sine målinger i 2003. 
 
– Mai ble nok en sterk måned i det norske boligmarkedet. Vi må tilbake til 2011 for å finne et år med sterkere prisutvikling enn det vi har hatt så langt i 2016, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.
 
Boligprisene er nå 7,3 prosent høyere enn de var for 12 måneder siden, og 1,2 prosent større enn i april. Forrige måneds statistikk finner du her
 
Det er det lave utbudet med langt færre bruktboliger til salgs, og et skrikende behov for flere nybygg som får skylden.
 
Det var også grunnen til at flere boligkjøpere tok teltet i bruk for å sikre seg tomt i Lier.
 

Annonse

– Tilstrekkelig boligforsyning er prisdempende.

– I begynnelsen av mai var det helt tørke i Oslo-området, men heldigvis ser det ut til at det legges ut betydelig flere boliger for salg i juni. Da blir prispresset litt mindre, men det vil ikke være i nærheten av å være nok til å rette opp misforholdet mellom tilbud og etterspørsel, sa administrerende direktør i Privatmegleren, Grethe W. Meier til Dagens Næringsliv i går.
 
Hun tror også at det er stor fare for at boligprisveksten blir minst like høy i 2017 på grunn av det store etterslepet i boligbyggingen.
 
Det samme frykter administrerende direktør Dreyer som benyttet anledning til å komme med en oppfordring til politikerne under fredagens pressekonferanse:
 
– Det er nå ekstremt viktig at Oslo og de omkringliggende kommunene blir mer offensive når det gjelder boligbygging. Det er mange prosjekter til behandling hos Plan- og byggningsetaten, og det er viktig å få et tempo i dette. Med fokus på volum og kvalitet – noe vi mistenker har vært litt underordnet den senere tiden, sier Christian Vammervold Dreyer.
 
– Tilstrekkelig boligforsyning er prisdempende. Boligbyggingen i dag er alt, alt, altfor lav.
 
Les mer om boligpriser på Botrend her. 
 

Totalt 42 prosent færre boliger til salgs i Oslo

De store regionale forskjeller i boligprisene gjør det vanskelig å sette nasjonale prognoser for boligmarkedet. Oslo og Akershus skiller seg ut med en historisk lav tilbudsside og en tydelig ubalanse. Mens for eksempel Bergens-markedet øker med hele 60 prosent flere boliger til salgs.
 
 
 

– I andre deler av landet opplever de nok boligmarkedet som veldig annerledes. I Oslo tar det i snitt 14 dager å selge en bolig, enkelte bydeler er helt nede på 10. I den andre enden av skalaen har vi Ålesund med 46 dager og Stavanger med 86, sier Dreyer som legger til at landsgjennomsnittet var på 32 dager.
 
Drammen pekes også ut som en kommune hvor det går raskt unna. Der opplever eiendomsmeglerne stor interesse for et nytt boligprosjekt på Engene.
 
– Etterspørselen er rekordstor over hele landet, og i tillegg til den sterke prisveksten gjenspeiles dette i at det bare er 2011 som overgår årets mai-omsetning. Det har kommet mange boliger ut for salg, men særlig i Oslo-regionen selges boligene svært raskt.
 
Nå – på vei inn i juni og sommeren – med lav tilbudsside og ingen flere planer om nybygg, vil ikke dette endre seg.
 
Det er totalt 42 prosent færre boliger til salgs i Oslo enn på samme tid i 2015.
 
Les flere saker på forsiden av Botrend her.
 
Tips og innspill? Kontakt oss her.