Norges design- og arkitekturfremtid

Publisert
23. juni 2016
Tekst av
Sofie Dege Dimmen

Utstillingen "Herfra" viser det siste fra unge, norske talenter.

Etter årets konkurranse «Unge talenter» satt Norsk Design- og arkitektursenter igjen med en rekke prosjekter som de mente fortjente mer oppmerksomhet. Resultatet ble utstillingen «Herfra» som frem til 17. august viser konkurransens 19 beste prosjekter.For første gang er sommeren på DogA viet unge, norske designere og arkitekter.

– Vi heier veldig på de unge talentene. Den senere tiden har vi jobbet mye med å bryte ned barrierene mellom de ulike grenene, sier prosjektleder for utstillingen Andreas Birger Johansen.

Annonse

Den er satt sammen av arkitekt Matthew Griffin-Allwood, produktdesigner Kaja Solgaard Dahl og de to grafiske designerne Christoffer Aadalen og Gaute Terjesseon, samt lysdesigner Gard Gitlestad.I to måneder har de arbeidet med utstillingen som spenner fra t-bane-design til møbler og sportsproteser.

– Det er første gang vi har kuratert en så stor utstilling, men hovedutfordringen var hvordan vi skulle få alt til å henge sammen, sier Matthew Griffin-Allwood.

Å fronte 19 vidt forskjellige prosjekter uten at det fremstår som rotete, er en kunst de fire kuratorene har mestret til det fulle.

Bærekraftighet, økologi og sosialt engasjement

Sommerens utstilling på DogA gir oss en pekepinn på hva vi kan forvente oss av norske designere og arkitekter fremover.

Det er bærekraft, økologi og sosialt engasjement som preger «Herfra». Helt i tråd med utstillingen «Inside Wood» i Milano tidligere i år hvor de så på mulighetene for hvordan produksjon og foredling av tre kan gjøres bærekraftig og levedyktig.

– Det har skjedd mye på de syv årene jeg har vært utenlands. I dag er alle opptatt av å skape design og arkitektur som sikrer en bærekraftig fremtid, sier Kaja Solgaard Dahl.

Hun er selv en av vinnerene av årets Unge Talenter for sine skulpturelle parfymer støpt på natursvamp i prosjektet «Tapputi and the Sea».- Bruk og kast-mentaliteten er på vei ut. Nå skal tingene vare, og folk er opptatt av minner og kvalitet. Alt som lages er ikke ment å vare evig, men selv kortlivede prosjekter kan produseres og designes på en bærekraftig måte, sier arkitekt Matthew Griffin-Allwood.

Ifølge prosjektleder Andreas Birger Johansen har Norge et image som et bærekraftig land i utlandet.

– Om det er fortjent eller ikke skal jeg ikke uttale meg om, men det er en stor mulighet. Og det er ingen tvil om at de unge er i gang med noe, sier Johansen.

Les mer om norsk design på Botrend her. 

Utstillinger og konkurranser er essensielt

Utstillingens samtlige prosjekter er laget av nyutdannede designere og arkitekter. Flere er avgangsprosjekter etter endt master eller bachelor, mens noen er laget i anledning konkurransen «Unge talenter 2016» som fant sted under «Transform» i april.

Utstillinger og konkurranser som dette er essensielt for de unge som skal etablere seg på dagens arbeidsmarked som er preget av mye frilans- og prosjektarbeid uten faste inntekter. I Milano tidligere i år var fem norske designtalenter tilstede med egen utstilling på verdens viktigste design- og møbelmesse, det er slike oppdrag de unge må jobbe mot for å skape seg et navn i et tøft marked.

– Den største utfordringen er å skape seg et vanlig liv samtidig som man skal bygge seg opp som designer. Det handler om penger, og for eksempel finnes det ingen støtteordninger innen de rene design-fagene, sier produktdesigner Kaja Solgaard Dahl.

Hun har selv sagt opp ekstrajobben for å satse fullt og helt som produktdesigner. Hun har fått en flying start gjennom «Unge talenter» og kuratering av «Herfra», ett år etter at hun fullførte sin master i produktdesign.

– Men vi ser også at mange arbeidsgivere ser viktigheten av å støtte oss. Min arbeidsgiver har bidratt med verksted og gitt økonomisk støtte etter at vi vant anbudet om utstillingen, sier Matthew Griffin-Allwood som fikk fast jobb hos Hille Melbye arkitekter etter endte studier.

– Det er en glede at Innovasjon Norges nye satsningsområder innebærer kreativ næring som design og arkitektur. Mange snakker om at det er den nye oljen, men det sies også om så mye annet. Uansett har vi stor tro på fremtiden for unge, norske designerne og arkitektene, sier prosjektleder Andreas Birger Johansen.

Vinnere Unge Talenter 2016

  • Arkitekt Øyvind Amundsen Bay med «Offshore Dinosaur» i kategorien Miljøhensyn.
  • Arkitekt Jonathan Storheil Værnes med «Drammen universitetstårn» i kategorien Bærekraft.
  • Produktdesigner Thea Marie Stormo med «Dignified use of vaginal dilators» i kategorien Nyskaping og samfunnseffekt.
  • Designer Christoffer Aadalen med «Plakativ» i kategorien Universell utforming.
  • Designer Kaja Solgaard Dahl med «Tapputi and the Sea» i kategorien Formuttrykk og estetikk.

Les flere saker på forsiden av Botrend her.

Tips og innspill? Kontakt oss her.