Vil erstatte betong, stål og plast med tre.
«Structure» – arrangert av designkollektivet Klubben, Norwegian Crafts og Jotun, viste frem 26 norske design- og kunsthåndverk talenter. Mens Kunst- og designhøgskolen i Bergen bød på et bredt spekter av eksperimentering innen produktdesign og møbler i tre – laget av nåværende og tidligere studenter – i utstillingen «Inside Wood».
Annonse
Tre i flytende form
– Det begynner med sanselige opplevelser med levende vegger gjennom visuell kommunikasjon, før det går over til rene prototyper vi har laget. Vi ønsker å vise hva skogen kan brukes til, sier designstudent Tora Schei Rørvik til Botrend.
Sammen med lærere og medstudenter har Schei Rørvik tilbragt mange dager i Milano. Studentene kjørte egenhendig trærne fra Vestlandet ned til Italia. I form av eksperimenter, prototyper og ferdige produkter for å vise spennvidden i hva tre som material kan brukes til, og hva studentene er mest opptatt av om dagen; bærekraft.
– Trær er en stor ressurs med lange tradisjoner i Norge. Her ønsker vi også å fremme det bærekraftige ved produksjon og foredling av trær, og hvordan dette kan gjøres miljøvennlig, forklarer Schei Rørvik som selv stiller ut eksperimenter i bioplast.
Den nedbrytbare, miljøvennlige formen for plast bachelorstudenten har brukt, pakker elegant inn skogens fragmenter i ekspertimentet «Wood in Liquid Form».
– Heltre går igjen i de fleste tre-produkter, og jeg ønsket å vise et større mangfold. Tre kan også brukes i flytende form, sier Tora Schei Rørvik.
Kongeparet fikk eksklusiv førvisning
«Inside Wood» er et samarbeidsprosjekt mellom bachelor-, masterstudentene og forskningsmiljøet ved Kunst-og designhøgskolen i Bergen. Også tidligere studenter som Lars Tornøe, Sverre Uhnger og Lars Beller Fjetland bidrar med produkter som nå er i produksjon hos Vestre, Fora Form, HEM og Brdr. Krüger.
– Utstillingen viser treets allsidighet gjennom ulike arbeider fra utprøving, prototyper, til ferdige objekter. Treet er et unikt materiale som har et utall av muligheter. Gjennom generasjoner har tre vært benyttet som formbart material. Produkter blir vakrere over tid og i tidligere tider har de gått i arv, forteller dekan ved Kunst- og designhøgskolen, Mona Larsen.
Sammen med professor Petter Bergerud og høgskolelektor Atle Tveit nyter Larsen vårsolen under bjørketrærne i Lambrate. Det er noen dager inn i designuken som arrangeres parallelt med verdens største og viktigste møbel- og designmesse, Salone del Mobile.Milano.
Besøket har vært bra, mange nysgjerrige har tatt turen innom den norske utstillingen som også fikk eksklusivt besøk av Kongeparet som var på statsbesøk i Italia før designuken startet. Det var en viktig anerkjennelse av arbeidet som gjøres ved skolen, ifølge professor og prosjektleder for utstillingen, Dave Vikøren.
– Et utstillingsvindu mot hele verden
Frem fra bjørketrærne kommer også Norges ambassadør til Roma gående. Bjørn T. Grydeland har tatt turen til Milano hvor han nettopp har åpnet Norsk Industri sin stand på messeområdet nordvest i Milano.
Nå har han fått omvisning og stiftet nærmere kjennskap til de unge, nyetablerte designerne som stiller ut i Lambrate. Og det er en stolt ambassadør vi møter.
– Det er mange som virker utrolig fornøyde med de norske utstillingene. Alle jeg har møtt har gitt god respons, sier Grydeland som også fremmer den gode atmosfæren og det myldrende livet i Lambrate.
– Det er viktig å bruke de mulighetene man har for å eksponere norsk design. Og her i Milano får du ikke bare Italia, men hele verden. Det er et utstillingsvindu mot produsenter fra hele verden gjennom iPad’er og mobiler.
Annonse
– Vi trenger ikke flere ting, vi trenger bedre ting
Foruten å hedre treet og dets bruksformer, ønsker de ansvarlige bak «Inside Wood» å fronte bærekraftighet. De er på et slags misjonsoppdrag. De vil gjøre oss forbrukere mer bevisste på materiale og forbruk. At vi velger materialer og ting som varer istedenfor å kjøpe nytt og billig for så å kaste.
– Vi trenger ikke flere ting, vi trenger bedre ting! Vi trenger stoler og møbler som har i seg en annen type sunnhet enn mye av det vi ser i dag, sier dekan Mona Larsen.
Ved skolen har de forsket på og utfordret tre som materiale siden 2003. At materiale har unike egenskaper er det liten tvil om, men at det også på sikt kan erstatte stål og betong i bærende konstruksjoner, er noe av det forskningsmiljøet nå satser på.
Det kan være en tidkrevende prosess å endre forbrukernes vaner. Å få folk til å velge design som varer når man ikke ser verdien i det. For vi er også vant til å skifte det ut med en gang vi går lei.
– Det viktigste er å få folk til å tenke annerledes når det kommer til ressursbruk, og det gjelder alle -«think global act local » sier Bergerud.