Norsk møbeleksport opp 6,5 prosent

Publisert
14. april 2016

Eksporttallene peker stadig oppover for møbel- og interiørindustrien.

I fjor kjøpte internasjonale kunder norske  møbler  og  interiør  for nesten seks milliarder kroner. Én norsk møbelprodusent kan skryte av en eksportandel på hele 95 prosent.
 
– Begrepet «den nye oljen» brukes altfor ofte, men det er ingen tvil om at dette er én av næringene innen ferdigvareindustrien vi kan og bør leve av nå når oljeinntektene faller, sier Egil Sundet i Norsk Industri Møbel + Interiør.
 
I 2015 ble det eksportert møbler og interiør for 5,9 milliarder kroner til utlandet.
 
Størst vekst kom i Tyskland, der eksporten økte med 18 prosent. Europa utenom Norden er fremdeles det største markedet for norsk møbel- og interiørbransje: 44 prosent av totaleksporten gikk hit.
 
Totalt vokste møbeleksporten med 6,5 prosent i 2015, mens interiøreksporten beholdt det høye nivået fra i fjor.
 
Storsatsing på møbel og interiør i Milano

Annonse

Sitter seg til internasjonal suksess

 

Én av bedriftene som stiller ut på den norske standen er Varier. Hvis det noensinne arrangeres norgesmesterskap i eksport for ferdigindustrien, ligger sannsynligvis Varier særdeles godt an. Selskapet har en eksportandel på hele 95 prosent!
 
– Særlig markedene i Sentral-Europa er i vekst. Her har vi en egen salgsorganisasjon, mens vi har egne distributører i USA, Japan og Sør-Korea. Vi tror dette henger sammen med en voksende sunnhetstrend i mange land, der også sittestilling har kommet i fokus. Her har vi en unik kolleksjon med stoler som oppmuntrer til aktiv sitting og bevegelse, sier Jesper Petersen, administrerende direktør i Varier.
 
Møbelprodusenten tar med seg Move, Gravity Balans og Variable Balans til  Milano , Petersen forteller at tidligere deltakelse på I Saloni har båret frukter.
 
– Vi møtte vår fremtidige sørkoreanske distributør på I Saloni for fire år siden. I dag er Sør-Korea vårt største marked utenfor Europa. Jeg tror det er mange møbel- og interiørprodusenter i Norge som har et stort potensial utenfor landegrensene, og for å realisere disse mulighetene trenger vi satsinger som dette, påpeker han.
 
Her er IKEAs sommerkolleksjon
 
Dette er sesongens utemøbler

Til Milano

 
Tirsdag 12. april åpner Insidenorway-standen på den viktige internasjonale møbel- og designmessen I Saloni i Milano.
 
Her har Norsk Industri tatt med seg 14 av de fremste norske møbel- og interiørbedriftene.
 
Utstillingen «Structure» er et nytt tiltak for å vise innovasjon og håndverk fra Norges unge designtalenter i Milano. 
 
Designer  Kristine Bjaadal skal i år delta på messen i Milano  for andre gang, der hun viser objektene «Sfera» og Dais».